Banja Luka:INVENTURA PARANOJE: Domaći izdajnici, strani plaćenici, demonstranti, diverzanti i poneki Arapin
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Pod okupacijom

INVENTURA PARANOJE: Domaći izdajnici, strani plaćenici, demonstranti, diverzanti i poneki Arapin

Dodik je otvorio 2013. godinu napadom na SDS i tvrdnjama da “stranci spremaju nemire na proljeće”

INVENTURA PARANOJE: Domaći izdajnici, strani plaćenici, demonstranti, diverzanti i poneki Arapin

Godinu na izmaku u Republici Srpskoj obilježili su česti pronalasci “domaćih izdajnika i stranih plaćenika”; emitovani trezorski zapisi, kojima su prikrivane crne budžetske rupe; premlaćivanje Vulića “u ime države i tajkuna”; susret Dodika i Lagumdžije na srednjem toku rijeke Drine; otkrivanje pljačke u Birču, ali ne i pljačkaša, te sveopšte osiromašenje građana “boljeg dijela BiH”.

Kad smo već kod krilatice vlasti da je “RS bolji dio BiH”, ona se veoma rijetko čula u godini za nama, a zamijenile su je matrice o “ugroženosti”, koju proizvode “opozicioni lideri po nalogu stranih centara moći”.

NEMIRI NA PROLJEĆE

Dodik je otvorio 2013. godinu napadom na SDS i tvrdnjama da “stranci spremaju nemire na proljeće”. Tvrdio je, praćen horom klimoglavaca “analitičara”, da će “arapski scenario” da se desi u sred Banjaluke, a građani su počeli zazirati od prolaska Trgom Krajine.

Stiglo je i proljeće, nigdje na vidiku ni demonstranata ni revolucionara, pa je Dodiku postalo dosadno, jer su neprijatelji uzmakli pred njegovom retorikom.

Kako bi se, koliko toliko, narodu dalo igara (hljeb su zaboravili), skinuo je kao od šale glavu Aleksandru Džombiću, jer je ovaj počeo ponekad da je koristi.

Na njegovo mjesto imenovao je Željku Cvijanović, koja ne koristi glavu, ali je zato ambicioznija od Žila Verna. Naravno, pitate se otkud Žil Vern? Pa to je jasno, jer je RS 20.000 milja pod morem. Ekonomski, finansijski i politički.

Nakon apsolviranja Verna, otpočeo je višemjesečni progon Željka Vulića i njegove porodice i to “u ime države i tajkuna”. Vuliću su prvo oteli put, pa ga privodili, pa tjerali, da bi ga na kraju premlatili i u pritvoru i u kućnom dvorištu i na kućnom pragu i gdje god su ga stigli. Smetao je projektu uvaženog Mileta Radišića, tajkuna od Dodika, koji u Picinom parku gradi stambeno-poslovni objekat.

Banjalučani su se djelimično iznervirali zbog “ubjeđivanja” Vulića šakama, nogama, penderecima…, pa su mjesec dana hodali i hodali i hodali i pištali, ali… ništa, pa prestali. Nakon čega je policija sve to proslavila premlaćujući Vulića pred kamerama. U ime države i tajkuna.

STUDENTSKO UKAZANJE

Tokom štavljenja kože Vulićima, ukazali su se studenti, nezadovoljni što nema 4. paviljona, pa su oni polovinom godine krenuli na ulicu. Vlast se ozbiljno uplašila Nikole Dronjka i ekipe, Banjaluku je zadesilo tri hiljade mladih ljudi na ulicama, sve je prošlo bez incidenata, a od 4. paviljona ni dan danas ni traga ni glasa. Neki drugi studenti sada vode igru.

Desio se i Birač, milijarda pljačke. Mjesecima se istražuje i uspjelo se istražiti nekoliko Litvanaca, koji su zbrisali iz RS. Podnijete su krivične protiv njih, ali su nedostupni. Od njih su nedostupniji domaći akteri pljačke. Vlast tvrdi da će im trebati godine da sve razotkriju. Tempo kojim rade obećava vijekove istrage.

Birač se nije ni slegao, a iskrsnuo je Tihomir Gligorić, koji je Dodika optužio za veleizdaju, kriminal, korupciju… I niko se nije uzbudio previše. Još manje su istraženi Gligorićevi navodi o ljudima iz sjene koji upravljaju institucijama RS i koji su ih, kako navede taj nekadašnji visoki funkcioner SNSD-a, potpuno kriminalizovali.

Gligorić je isključen iz SNSD, pravio novu stranku, a njegovi navodi ostali su da vise u vazduhu, čekajući neko novo vrijeme.

Dodik se malo bavio Gligorićem, više trezorskim zapisima, odnosno novim zaduženjima, nakon čega je shvatio da se sa Zlatkom Lagumdžijom mora pod hitno naći negdje u srednjem toku rijeke Drine. Stoga je izbacio SDS iz Savjeta ministara, a Lagumdžiju uveo u projekat u kojem će neke italijanske makarondžije praviti hidrocentrale na Drini. U dalekoj budućnosti.

Dok se to ne desi, Dodik i Lagumdžija namjeravaju podijeliti stotinjak miliona od Elektroprenosa, kako bi spriječili totalnu kataklizmu budžeta, a onu struju, kada se proizvede, valjda će izvoziti u kantama.   

ČEKAJU SE NOVE IZDAJE

SDS je počeo da se javno ponekad ponaša kao opozicija, tajno tvrdeći da im je rano za to.

Nisu ni krenuli, a godina je izmakla, kao i njihove fotelje u Savjetu ministara i oko njega. Dok su se oni klimali, Mile Radišić, „vizionar“ iz Picinog parka, je presuđen nepravomoćno na tri godine zbog malverzacija sa akcijama Medicinske elektronike.

Varate se, nije pravosuđe izmaklo ispod Dodikove šape - riječ je o nesporazumu, koji će biti popravljen. U ime države i tajkuna.

Cijelu godinu trajalo je Dodikovo uvlačenje zvaničnom Beogradu, s akcentom na Aleksandra Vučića. Taman kada ih je sve polovinom decembra dovukao u Banjaluku, Vučić je iskoristio priliku i posjetio Mladena Bosića. Što bi rekli, čašu meda još niko ne popi…

I evo nas na samom kraju godine. Ponovo kreću priče o proljeću i izdaji. O rušenju Jedinog. O parama iz inostranstva. O...  

Sve se mijenja sem Miloševićevih učenika i njegovog pristupa.
Sretna Nova i sve najbolje.

(zurnal.info)