Zavod zdravstvenog osiguranja KS:Ista usluga revizije IT sistema plaćena petnaest puta više!
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Istražujemo

Zavod zdravstvenog osiguranja KS: Ista usluga revizije IT sistema plaćena petnaest puta više!

Bivši direktor Zavoda zdravstvenog osiguranja Kantona Sarajevo Samir Turković u septembru 2018. godine platio skoro 100 hiljada maraka za „konsultantske usluge za analizu informacionih sistema“. Dvije godine ranije, „usluge revizije informacionog sistema“ plaćene su oko 6.300 KM.

Ista usluga revizije IT sistema plaćena petnaest puta više!

Zavod zdravstvenog osiguranja Kantona Sarajevo (ZZO KS) 20. septembra 2018. godine dodjeljuje ugovor vrijedan 85.000 maraka bez PDV-a, odnosno 99.450 maraka s PDV-om konzorciju kojeg su činile firme Teneo d.o.o. i RSM BH d.o.o. za „konsultantske usluge za analizu informacionih sistema“.

Riječ je bila o ponovljenom postupku, jer je prvi postupak pokrenut krajem 2017. godine poništen rješenjem Ureda za razmatranje žalbi.

Ponuda navedenog konzorcija bila je jedina koju je dobio ZZO KS, a vrijednost njihove ponude bila je identična procijenjenoj vrijednosti nabavke.

Samo dvije godine ranije, odnosno u decembru 2016. godine ZZO KS je za „usluge revizije informacionog sistema“ firmi AudIT d.o.o. platio 5.400 maraka bez PDV-a, odnosno 6.318 maraka s uračunatim porezom. Koliko se razlikuju i zašto su usluge iz 2018. godine plaćene oko 15 puta više?

SLIČNE PREPORUKE

Koliko se usluge iz 2016. i 2018. godine (ne) razlikuju, najbolje se može vidjeti kroz preporuke koje je ZZO KS dobio nakon izvršenih analiza.

„Preporuke za IT reviziju su dosta slične u obje revizije, s obzirom na to da su obje revizije u IT dijelu rađene po standardu za IT revizije tj. COBIT 5. Druga revizija (2018. godina) je imala i elemente finansijske revizije IT sistema pa su korištene i druge adekvatne metodologije za taj dio revizije“, kazali su za magazin Žurnal iz ZZO KS.


ZZO KS: Nismo upoznati s razlozima i načinom na koji je prethodno rukovodstvo odredilo vrijednost nabavki

Kako navode iz ove institucije, revizija iz 2018. godine je imala i elemente finansijske revizije IT sistema, a kao dodatak revizorskog izvještaja dostavljeni su i prijedlog i procjena nabavke nove produkcijske opreme data centra. Da li to opravdava cijenu od skoro 100 hiljada maraka s PDV-om?

Od više Žurnalovih izvora saznajemo da su, u svakom slučaju, navedene usluge plaćene previše. Kako kažu, usluge su plaćene barem 50% više od realne cijene.

„Ugovoreni iznos od 99.450 KM je i dalje prevelik čak i kada bi se angažovali najelitniji svjetski revizori iz najrenomiranijih svjetskih revizorskih kuća i to da pored ugovorenih stavki rade i sistemska testiranja i penetracione testove“, tvrdi jedan od izvora.

Obje nabavke provedene su u mandatu bivšeg direktora ZZO KS Samira Turkovića (SDA). Podsjetimo samo da su, između ostalog, za vrijeme njegovog mandata prijavljene neregularnosti u nabavci i distribuciji pelena, a Turković je tada potpisivao anekse skoro isteklog ugovora favorizujući omiljenu kompaniju Bauerfeind. 

No, još je nekoliko zanimljivih stvari u vezi s provedenom nabavkom iz 2018. godine.

Prije svega, iz firme Teneo d.o.o. su za Žurnal rekli da je ovaj posao radilo ukupno pet ljudi preko šest mjeseci. Uvidom u ugovorom definisane obaveze, posao je trebao biti obavljen za 40 radnih dana, što je oko dva mjeseca. Dalje, zvanični podaci govore da je ugovor potpisan 20. septembra, dok je ZZO KS finalni izvještaj dobio krajem decembra 2018. godine. To je ukupno oko tri mjeseca, pa je nejasno otkud podatak da su posao radili preko šest mjeseci?!


Član ugovora u kojem se navodi da se analiza treba realizirati u roku od 40 radnih dana

Dalje, u samom izvještaju navedeni su određeni nedostaci informacionog sistema Zavoda zdravstvenog osiguranja KS, o čemu je Žurnal već pisao. Ipak, trenutno rukovodstvo za to krivi, kako kažu, pojedine radnike koji su u ime ZZO KS, a prema nalogu tadašnjeg direktora Samira Turkovića, učestvovali u radu s revizorima.

„Pojedini elementi revizorskog izvještaja iz 2018. godine koji se odnose na budžetirane/ugovorene module, a koji navodno nisu implementirani/isporučeni nisu suštinski tačni, ali to ne smatramo greškom u radu revizora koji su radili predmetnu reviziju, već lošim, netačnim i nestručnim ulaznim informacijama koje su dali pojedini radnici Zavoda koji su ispred Zavoda (a prema nalogu tadašnjeg direktora) učestvovali u radu sa revizorima i koji, moguće i zbog loše namjere da prikažu sistem i/ili implementaciju neuspjelom ili disfunkcionalnom te da se omogući naknadno manipulisanje sadržajem i tumačenjem revizorskog nalaza na bazi netačno datih informacija. Naknadnom analizom takvih navoda iz izvještaja revizije koju je uradila Stručna služba Zavoda je utvrđeno da takvi nedostaci uopšte ne postoje, te da je projekat informatizacije sprovođen ispravno, transparentno i s velikim uspjehom“, navode iz Zavoda.

KOLIKO JE KOŠTALA IT REVIZIJA U DRUGIM INSTITUCIJAMA?

Na pitanje zašto je cijena revizije 2018. godine bila veća za oko 15 puta u odnosu na onu iz 2016. godine, iz ZZO KS su nam kazali da oni „nisu upoznati s razlozima i načinom na koji je prethodno rukovodstvo Zavoda na čelu s tadašnjim direktorom Samirom Turkovićem odredilo vrijednost obje nabavke, pogotovo ne one iz 2018. godine, niti zašto je ista značajno uvećana u odnosu na nabavku iz 2016. godine, niti raspolažu relevantnom dokumentacijom koja bi to mogla obrazložiti“.

Ako se pogledaju zvanični podaci u vezi s tim koliko su koštale revizije informacionih sistema drugih institucija, može se uočiti da su cijene znatno niže od 100 hiljada maraka.

Tako je eksterna revizija informacionog sistema Razvojne banke Federacije BiH za 2018. godinu koštala 23.283 KM s PDV-om.

Dalje, kompanija Teneo, koja je činila konzorcij s kojim je ZZO KS 2018. potpisao ugovor, je radila reviziju za Međunarodni aerodrom u Sarajevu 2017. i 2018. godine. Cijena IT revizije 2017. bila je 17.515 KM s PDV-om, a 2018. godine 19.685 KM s uračunatim porezom.

Ipak, za direktoricu te firme Ajnu Gazibegović „nije moguće porediti poslove jer nisu slični niti po obimu niti po sadržaju“. Inače, Operator za obnovljive izvore energije na čelu s direktorom Borišom Misiračom je nedavno potpisao ugovor vrijedan skoro 100 hiljada maraka bez PDV-a upravo s firmom Teneo, a za „nabavku usluga certificirane analize zrelosti IT sistema i identifikacija budućih IT potreba“, o čemu je Žurnal pisao.

Do kompletiranja teksta nismo dobili odgovore od firme RSM BH d.o.o. i direktorice Lejle Kaknjo.

(zurnal.info)