Inspektor Mirhad Abdijanović tvrdi:Istragu o drogi nam je zaustavio komesar Mujo Koričić
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Istražujemo

Inspektor Mirhad Abdijanović tvrdi: Istragu o drogi nam je zaustavio komesar Mujo Koričić

Abdijanović je na račun komesara Koričića iznio niz ozbiljnih optužbe, pa i da im je 2018. godine ozbiljnu istragu o drogi zaustavio podnošenjem neutemeljenih disciplinskih prijava. U međuvremenu, dobio je otkaz, ali i pored sudskog rješenja da ga moraju vratiti na posao, to do danas nije učinjeno. Komesar Koričić nije želio komentarisati optužbe iznesene na njegov račun, navodeći da to nije njegov nivo i da za to ima sud

Istragu o drogi nam je zaustavio komesar Mujo Koričić
Mirhad Abdijanović

 

Svi problemi za višestruko nagrađivanog inspektora MUP-a Unsko-sanskog kantona Mirhada Abdijanovića zvanog Čedo počinju 2018. godine usljed istrage tokom koje je njegov policijski tim zaplijenio veću količinu droge.

Od tada se suočava sa čestim premještanjem na drugo radno mjesto, sa više na niže pozicije, a na njegov račun počinju pristizati i disciplinske prijave. Sve je  na kraju rezultiralo otkazom, preciznije, izrečena mu je disciplinska sankcija - prekid radnog odnosa. Općinski sud u Bihaću 20. aprila ove godine poništava kao nezakonito rješenje o prekidu radnog odnosa i izriče privremenu mjeru kojom se Abdijanović mora vratiti na posao. To do danas nije učinjeno, a naš sagovornik za to krivi aktuelnog policijskog komesara Muju Koričića za kojeg navodi da "ignorisanjem sudskog rješenja krši zakon".   

 

Rješenje o prekidu radnog odnosa ukinuto kao nezakonito

 

Ne znam čime je policijski komesar motiviran da bude inicijator svih 37 disciplinskih postupaka protiv mene. Ali, činjenica je da je na neki način agresivno krenuo baš te 2018. prilikom njegovog reizbora“, kaže Abdijanović za Žurnal. 

Mirhad Abdijanović kaže da je četiri ili pet disciplinskih prijava, od ukupno 37 koliko ih je podneseno protiv njega, "svjesno otišlo u zastaru", što njemu nikako nije išlo u prilog  

Podsjetimo, Koričiću je ovo drugi mandat na mjestu policijskog komesara. Prvi je okončan u aprilu 2018., ali i pored toga što je Nadzorni odbor ocijenio da je on najbolji kandidat i za novi mandat, tadašnji sastav Vlade USK, prije smjene, nije okončao proces njegovog imenovanja. Faktički, MUP USK je od aprila do oktobra te godine bio bez policijskog komesara. Koričić je novi mandat dobio tek u oktobru 2018. 

U to vrijeme sam bio vođa tima koji je zaplijenio pet kilograma marihuane, te oko 320 do 400 grama kokaina i heroina. Tokom istrage nam je procurila informacija i Koričić nas je prijavio da mi pratimo krive osobe. Meni je upravo to i privuklo pažnju jer on tada nije bio komesar, već načelnik policijske uprave i kao takav nije mogao raspolagati s takvom informacijom“, tvrdi Abdijanović. 

Narednik Džigum, blizak prijatelj komesara Koričića, optužen za 70 slučajeva podmićivanjaKorupcija u policiji USKNarednik Džigum, blizak prijatelj komesara Koričića, optužen za 70 slučajeva podmićivanja

Informacije zahvaljujući kojim je došao do droge dobio je, kaže, upravo u ovih pola godine dok se čekao reizbor Koričića za policijskog komesara: „Informacije su bile deponovane kod njega, ali nisu bile u distribuciji. U ruke su mi došle baš u to vrijeme kada je Koričić sišao sa pozicije policijskog komesara. Radim ovaj posao 26 godina i prepoznao sam žarište. Krenuo sam u tom pravcu i zahvaljujući tim informacijama ja sam došao do tih pet kilograma marihuane“. 

Ubrzo nakon toga za njega počinju prvi problemi.

 „Nemam dokaze, ali činjenica je da je sve počelo od te droge. Otkrio sam i zaustavio tokove droge. Usljed ozbiljne istrage Koričić nas je zaustavio disciplinskim prijavama i mi smo se počeli baviti sobom. U četiri do pet dana dobio sam četiri policijske prijave“, navodi Abdijanović koji podsjeća da je upravo on radio na svim ozbiljnijim istragama u osam godina mandata aktuelnog policijskog komesara. 

Zbog ovog slučaja, Abdijanović je sa još dvojicom kolega 2019. podnio krivičnu prijavu protiv Koričića, zbog krivičnog djela zlostavljanje u obavljanju službe. U toj prijavi navode da su od Koričića mjesecima trpili razne vrste zlostavljanja u službi, te zastrašivanja. 

 

Koričića prijavili za zlostavljanje u službi

 

„Zbog oduzetih opojnih droga policijski komesar je dao izjavu Unutrašnjoj kontroli MUP-a USK u kojoj navodi izmišljene nezakonite radnje u našim postupcima u vezi zapljene opojnih droga i pored činjenice što je postupajući tužilac u tom predmetu naveo da nema propusta u radu“, dio je izjave koju je Abdijanović sa kolegama dao u Tužilaštvu USK u januaru 2019. 

 

Dio izjave iz prijave Abdijanovića i njegovih kolega 

 

Mirhad Abdijanović je, inače, prvi inspektor MUP-a USK koji je protiv Koričića podnio krivičnu prijavu zbog sumnje da izbjegava uplaćivanje beneficiranog radnog staža, a sve kako bi izbjegao sticanje uslova za penziju. Rezultat je optužnica protiv Koričića za zloupotrebu položaja, ali uprkos tome, on i dalje ostaje na radnom mjestu. 

Nadzorni odbor nije ni tražio njegovu suspenziju, iako su po zakonu ispunjeni uslovi za razrješenje.

 

 

Redakciji Žurnala proslijeđeno je nekoliko fotografija, objavljenih na društvenoj mreži Facebook, a na kojima se na zajedničkom druženju mogu vidjeti komesar Koričić i njegov sin Adi (koji je također policajac) sa Nedžadom Kurtovićem, hapšenim u akciji „Kastel“. Tužilaštvo BiH je optužilo Kurtovića 2014. da je bio član organizirane kriminalne grupe sa tadašnjim komesarom policije Ramom Brkićem. 

 

Komesar Koričić (lijevo), Adi Koričić (desno) i Nedžad Kurtović (u crnoj majici)

 

Kurtovića su teretili za niz krivičnih djela: davanje dara ili drugog oblika koristi, neovlašten promet opojnim drogama i neovlaštenu proizovdnju i stavljanje u promet opojnih droga. 

Kontaktirali smo i komesara Muju Koričića, ali kazao je da "ne želi komentarisati ovakve stvari jer to nije njegov nivo". Na naše pitanje zar mu nije u interesu da iznese i svoju stranu priče, s obzirom na optužbe koje su iznesene na njegov račun, kratko je odgovorio samo da "za to ima sud". Namjeravali smo ga pitati i za spornu fotografiju, ali nismo imali priliku. 

 

 

(zurnal.info)