Gubitak nezavisnosti kroz izmjene zakona:Vlada USK želi potpunu kontrolu nad radom policije!

Istražujemo

Gubitak nezavisnosti kroz izmjene zakona: Vlada USK želi potpunu kontrolu nad radom policije!

U izlaganju na sjednici Vlade ministar unutrašnjih poslova USK-a Adnan Habibija (SDP) naveo je da će izmjene zakona unaprijediti prava policijskih službenika i procedure. Kad se malo „zagrijao“ bez okolišanja naveo je da Uprava policije zapravo izmiče kontroli vlasti Unsko-sanskog kantona...

Vlada USK želi potpunu kontrolu nad radom policije!
MUP USK

Vlada Unsko-sanskog kantona usvojila je na sjednici održanoj 7. marta Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o unutrašnjim poslovima USK i Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o policijskim službenicima USK. 
Izmjene zakona odnose se, između ostalog, na imenovanja direktora policije, prava nezavisnog odbora, činovanje, te diskreciono pravo direktora da bira zamjenika direktora. 

Dio izmjena odnosi se na ovlaštenja policijskih službenika, povećanje broja dana godišnjeg odmora, skraćenje roka potrebnog za činovanje i povećanje dobne granice za prijem policijskih kadeta.

U izlaganju na sjednici Vlade ministar unutrašnjih poslova USK-a Adnan Habibija (SDP) naveo je da će izmjene zakona unaprijediti prava policijskih službenika i procedure. Kad se malo „zagrijao“ bez okolišanja naveo je da Uprava policije zapravo izmiče kontroli vlasti Unsko-sanskog kantona:

U budućnosti nećemo imati komesara, to je bilo kad je počela depolitizacija policije. Ali Uprava policije se otuđila kao organ ovog kantona. Poštujući samostalnost u operativnom smislu, finansijsku samostalnost Uprave policije, ne treba zaboraviti da je policija organ ovog kantona i da pripada vlasti USK-a.

Dalje je pojasnio:
Ako je zakon Upravi policije dao samostalnost u operativnom smislu, ako je dao samostalnost u finansijskom smislu, nije dao samostalnost da se niko ne smije ništa pitati. I to je sistem koji želim da promijenim u Ministarstvu i Upravi policije. To su nemogući uslovi napravljeni da ako direktor policije, odnosno Uprava policije ne želi biti u ovom sistemu, on to ne mora ni biti. I tako se ponašaju već određeno vrijeme, unazad 10, 15, 20 godina. Svako mora biti u sistemu kantona jer Upravu policije plaća narod, građani kantona.

Prema ministrovom tumačenju, nova rješenja demokratizirat će imenovanja u policiji:

Policijski odbor je drugostepeno tijelo u odnosu na odluke komesara. Dosad, dva člana je imenovao komesar, jedan ministar, i onda ko god se žali, komesar šta god da odluči, to prolazi na policijskom odboru bez problema. Mi ćemo to demokratizovati na način da će u policijskom odboru biti dva civila, dva aktivna policajca, od čega jedan ispred sindikata i jedan penzionisani policijski službenik. Pokušaćemo da smanjimo uticaj direktora policije  na taj organ koji je možda najbitniji u policijskom sistemu. 

Adnan Habibija (foto: Vlada USK)

Zakonske izmjene odnose se i na član 27. kojim je predviđeno da u slučaju provremene spriječenosti direktora Uprave policije, koja može trajati do 60 dana u kontinuitetu, njegovog zamjenika određuje direktor Uprave policije. Ukoliko direktor Uprave policije zbog prestanka mandata, smjene, suspenzije ili drugih razloga nije u mogućnosti obavljati svoje poslove duže od 60 dana, zamjenika imenuje Vlada Unsko-sanskog kantona iz reda policijskih službenika zaposlenih u Upravi policije koji ispunjavaju uslove za direktora Uprave policije, a na prijedlog ministra.

Član 3 usvojenih izmjena propisuje i izmjenu i dopunu člana 38, koji se odnosi na uslove koje moraju ispunjavati kandidati za radno mjesto policijskog komesara. Donedavno važeće odredbe predviđale su  kumulativno ispunjenje uslova i za čin i za godine službe, odnosno čin glavnog inspektora ili viši čin te najmanje tri godine službe u tom činu. Usvojenim izmjenama eliminisane su godine službe kao jedan od uslova. 
Mišljenje na predložene a kasnije i usvojene izmjene, tokom javne rasprave iznijela je i Misija OSCE-a u BiH:

- S obzirom na važnost radnog mjesta policijskog komesara i njegovu ulogu u policijskoj strukturi, te činjenicu da je tačka d (koja se odnosi na navedene kriterije, op. aut.), jedna odredba koja propisuje posebne uslove za ovo radno mjesto, Misija preporučuje da se kriteriji formuliraju na način koji će  omogućiti imenovanja koja postavljaju visoke standarde, temelje se na principima meritokratije te omogućavaju odabir najprofesionalnijeg, najstručnijeg i najiskusnijeg kandidata. Kriteriji za takvo imenovanje trebaju biti predvidljivi te poštivati načelo pravne sigurnosti i spriječiti bilo kakva in concreto tumačenja zakona. 

Izmijenjen je i član koji se odnosi na penzionisanje u toku mandata. Ranije za policijskog komesara nije mogao biti imenovan službenik koji će tokom mandata ispuniti uslove za penziju. Izmjenama je taj uslov eliminisan. Misija OSCE-a navela je da će to posljedično uticati na provođenje dugoročnih politika na dosljedan način:

Misija preporučuje da kontinuitet i funkcionalnost u radu imenovanog policijskog komesara tokom punog, četverogodišnjeg mandata trebaju biti vodeći principi u regulisanju ovog pitanja. 

Izmjene se odnose i na broj kandidata za radno mjesto policijskog komesara, sastav drugostepene komisije, za koji je Misija također navela kako moraju poštivati važnost i osjetljivost disciplinskog postupka. Tokom sjednice Vlade USK-a na kojoj su usvojene izmjene, poslanici su uputili niz primjedbi, tvrdeći kako se radi o politizaciji policije i stavljanju pod kontrolu Vlade. Irma Fatkić iz NES-a tvrdi kako je pozicija komesara degradirana:

- Pokušaj uplitanja u rad policije. Nije Ministarstvo tu da predlaže ko će voditi Upravu policije, niti je Vladino da imenuje. To pitanje mora biti riječeno u okvirima Uprave policije. 

Kada je u toku diskusije izašao da odgovori na konkretne primjedbe ministar policije USK-a Adnan Habibija svoje izlaganje započeo je praktično uvredama na račun zastupnice Hatkić:
- Jedino što sam primijetio je da je popravila dikciju kada čita ono što joj napišu. 

Za Sanila Hasića (DF) ministar je naveo da je „zlurad i maliciozan“. Uslijedilo je to nakon što je Hasić naveo da je cilj izmjena ovladavanje policijom:

Ministar uopšte ne krije motive koji se žele postići ovim zakonskim rješenjima, a to je da politika ovlada Upravom policije. Zbog čega se direktoru daje diskreciono pravo da bira zamjenika direktora ako je izabrani spriječen za rad? To mora biti unaprijed propisano jer je policija oružana formacija. Ovo su zakonska rješenja koja će dalje blokirati rad. 

Amir Murić, sada ispred NES-a, ranije iz SDP-a prešao u DF, naveo je da je izmjenama struka degradirana „do krajnjih granica“:
Da se može napredovati bez ograničenja, to nigdje nema, ne može biti ni u policiji. 

Vlada je održala amandmansku sjednicu ali predloženi amandmani nisu usvojeni. Na prijedlog Ministarstva unutrašnjih poslova Vlada Unsko-sanskog kantona, na sjednici 18. marta imenovan je zamjenik direktora Uprave policije MUP-a USK-a - glavni inspektor Amel Kozlica. Zamjenik direktora ima ovlaštenja direktora do konačnog imenovanja direktora Uprave policije.

(zurnal.info)