ZBOG VRBOVANJA ZA ODLAZAK U SIRIJU:Italija zatražila izručenje Bilala Bosnića
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Istraga

ZBOG VRBOVANJA ZA ODLAZAK U SIRIJU: Italija zatražila izručenje Bilala Bosnića

Žurnal saznaje da italijanski policijski i pravosudni organi sumnjiče Bilala Bosnića da je, na teritoriji te države, vrbovao nekoliko osoba (italijanskih državljana) za odlazak u Siriju. Prije dvije godine, bh. pravosuđu su dostavljeni dokumenti koji dokazuju Bosnićev angažman u Siriji, a kao član njegove grupe naveden je slovenački državljanin Rok Žavbi, za kojim je, također, nedavno raspisana potjernica i koji će, na osnovu evropskog uhidbenog naloga, iz Slovenije biti izručen u Italiju

Italija zatražila izručenje Bilala Bosnića

Interpol Italije raspisao je 19. maja međunarodnu potjernicu za Huseinom Bilalom Bosnićem, bosanskohercegovačkim državljaninom nepravosnažno osuđenim na sedam godina zatvora zbog podstrekivanja na terorizam, saznaje Žurnal.

Međutim, prema važećim zakonskim propisima BiH, Bosnić ne može biti izručen sa teritorije BiH, jer je bh. državljnin.

 

Napustio Italiju

Žurnal saznaje da italijanski policijski i pravosudni organi sumnjiče Bilala Bosnića da je, na teritoriji te države, vrbovao nekoliko osoba (italijanskih državljana) za odlazak u Siriju. Prije dvije godine, bh. pravosuđu su dostavljeni dokumenti koji dokazuju Bosnićev angažman u Siriji, a kao član njegove grupe naveden je slovenački državljanin Rok Žavbi, za kojim je, također, nedavno raspisana potjernica i koji će, na osnovu evropskog uhidbenog naloga, iz Slovenije biti izručen u Italiju.

Ismail Mešinović, četvorogodišnji dječak, jedna je od žrtava upravo grupe Bilala Bosnića.  Dječak se u središtu pažnje talijanskih medija našao kada je prije dvije godine objavljena njegova fotografija iz Rake, grada koji je u tom trenutku kontrolisala Islamska država. Ismail je, naime, u Siriju otputovao zajedno sa svojim ocem Ismarom Mešinovićem iz Doboja, koji je bio na privremenom radu u italijanskom gradu Cadoreu. Ubrzo nakon odlaska u Siriju, Ismar je poginuo, a njegov sin Ismail ostao je u rukama pripadnika ISIL-a.  Njegova majka, Kubanka Lidije Solano Herrera (35), koja je ostala u Italiji kazala je tada da je njen suprug bio pod utjecajem imama u Castelfrancu Venetu, odnosno Bilala Bosnića.

Bilal Bosnić je, potom, napustio Italiju, a svoje vrbovanje je nastavio na teritoriji BiH, gdje je u septembru 2014. godine uhapšen u akciji kodnog imena Damask. U novembru prošle godine, Sud BiH osudio je Bilala Bosnića na sedam godina zatvora. 

 

U pritvoru

U presudi se navodi da je Bosnić tokom 2013. i 2014. godine kao pripadnik takozvane selefijske zajednice u Bosni u Hercegovini organizirane na području Bosne i Hercegovine, van zvaničnih institucija Islamske zajednice BiH, u nekoliko gradova na području Bosne i Hercegovine, kao što su zajednica u Velikoj Kladuši i zajednica u Gornjoj Maoči, radi propagiranja i širenja islamskog radikalizma u Bosni i Hercegovini i regionu, svjesno sa pozicije vjerskog autoriteta u toj takozvanoj selefijskoj zajednici, javno podstrekavao druge da se priključe terorističkim organizacijama. Dalje se  navodi da je optuženi javno na skupovima na kojima je okupljao pripadnike selefijske zajednice, kao i putem društvene mreže Youtube, održavao i objavljivao svoje govore i upućivao javne poruke s ciljem podsticanja pripadnika selefijske zajednice da postanu pripadnici organizirane terorističke grupe ISIL kao i da pripadnici te grupe učestvuju u aktivnostima koje organizira ta teroristička organizacija.

Bilal Bosnić se nalazi u pritvoru.

(zurnal.info)