Novi skandal potresa Tužilaštvo BiH:Iz spisa nestalo 55 hiljada maraka
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Istraga

Novi skandal potresa Tužilaštvo BiH: Iz spisa nestalo 55 hiljada maraka

Samo tužilac Božo Mihajlović, može znati gdje je nestao novac oduzet od prijedorskog kralja prostitucije Milorada Milakovića i njegovih sinova Saše i Slaviše

Iz spisa nestalo 55 hiljada maraka

“Predmet Milaković” dobro je poznat državnom tužitelju Boži Mihajloviću. U pitanju je proces protiv Milorada Milakovića i drugih optuženih za krivično djelo trgovina ljudima u vezi sa krivičnim djelom navođenje na prostituciju.

“To je stari spis iz 2003. godine”, objašnjava tužilac Mihajlović.

Ali na naše drugo pitanje tužilac Mihajlović nema odgovor - gdje je 55 hiljada maraka koje se oduzete od optuženih u tom predmetu?

“Ne znam”, kaže.

Pet minuta poslije ponovo smo sa istim pitanjem kontaktirali tužioca da bi nam obećao da će se javiti kada provjeri sve činjenice. I više se nije javljao.

A samo tužilac Božo Mihajlović, može znati gdje je nestao novac oduzet od prijedorskog kralja prostitucije Milorada Milakovića i njegovih sinova Saše i Slaviše.

“Formiran je spis pod oznakom KTA (predistražne radnje) i mi ćemo tokom   provjera utvrditi gdje je novac, da li u Sudu ili u Tužilaštvu”, kazala je za Žurnal v.d. glavne državne tužiteljice Gordana Tadić

Kako saznaje Žurnal, glavna državna tužiteljica o nestanku novca obaviještena je sredinom decembra prošle godine i odmah je zadužila tužitelja Emira Neradina da izvrši sve provjere. Svi dokazi upućuju prema jednoj osobi -  tužititelju Boži Mihajloviću. Naime, od 2003. godine predmet Milaković vodio je strani tužitelj Džonatan Ratel, a spis je kasnije završio kod tužitelja Olega Čavke. Nakon što je tužitelj Čavka 2010. godine otišao na bolovanje, predmet je službenom zabilješkom zadužio Božo Mihajlović.

“O tome ja pojma nemam”, kaže Mihajlović.

Upravo u tom periodu, dok je postupajući tužilac Čavka bio na bolovanju, a tužilac Mihajlović predmet prebacio u svoju nadležnost, – iz spisa je nestao novac oduzet od optuženih.

Međutim, o nestanku novca se ništa nije znalo sve do kraja prošle godine, kada je funkciju glavnog državnog tužitelja preuzela Gordana Tadić koja je počela “pospremati” nered koji je iza sebe ostavio suspendirani glavni tužilac Goran Salihović.

“Tužilac Mihajlović se pravda tako što govori da se novac nalazi u Sudu. Međutim, mala je vjerovatnoća da je njegova tvrdnja istinita”, tvrdi izvor Žurnala iz Tužilaštva BiH.

Prema istim izvorima, Mihajlović cijelu ovu priču želi preusmjeriti prema svojoj daktilografkinji Sedini Zuhrić. Međutim, dokazi koji su do sada prikupljeni upućuju isključivo na njega.

(zurnal.info)