Dekriminalizacija na SDA način:Iz stranke isključili optužene, ostavili osuđene članove!
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Istraga

Dekriminalizacija na SDA način: Iz stranke isključili optužene, ostavili osuđene članove!

Optuženi Asim Sarajlić saopćio da njegove kolege iz optuženičke klupe u predmetu Bosna narušavaju ugled SDA. Osuđivani načelnici Ilidže i Konjica za čelnike SDA nisu sporni. Presuđeni nasilnik Hamdija Abdić Tigar i njegov prijatelj Naser Orić uspješno preživjeli „stranačku hidžamu“.

Iz stranke isključili optužene, ostavili osuđene članove!

Dok je Denis Zvizdić na stranačkom skupu u Živnicama govorio da je, isključivanjem Mirsada Kukića, Nudžeima Džihanića i suspenzijom Amira Zukića, SDA napravila svoju hidžamu ili pročišćavanje, u prvom redu, tik do njegovog rođaka i federalnog ministra policije Aljoše Čampare, sjedio je potpredsjednik SDA i optuženik za trgovinu uticajem Asim Sarajlić. 

TEŠKO JER JE NOVO

Upravo je potpredsjednika i optuženika Sarajlića, dan ranije, Bakir Izetbegović poslao na stranačku konfereciju za medije da zajedno sa Adilom Osmanovićem izvijesti javnost da je SDA započela proces dekriminalizacije. Uglavnom, osuđeni Džihanić pola godine pred izbore narušava ugled stranci, ali prošle godine, kada je dokazano da je krivotvorio fakultetsku diplomu, Džihanić je bio miljenik stranke. 

Amir Zukić je razriješen s mjesta generalnog sekretara SDA, jer je optužen za kriminal u vezi sa zapošljavanjem u Elektroprivredi BiH. I Mirsad Kukić, optuženik u istom predmetu, narušava ugled stranke. Sve je to, dakle, saopćeno na konferenciji za medije na kojoj se obratio Kukićev i Zukićev kolega sa optuženičke klupe – Asim Sarajlić. Jer on je nesporan. Štaviše, umjesto isključenja ili suspenzije dobio je funkciju šefa Izbornog štaba SDA. 

„Njegovo krivično djelo nije toliko teško. Uvedeno je u Krivični zakon tek 2016. godine“, reći će potpredsjednik SDA Safet Softić, obrazlažući Sarajlićevu (ne)spornost.

Ali da ne bude zabune, nije samo Sarajlić sporan. Esed Džananović također je optužen u predmetu Elektroprivreda BiH. I danas je član Glavnog odbora SDA. Seida Fazlagića, koji je priznao krivicu u istom ovom predmetu, zbog čega je osuđen na osam mjeseci zatvora, vijećnici SDA u Općinskom vijeću Općine Centar odbili su smijeniti iz općinske Komisije za ekologiju. No, to je samo dio priče o hidžami u SDA.

Hamdija Abdić Tigar pravosnažno je osuđeni nasilnik i bivši robijaš. Pod istragom je zbog ubistva generala Vlade Šantića. Uprkos svemu, Tigar je danas SDA-ov gradski vijećnik u Bihaću i miljenik stranačkog vrha.

Naser Orić je pravosnažno osuđen za nedozvoljeno držanje oružja. Trenutno je optužen za ratne zločine u Srebrenici. Ali i kao takav ne narušava ugled SDA, jer je redovan gost na stranačkim konferencijama i uporedo je savjetnik federalnog ministra za boračka pitanja Salke Bukvarevića.

Emir Bubalo dva puta je osuđivan. Jednom zbog zlopotrebe položaja i ovlasti, drugi put zbog nesavjesnog rada u službi. Bubalo je i danas član SDA i vječni načelnik Općine Konjic.

Senaida Memića, SDA-ovog načelnika Općine Ilidža, Sud BiH je 2006.godine osudio na četiri mjeseca zatvora zbog ometanja rada pravosuđa. On je, naime, u sudnici Suda BiH, prilikom izricanja osuđujuće presude njegovom sinu Senadu zbog neovlašenog držanja oružja i eksploziva, fizički nasrnuo na postupajućeg sudiju Nenada Šeledu nazivajući ga četnikom. Osuđenog Senaida Memića kasnije je pomilovao Haris Silajdžić zbog čega nikad nije izdržao kaznu zatvora. Bez obzira na sve, načelnik Općine Ilidža formalno ne narušava ugled SDA.

Rasim Omerović bivši je načelnik Općine Kalesija. Prošle je godine presudom Općinskog suda u Kalesiji osuđen uslovno na 6 mjeseci zatvora zbog toga što je nezakonito zaposlio svoju suprugu. Unatoč presudi, Omerovića je Predsjedništvo SDA u februaru ove godine imenovalo za šefa Povjerništva SDA u Sapni. Istovremeno, Omerović je vraćen u Klub SDA u Predstavničkom domu FBiH.

NAJZVUČNIJE IME

Osim osuđenika, brojni su optuženici i osumnjičenici ostali u stranačkim organima. Tako je bivši federalni premijer Nedžad Branković, koji je optužen u predmetu Energopetrol, član Savjeta SDA.  

 Pored već navedenih Džananovića i Sarajlića, tu je i bivši federalni ministar kulture, a danas SDA-ov zastupnik u Parlamentu FBiH Salmir Kaplan koji je optužen za ometanje izbornog procesa u Stocu. 

Pod optužnicom za korpuciju je i Abdulah Zukić donedavni SDA-ov ministar poljoprivrede u Vladi TK. 

Kada su u pitanju osobe koje su pod istragom svakako je najzvučnije ime – Sebija Izetbegović. Ona je osumnjičena za zloupotrebu položaja i ovlasti u slučaju „Ljekarska komora“, ali je, s obzirom na pravosudne ambicije glavne sarajevske kantonalne tužiteljice Dalide Burzić, teško očekivati podizanje optužnice u skorije vrijeme. 

Osim prve dame SDA, pod istragom je i zastupnik SDA u Skupštini Kantona Sarajevo Mirza Čelik koji je nedavno privođen u okviru predmeta Zadruga zbog sumnje da je počinio krivična djela utaja poreza i pranje novca. 

Istrage se provode i protiv predsjednika Općinskog odbora SDA Novi Grad Huse Ćesira, načelnika Općine Novi Grad Semira Efendića, dok je prijava protiv Denisa Zvizdića zbog sumnjivih poslova u vezi sa sarajevskim Vodovodom još u KTA fazi. Barem dok se ne okonča kontrolirana SDA hidžama.

(zurnal.info)