SPAŠAVANJE POMOĆNICE ČOLIĆ:Izbor direktora Prosvjetno pedagoškog zavoda traje skoro dvije godine!

Istražujemo

SPAŠAVANJE POMOĆNICE ČOLIĆ: Izbor direktora Prosvjetno pedagoškog zavoda traje skoro dvije godine!

Konkursna procedura trajala godinu i devet mjeseci. Na čelo Prosvjetno-pedagoškog zavoda KS imenovana je dugogodišnja bliska saradnica i pomoćnica bivšeg ministra Elvira Kazazovića.

Izbor direktora Prosvjetno pedagoškog zavoda traje skoro dvije godine!
Zgrada u kojoj se nalazi PPZ ; FOTO: Adi Kebo (zurnal.info)

Nihada Čolić, pomoćnica bivšeg ministra obrazovanja KS Elvira Kazazovića, za direktoricu Prosvjetno-pedagoškog zavoda KS imenovana je na posljednjoj sjednici i u tehničkom mandatu bivšeg saziva Vlade KS-a 24. decembra 2018. U komisiji za imenovanje bile su njene radne kolege. Procedura je trajala izvan svih zakonskih rokova, a ostali kandidati nisu ni obaviješteni o rezultatima.

Detaljne provjere

Od dolaska nove ministrice Zinete Bogunić na čelo Ministarstva obrazovanja i novog saziva Vlade ovo imenovanje se – provjerava. Više od dva mjeseca odluka stoji nerealizovana, a u Ministarstvu obrazovanja se ne može dobiti relevantan sagovornik za razgovor o ovoj temi. 

Vlada KS odgovornost prebacuje na Ministarstvo. Predsjedavajući Skupštine KS Elmedin Konaković javno je iskazao svoje protivljenje ovom imenovanju. Prije mjesec dana odgovor na upit Žurnala iz Ministarstva je bio – procedura se provjerava i u nadležnosti je Vlade. Novi odgovor je da se “već dugo čeka odgovor ombudsmena za ljudska prava” zbog tri uložene žalbe na ovo imenovanje. Obrazloženje za neobičnu praksu da Vlada i Ministarstvo čekaju preporuku ombudsmena kako bi odlučili je li procedura za koju su sami zaduženi zakonita, u ovoj instituciji nismo dobili.

Kod ombudsmena dakle čekaju tri žalbe. Žalbu je početkom januara primila i Vlada KS-a. Na čelo PPZ-a imenovana je dugogodišnja bliska saradnica i pomoćnica bivšeg ministra Elvira Kazazovića.  

Kao pomoćnica, po opisu posla uz ministra je bila i kada se sastavljala sugestija svim osnovnim i srednjim školama, te vrtićima u kantonu. U predmetu iz 2015. nazvanom Primjedbe, prijedlozi, sugestije, traže se... navedeno je kako Prosvjetno-pedagoški zavod gubi efikasnost. Zbog toga bi ga trebalo reformisati u Sektor za kontrolu i unapređenje odgojno-obrazovnog rada. 

Tako je ustanova koju je 2015. trebalo ugasiti i reformisati u 2018. ponovo postala atraktivna kada se ukazala prilika za direktorsku poziciju. Konkursna procedura za imenovanje direktora PPZ-a trajala je godinu i 9 mjeseci! Od aprila 2017. do kraja decembra 2018. Konkurs je objavljen 17. aprila a zatvoren 4. maja 2017. Intervju sa kandidatima neobjašnjivo je odgođen za decembar 2017. iako je u odredbama konkursa navedeno da podnosioci prijava sa kojima se ne stupi u kontakt u roku od 30 dana od dana podnošenja prijava neće biti razmatrani u daljnjem postupku imenovanja. 

U komisiji za izbor bili su sekretar Ministarstva za obrazovanje, nauku i mlade KS Abid Fejzić, pomoćnici ministra Sadeta Selimović i Azemina Njuhović, Sifet Kukuruz i Ljiljana Prelčec. U vrijeme provođenja konkursne procedure Nihada Čolić bila je pomoćnica ministra, čime je narušen Zakon o imenovanjima, član 3. Do posljednje sjednice Vlade, kada je Nihada Čolić imenovana za direktoricu, ostali kandidati nisu bili obaviješteni o rezultatima intervjua. Više od godinu dana čekalo se na ovo imenovanje da bi ono bilo izvedeno na posljednjoj sjednici i u tehničkom mandatu. 

Iz Ureda ombudsmena do zaključenja ovog teksta nismo dobili odgovor o kakvoj se žalbi radi. Nisu se još uvijek očitovali ni prema Ministarstvu obrazovanja. Prije imenovanja direktorice, u avgustu 2018. Zakonom o državnoj službi KS uređeno je imenovanje rukovodilaca samostalnih organizacija kakva je i PPZ. 

U Pravilniku koji je Vlada kasnije usvojila izmijenjen je samo jedan član – 45 – iz “državni službenik” u “lice koje nije državni službenik”. U martu 2017. Vlada će utvrditi kriterije za imenovanje lica koja nisu državni službenici. U rješenju o imenovanju Nihade Čolić nisu navedeni ni podaci o osnovnoj plati niti ono sadrži obrazloženje o imenovanju. Mnogo tvrdnji koje se mogu provjeriti jednostavnim uvidom u konkursnu proceduru i rješenje. 

 Nejasno je zašto Ministarstvu treba tako mnogo vremena za provjeru, zašto nema sagovornika o ovoj temi, ali i zašto se u ovom slučaju čeka preporuka ombudsmena.

Ovaj sadržaj je nastao u okviru Programa osnaživanja nezavisnih medija, Indenpendent Media Empowerment Program (IMEP)


 

(zurnal.info)