Loša strategija SNSD-a:Izbor rukovodilaca Agencije za bankarstvo ugrozio Vojin Mitrović

Istražujemo

Loša strategija SNSD-a: Izbor rukovodilaca Agencije za bankarstvo ugrozio Vojin Mitrović

Mitrović je trenutno najpoznatiji "preletačević" u Republici Srpskoj. On je posle opštih izbora 2014. godine, na kojima je u Narodnu skupštinu RS ušao sa liste Narodnog demokratskog pokreta (NDP), u čuvenoj aferi kupovine narodnih poslanika (“Dva papka”), preletio u SNSD. U međuvremenu mu je sin postao jedan od savjetnika u kabinetu Milorada Dodika

Izbor rukovodilaca Agencije za bankarstvo ugrozio Vojin Mitrović

Stranka demokratske akcije doživjela je danas pravu blamažu na sjednici Predstavničkog doma parlamenta BiH, kada četvorica njenih poslanika nisu podržale novi Zakon o akcizama, koji je bio ključni uslov da MMF Bosni i Hercegovini uplati novu tranšu od oko 155 miliona.

DVOSTRUKI NOKAUT

S druge strane, i Savez nezavisnih socijaldemokrata danas je doživio dvostruki nokaut. Prvo su se pojavili na sjednici Predstavničkog doma parlamenta BiH, mada su se do juče kleli da ni za živu glavu neće učestvovati u radu parlamenta, sve dok njime predsjedava Šefik Džaferović. Ipak, kako su vlastima u RS neophodne pare od MMF-a, jer je do njih sve teže doći čak i enormnim zaduživanjem, poslanici SNSD-a ipak su odlučili doći na sjednicu Parlamenta BiH da podrže Zakon o akcizama.

Zalud, jer je četvoro poslanika SDA odigralo svoju igru, što je SNSD-ovce u javnosti prokazalo kao neprincipijelnu političku grupaciju koja je spremna blokirati rad državnih institucija sve dok nije u pitanju njihov partijski interes. Taj interes je ovoga puta bio jednak izglasavanju zakona koji bi vlastima RS donijeli neophodan novac za popunjavanje predubokih budžetskih rupa.

Drugi šamar SNSD je doživio u Narodnoj skupštini RS, gdje nisu prošli prijedlozi vladajuće koalicije za čelne ljude Agencije za bankarstvo RS - Srđan Kondić, koji je bio kandidovan za direktora, te Dragan Serdar, sadašnji vršilac dužnosti direktora u Agenciji, za njegovog zamjenika.

Za njihov izbor nedostajao je jedan glas, a uskratio im ga je prvi “papak” u Narodnoj skupštini RS Vojin Mitrović. Mitrović je trenutno najpoznatiji "preletačević" u Republici Srpskoj.

On je posle opštih izbora 2014. godine, na kojima je u Narodnu skupštinu RS ušao sa liste Narodnog demokratskog pokreta (NDP), u čuvenoj aferi kupovine narodnih poslanika (“Dva papka”), preletio u SNSD. U međuvremenu mu je sin postao jedan od savjetnika u kabinetu Milorada Dodika.

Nedavno su pukli dobri odnosi između Dodika i Mitrovića, pa je Mitrović prije desetak dana saopštio da izlazi iz poslaničkog Kluba SNSD-a i da ubuduće nastavlja da djeluje kao samostalni poslanik. Glasanje o čelnim ljudima ABRS za bankarstvo bila je idealna prilika da za Mitrovićevu osvetu Dodiku, jer je upravo njegov glas nedostajao da bude potvrdjeno imenovanje Kondića i Serdara.

Mitrović je, naravno ne iz časnih pobuda, spasio obraz Narodne skupštine, u kojoj je vladajuća koalicija namjeravala da nezakonito imenuje čelne ljude Agencije za bankarstvo RS.

Riječju, konkurs na kojem je kao prvoplasirani kandidat za direktora Agencije izabran Srđan Kondić, raspisan je na osnovu Zakona koji je važio do 25. januara ove godine. Nakon toga je na snagu stupio novi zakon, pa je samim tim i konkurs postao nevažeći.

KANDIDAT NE ISPUNJAVA USLOVE

Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o Agenciji za bankarstvo RS, objavljen u „Službenom glasniku Republike Srpske“, broj 4/17, stupio je na snagu 25. januara 2017. godine.

Izmjene i dopune Zakona o ABRS, na prijedlog Vlade, parlament RS je usvojio po hitnom postupku 30. januara 2016., kako bi ispunila zahtjeve MMF-a. Na istoj sjednici po hitnom postupku donesen je i Zakon o bankama Republike Srpske.

Posle hapšenja Slavice Injac, bivše direktorice ABRS, krajem marta prošle godine, zbog slučaja “Bobar banka”,  u novembru 2016. raspisan je Konkurs za direktora i zamjenika direktora Agencije. Prijave su se mogle podnositi Ministarstvu finansija RS do 29. novembra prošle godine.

Mjesec dana nakon objavljivanja konkursa i isteka roka za prijavljivanje, došlo je do izmjene Zakona o ABRS, prema kojem Kondić ne ispunjava uslove važećeg Zakona o Agenciji za bankarstvo Republike Srpske, zbog čega nije ni mogao biti imenovan na tu funkciju.

Prema novom zakonu jasno su definisani uslovi koje treba da ispunjava kandidat za direktora Agencije za bankarstvo RS.

Oni glase:
„(5) Direktor i zamjenik direktora Agencije može biti lice koje ispunjava slјedeće uslove:
a) ima završen prvi ciklus studija sa ostvarenih najmanje 240 ECTS bodova ekonomskog ili pravnog smjera ili ekvivalent i sedam godina radnog iskustva u toj stručnoj spremi na rukovodećim poslovima u organima, organizacijama i institucijama finansijskog sektora i
b) ima odgovarajuća stručna znanja i lična svojstva koja ga čine dostojnim za obavlјanje ove funkcije.“

Kondić nije ispunjavao te uslove.

Serdar, koji je nakon hapšenja Slavice Injac, bio na čelu direktora ABRS, već je jednom doživio debakl u Narodnoj skupštini, jer mu parlament nije prihvatio izvještaj o radu Agencije za prošlu godinu.

(zurnal.info)