Istraga:IZBORNA KAMPANJA JE POČELA: Semir Efendić je finansira budžetom opštine

Istražujemo

IZBORNA KAMPANJA JE POČELA: Semir Efendić je finansira budžetom opštine

Kandidat SDA Semir Efendić, na zvaničnim oglasima opštine koristi predizborni slogan koji je koristio na posljednjim opštinskim izborim. Nastavio ga je koristiti, na račun opštinskog budžeta, sve do izborne 2016. godine

IZBORNA KAMPANJA JE POČELA: Semir Efendić je finansira budžetom opštine
Bilbordi sa sloganom postavljeni su od sredine decembra 2015. godine; FOTO: Adi Kebo/zurnal.info

Semir Efendić, načelnik opštine Novi Grad u Sarajevu, čestitao je nedavno velikim bilbordima dan opštine i podsjetio glasače da je ovo izborna godina. U dnu bilborda, koga je zakupila opština, predizborni je slogan Efendića sa proteklih lokalnih izbora – Pokrenimo Novi Grad zajedno.

U izbornoj godini je plaćanje oglasa sa sloganom kandidata zloupotreba, smatra Vehid Šehić iz Koalicija Pod lupom, koja nadgleda regularnost izbora.
- To je klasična zloupotreba budžetskog novca – kaže Šehić, predsjednik Strateškog odbora Koalicije.

On smatra da su u ovom slučaju koruštena sredstva opštine da se favorizuje jedna politička stranka.
- To je zabranjeno – kaže Šehić i dodaje kako ovakvo reklamiranje dovodi druge političke partije u neravnopravan položaj.


Pokrenimo kampanju

Kandidat SDA Semir Efendić je na posljednjim opštinskim izborima koristio ovaj slogan. Nastavio ga je koristiti, na račun opštinskog budžeta, sve do sada.


Efendić je slogan koristio na izborima 2012. godine (Foto: SDA)

Efendićev slogan Pokrenimo Novi Grad zajedno postao je u međuvremenu zvanični program razvoja opštine. U opštinskim biltenima, koji se o trošku opštine štampaju i dijele, ovaj slogan se često viđa. U izdanju opštinskog biltena Info iz decembra 2012. godine, odmah nakon što je pobijedio na izborima, veliki je oglas sa sloganom i slikom opštine iz zraka. Tema broja biltena u istom izdanju je slogan Pokrenimo Novi Grad zajedno. Izdanje iz maja 2013. godine jako često ponavlja ovaj slogan i informiše nas da je održana istoimeni susret privrednika u opštinskoj dvorani.

Konferencija za mlade imala je isti naziv a otvorio ju je Semir Efendić. U govoru mladima Efendić je promovirao svoj slogan.
"Naš predizborni slogan 'Pokrenimo Novi Grad zajedno' izazvao je pozitivno raspoloženje kod građana, posebno zbog toga što su najveći dio tog posla uradili mladi aktivisti i kandidati na lokalnim izborima. Građani su nam nakon toga dali veliku podršku", rekao je Efendić za opštinski bilten.

U posljednjem dostupnom broju iz oktobra 2015. godine, bilten sva važnija ostvarenja opštine vezuje za program koji nosi naziv po predizbonom sloganu. Slično je i sa video promocijom programa na zvaničnom youtube kanalu opštine a slogan se koristi i na facebook stranici SDA Novi Grad Sarajevo.

Efendić kabinet nije imao komentar na korištenje slogana. Nismo uspjeli dobiti odgovore koliko je tačno bilborda zakupljeno, koliko su oni koštali i da li Efendić smatra ispravnim korištenje predizbornog slogana u zvaničnim oglasima opštine.

Centralna izborna komisija u ovom oglašavanju ne vidi ništa sporno. Sve do septembra, kada zvanično počinje predizborna kampanja. Izborni zakon ne bavi se periodom između izbora, objašnjeno nam je iz CIK-a.


Minimalne kazne za zloupotrebu

Tokom proteklih lokalnih izbora 2012. godine, Narodna stranka Radom za boljitak je iskoristila vladinu kampanju Kupujmo domaće za svoje izborne potrebe. Kupuj domaće – kupuj srcem je bio slogan za čiju je promociju Ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Federacije platilo 3,4 miliona maraka, objavio je Centar za istraživačko novinarstvo. Kampanja stranke ministra Jerka Ivankovića Lijanovića bila je vrlo slična – Srcem za boljitak. Lijanović je bio i na bilbordima stranke i ministarstva u vrijeme predizborne kampanje.

Centralna izborna komisija je u novembru 2012. godine smatrala da je Lijanovićeva stranka iskoristila vladinu kampanja za svoju promociju i kaznila je stranku sa 10.000 maraka zbog kršenja Izbornog zakona.

Efendićev izborni slogan i onaj koji se nalazi na plakatima plaćenim iz budžeta opštine nisu slični poput Lijanovićevih nego su identični.

Bit će posebno zanimljivo vidjeti da li će Efendić isti izborni slogan koristiti u septembru ove godine prije opštinskih izbora.

(zurnal.info)