BEZ OBZIRA NA NASILJE:Izglasana Vlada Federacije bez SDA i DF

Istražujemo

BEZ OBZIRA NA NASILJE: Izglasana Vlada Federacije bez SDA i DF

Očekivano, u sali i ispred zgrade federalnog parlamenta zabilježeni su izljevi nezadovoljstva. Poslanici SDA i Demokratske fronte žučnom diskusijom ukazivali su na navodnu nezakonitost i neustavnost ovakvog izbora, a posebno su poruke bile usmjerene na odluke Visokog predstavnika Christiana Schmidta koje su po njima favorizirale HDZ te dodatno posebno bile protiv SDA.

Izglasana Vlada Federacije bez SDA i DF
protesti zbog izbora nove Vlade FBiH (foto: Adi Kebo zurnal.info)

Predsjednik SDP-a Nermin Nikšić novi je federalni premijer. To je rezultat glasanja u Predstavničkom domu federalnog parlamenta. Pored Nikšića, 51 poslanik je dao podršku i sastavu nove vlade gdje će SDP imati pet ministara HDZ BiH četiri, po dva Naša stranka te Narod i pravda, HDZ 1990 - jednog, te  Ramo Isak doskorašnji član NES-a.

"Ovo je je vrijeme izazova sa kojima se suočava BiH i svi nivoi vlasti. Inflacija, iseljavanja migranti neki su od ključnih izazova s kojima će se suprotstaviti nova vlada. Za efikasno suočavanje potrebna je saradnja svih i podrška međunarodne zajednice, EU, Velike Britanije i SAD. Primarno ćemo se oslanjati na vlastite resurse i kapacitete a međunarodna saradnja treba biti impuls koja će doprinijeti cijeloj BiH", naveo je Nikšić u svom ekspozeu.

Najviše kontroverzi i novinarskih pitanja novom starom premijeru Nikšiću odnosio se na izbor Rame Isaka za ministra unutrašnjih poslova, zbog njegovih prethodnih sudskih presuda (sada brisanih iz kaznene evidencije). Radi se o osobi koja ima istoriju nasilničkih ponašanja i prijetnji novinarima, kao u primjeru Žurnala. Za glas prevage bio je potreban i onaj njegovog sina Arnela koji je poslanik u ovom domu.

„Kao što je HNS predložio svoje, NIP svoje, tako nije uslovljeno... jednostavno ta priča oko parlamentarne većine, neke stvari...morate progutati i gorke pilule , osuđivan jeste .. ali smatram na osnovu onoga što sam provjerio...svi ga tretiraju kao čovjeka od riječi i da ozbiljno radi.“, Nikšićevo je obrazloženje izbora ovog „nestranačkog kadra“.

Očekivano, u sali i ispred zgrade federalnog parlamenta zabilježeni su izljevi nezadovoljstva. Poslanici SDA i Demokratske fronte žučnom diskusijom ukazivali su na navodnu nezakonitost i neustavnost ovakvog izbora, a posebno su poruke bile usmjerene na odluke Visokog predstavnika Christiana Schmidta koje su po njima favorizirale HDZ te dodatno posebno bile protiv SDA.

Oktroisana vlada, oktroisan Ustav, oktroisano ovo, oktroisano ono moglo se čuti u svakoj pojedinačnoj diskusiji SDA-ovaca, bez obrazloženja šta je tu „oktroisano“, ali je ovo očito bila riječ dana.

Još štošta se tu uopštenih fraza moglo čuti iz sada opozicionih redova poput: "uskraćeno legitimno predstavljanje Bošnjaka, ugrožena volja glasača, ovom vladom upravlja Zagreb, mora vas policija čuvati, kupili ste glasove, politička elita hrvatske vlade je za dom spremna, ne bih glasao za Nikšićeve prijedloge ni da žele izgraditi džamiju..."

Zastupnici Demokratske fronte su napustili sjedinicu prije glasanja navodeći da ne žele učestvovati u rušenju države.

„Kako su završili 2014-te, tako su počeli danas, sa kordonima policije, sa kršenjem poslovnika. Dolaze crni dani za FBiH, Federacija je Schmidtovim odlukama nažalost isporučena Zagrebu, istakao je Mahir Mešalić iz DF-a.

“Išlo se u pravcu da se nacrta ko treba biti na nekoj poziciji. Suspendovanje volje Bošnjaka i Refika Lende, a znamo da je u FBiH preko 70 % Bošnjaka je diskriminirajuća. U demokratskim društvima trebate da imate izborni legitimitet, ali to nažalost nemamo”, izjavio je Nezir Pivić (SDA).

Ispred zgrade Parlamenta održani su protesti protiv odluke Christiana Schmidta i izboru nove vlade bez SDA i DF-a. Nema sumnje da su okupljeni bili iz redova članstva i simpatizera SDA, a među njima su bili i brojni funkcioneri ove stranke iz drugih nivoa vlasti poput Bisere Turković, Sebije Izetbegović... Na društvenim mrežama objavljene su navodne poruke rukovodstva KCUS-a kojim uposlenicima omogućavaju neplaćeno odsustvo zarad odlaska na ovaj protestni skup!

Tokom trajanja i po okončanju sjednice demontranti su onemogućavali rad novinarskih ekipa. Napali su i poslanika Kenana Uzunovića, a zabilježen je i pokušaj napada na Ramu Isaka i Arnela Isaka po izlasku iz zgrade.

 “Vidite ko je na protestima, direktori preduzeća iz SDA i njihovi članovi. DF i SDA su postali najveći zagovornici legitimnog predstavljanja. Oni jesu za legitimno predstavljanje, ali u ovom slučaju Bošnjaka....Destrukcija je, ali je ovo borba za građanske principe i borićemo se za demokratiju“, izjavio je potpredsjednik Federacije Igor Stojanović.

Treba podsjetiti i da je Visoki predstavnik jučerašnjim odlukama izmjenio Krivični zakon kojim su sada predviđene, pored novčanih, i kazne zatvora do 10 godina te zabrana obavljanja bilo koje službene funkcije.

„Kao što vidite posljedice su veoma ozbiljne. Krajnje je vrijeme da se vrati povjerenje građana da će oni koje su izabrali poštovati njihov glas. U Bosni i Hercegovini ne bi smjelo biti prostora za korupciju funkcionera jer to predstavlja pošast za državu i njene građane“, kazao je Schmidt za Oslobođenje.

(zurnal.info)