Šta je glasačima obećao načelnik općine Novo Sarajevo Nedžad Koldžo:Izgradit ćemo još jednu ambulantu i Centar za zdravo starenje
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Interview

Izgradit ćemo još jednu ambulantu i Centar za zdravo starenje

Načelnik Općine Novo Sarajevo Nedžad Koldžo kaže da već radi na izgradnji ambulante, poboljšanju vodovodne I kanalizacione mreže ali sanaciji nogometnog stadiona Grbavica

Izgradit ćemo još jednu ambulantu i Centar za zdravo starenje

Novinari Žurnala razgovarali su s novim načelnicima općina u Bosni i Hercegovini o tome kako planiraju opravdati povjerenje glasača i ispuniti predizborna obećanja.

Pitanja su zasnovana na istraživanjima nevladinog sektora i magazina Žurnal o tome šta građani smatraju ključnim pitanjima za kvalitetniji život u lokalnoj sredini.

Načelnik Općine Novo Sarajevo Nedžad Koldžo kaže da već radi na izgradnji ambulante, poboljšanju vodovodne I kanalizacione mreže ali sanaciji nogometnog stadiona Grbavica.

PRIORITET NAM JE I NASTAVAK RADA NA IZGRADNJI JUŽNE LONGITUDINALE

U javnim istupima nerijetko izražavate zadovoljstvo uspješno realiziranim projektima koji se tiču kvaliteta života građana. Iz Vašeg kabineta se objavljuju podaci o stotinama takvih projekata. Čime Vi kao načelnik, međutim, niste zadovoljni, i imate li u ovom trenutku određeni prioritetni projekat?

-Kao aktuelni načelnik Općine Novo Sarajevo već šest godina, s ponosom ističem da smo relizirali preko 430 projekata kako bi Općina bila zajednica ugodnog i urbanog življenja. Nastavit ćemo investicije u kapitalne projekte i iskoristiti mogućnost uključivanja još većeg broja subjekata na partnerskoj osnovi kako javnog, tako i privatnog sektora, i tako omogućiti sufinansiranje projekata. U narednom periodu naši prioriteti, za čiju smo realizaciju ispunili sve preduvjete su, projekat Južne longitudinale i rondoa, izgradnja ambulante na Hrasnom Brdu, rekonstrukcija objekta „Pionirski centar Boško Buha“, namijenjenog našim najmlađim sugrađanima, izgradnja bazena zatvorenog tipa u naselju Hrasno, završetak izgradnje sportske dvorane, uređenje sportsko - rekreativne zone Park - šuma Hum, te dalje razvijanje mreže centara za zdravo starenje izgradnjom novog Centra u Velešićima.

koldzo5Iako socijalni problemi nisu u nadležnosti Općine, i Vi ste tokom predizborne kampanje obećavali građanima bolji sistem i u toj oblasti života. Što to znači i na koji način to planirate osigurati?

-Nikada nisam obećavao ono što je nemoguće i što ne spada u nadležnost jedinice lokalne samouprave. Moje jedino obećanje  bilo je u duhu slogana „I dalje zajedno za naše Novo Sarajevo“ što znači da ću građane Općine Novo Sarajevo nastaviti voditi onim putem kojim sam ih vodio i prethodnih šest godina, što su građani prepoznali i podržali svojim glasovima i na posljednjim lokalnim izborima.

Iako, kako i sami kažete, socijalni problemi nisu u nadležnosti Općine, u posljednjih šest godina u BiH prednjačimo po najvećem broju stipendija koje dodjeljujemo redovnim učenicima i studentima, nadarenim sportistima, te djeci bez oba roditelja. Već šest godina zaredom, vodimo posebnu brigu o penzionerima, kao posebno ugroženoj populaciji, organizujući tradicionalni veliki izlet, te dodjeljujući im jednokratne novčane pomoći, a sve u saradnji sa Udruženjem penzionera Novo Sarajevo. Uspostavili smo Centar za zdravo starenje Novo Sarajevo za osobe treće životne dobi, prvi ove vrste u regionu, a planiramo i otvaranje još jednog centra u naselju Velešići. Svake godine, u Budžetu Općine planiraju se i značajna sredstva za finansiranje rada boračkih udruženja.

Projekti podrške socijalno ugroženim kategorijama građana moje su trajno opredjeljenje, te ćemo stoga, cijeneći tešku situaciju u društvu, i u narednom periodu nastaviti sa njihovom realizacijom, naravno su skladu s mogućnostima koje nam naš budžet pruža.

Najavili ste izgradnju ambulante u naselju Hrasno Brdo. Do kada planirate uraditi obećano i kako inače ocjenjujete kvalitet medicinskih usluga u općini Novo Sarajevo, s obzirom na postojeću infrastrukturu?

Strategijom razvoja Općine Novo Sarajevo do 2015. godine planirana je gradnja ambulante u naselju Hrasno Brdo. Tokom 2011. godine Općina je krenula u nabavku zemljišta po ponudi vlasnika u ulici Varaždinska kako bi se iskoristilo za gradnju objekata društvene infrastrukture, koji između ostalog podrazumijevaju i gradnju mjesne ambulante. Nabavka zemljišta je dijelom završena, ali nije dovedena do kraja jer imovinsko- pravni odnosi s nekim od vlasnika nisu do kraja riješeni zbog sporih sudskih procedura. Do kompletiranja parcele Općina je već pristupila pripremnim aktivnostima na regulisanju plansko provedbene dokumentacije, odnosno pripreme provedbene dokumentacije za početak gradnje ovih objekata. Na pomenutom lokalitetu, pored ambulante, planiramo izgradnju prostorije Mjesne zajednice i apoteke.

Kvalitet medicinskih usluga na području Općine ne zavisi isključivo od angažovanja okalne samouprave. Na području Općine, prema postojećem rasporedu pokrivenosti primarnom zdravstvenom zaštitom, nije pokriveno naselje Hrasno Brdo gdje se, do izgradnje mjesne ambulante, građani upućuju u Dom zdravlja „Omer Maslić“. Određene djelatnosti zdravstvene zaštite također nisu primjerene potrebama građana, te se medicinska rehabilitacija odvija u veoma skučenom prostoru u ulici Grbavička koji je Općina dala na korištenje Domu zdravlja.

Općina u cilju poboljšanja kvaliteta medicinskih usluga građanima pruža svu moguću pomoć, te smo u prethodnom periodu pomogli trajnom rješavanju smještaja mjesne ambulante u naselju Velešići. Općina je izgradila višenamjenski objekat u koji je smještena mjesna ambulanta u kojoj rade dva tima ljekara porodične medicine, pedijatrija, laboratorija i stomatologija. Pomogli smo u realizaciji projekta sanacije ambulante porodične medicine „Grbavica“, a adaptirali smo i prilaz rehabilitacionom centru Doma zdravlja „Omer Maslić“ u naselju Grbavica. Prije nekoliko godina prilagodili smo poslovne prostorije Općine u ulici Kalesijska za potrebe mjesne ambulante za naselje Dolac. Pored ovoga, nabavili smo i specijalno sanitetsko vozilo za potrebe Doma zdravlja „Omer Maslić“, a redovno pomažemo i u nabavci vakcina.

koldzo1U kojoj je fazi rješavanje pitanja pristupa vodovodnoj mreži za sve stanovnike Općine?

Ova problematika nije samo obaveza Općine jer prije svega ova oblast je u nadležnosti KJKP „Vodovod i kanalizacija“, čiji osnivač je Kanton Sarajevo. Ovo preduzeće  je i samo opterećeno problemima zbog čega su prioriteti dati nekim drugim zonama.

Općina Novo Sarajevo ima dobro razvijenu komunalnu infrastrukturu što je u prethodnih nekoliko godina u potpunosti finansirano isključivo sredstvima Općine. U ovom trenutku svi stambeni i poslovni objekti u stambenim zonama imaju tehničku mogućnost za priključenje na električnu energiju, gasnu mrežu i  toplovodni sistem. Vodosnabdijevanje je također veoma kvalitetno i u potpunosti riješeno u stambenim zonama, s tim da na području Općine postoji par zona koje nisu obuhvaćene sistemom primarne i distributivne mreže. Te zone se nalaze na području naselja Hrasno brdo, ali njihovo vodosnabdijevanje nije moguće riješiti bez šireg angažmana jer se rezervoarski prostor za ove zone nalazi na području Općine Novi Grad. Rezervoar bi se  gradio za potrebe ove dvije Općine, ali i uključivao dijelove Općine Istočno Novo Sarajevo. Trenutno su objekti koji se nalaze u ovoj zoni snabdjeveni vodom iz gradskog vodovodnog sistema privremenim rješenjem koje zadovoljava potrebe građana za sanitarno sigurnom i konstantnom distribuiranom vodom. Poboljšanje kvaliteta usluga vodosnabdijevanja bit će jedan od prioriteta na kojem ćemo insistirati kod KJKP „Vodovod i kanalizacija“ i Ministarstva prostornog uređenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo, a svakako da ćemo i sa svoje strane pomoći u realizaciji tih aktivnosti.

STADION GRBAVICA BIT ĆE PO STANDARDIMA UEFA-e I FIFA-e

Svojevremeno ste obećavali da će općina Novo Sarajevo postati prva općina u Bosni i Hercegovini koja u potpunosti ima reguliranu kanalizacionu mrežu. Šta taj projekat podrazumijeva i koji su eventualni rokovi za završetak posla?

Stalnim širenjem prostora za stanovanje, postojeća infrastruktura ne može na zadovoljavajući način prihvatiti veće količine otpadnih voda, te se stoga Općina Novo Sarajevo opredijelila za gradnju primarnih kanalizacionih pravaca kojima se stvaraju uslovi za širenje kanalizacionog sistema. Iako Općina već sada ima 98% izgrađenu primarnu kanalizacionu mrežu, izgradnja primarnih kanalizacionih pravaca još uvijek nije do kraja završena. U narednom periodu akcenat će biti stavljen na gradnju preostalih, kroz Strategiju razvoja Općine i kroz  kratkoročne planove i programe definisane projekte, koji obuhvataju naselja Velešići, te Pofalići i Hrasno brdo. Osnova za gradnju ovih objekata komunalne infrastrukture je dobra i ažurna planska dokumentacija koju Općina Novo Sarajevo redovno ažurira. U tom smislu, Općina Novo Sarajevo je  jedna od rijetkih općina koja ima kompletnu pokrivenost prostora provedbeno - regulacionim planovima. Prethodnih godina izgrađena je primarna kanalizaciona mreža (separatna, odnosno razdvojena kanalizacija) za potrebe naselja Kovačići (ul. Nevesinjska), Hrasno brdo (ul. Milinkladska, Posavska, Olovska, Kanara), Velešići (ul. Velešići, Gornji Velešići, Ćamila Sijarića), zatim Pofalići (ul. Zahira Panjete - lokalitet iznad „Zraka“, Humska, te Reisa Fehima Spahe) i Dolac (Marka Marulića i Srebrenička).

Trenutno je aktuelna gradnja kanalizacije na području brda Hum u naseljima Pofalići i Velešići,  gdje su završeni radovi na  prvoj i drugoj fazi izgradnje kanalizacije sa vrha brda Hum prema ulici Ruđera Boškovića, gdje je izvedeno oko 800 metara separatne kanalizacije, a u toku su pripreme za III fazu u dužini od oko 500 metara. Na ovom lokalitetu se izvode i radovi na sjevernoj padini brda Hum prema Općini Centar i u toku su završni radovi na izgradnji oko 400 metara kanalizacionog sistema.

Na kraju, moramo napomenuti da Općina Novo Sarajevo po svim pokazateljima od strane ovlaštenih javnih ustanova i preduzeća, te i pored nedostataka kojih smo svjesni i u ovom segmentu komunalne infrastrukture ubjedljivo prednjači na prostoru Bosne i Hercegovine, a svakako i Kantona Sarajevo.

Cijenimo da bi Općina Novo Sarajevo vrlo brzo u skladu sa planskom dokumentacijom, a po završetku projekata koji su u toku, mogla imati u potpunosti uređenu i izgrađenu primarnu kanalizacionu mrežu, dok je pitanje sekundarne kanalizacione mreže problem druge vrste i tiče se uglavnom uređenja građevinskog zemljišta, te spada u obaveze investitora.

koldzo4_copyNajavljujete učešće Općine u sanaciji stadiona Grbavica. Na koji način ćete sudjelovati u tom projektu, odnosno, koji je to projekat koji bi građanima omogućio veći pristup sportsko - rekreativnim terenima?

U cilju stvaranja sportskog prostora za djecu i omladinu izgradili smo nekoliko sportskih igrališta, izgradili i rekonstruisali brojne parkove, sanirali pomoćno igralište na Grbavici postavljanjem vještačke trave, kao i svlačionica, prilagodivši ih osobama sa posebnim potrebama, a na  fudbalskom stadionu Grbavica postavili nove reflektore. Najveći projekat je svakako, višenamjenska, savremena sportska dvorana na Grbavici kapaciteta od 2. 500 do 3. 500 gledalaca, a čija je izgradnja pri kraju. Da brinemo o svojim najmlađim sugrađanima govori izgradnja „Šarenog parka“ na Trgu heroja, te parka na Vilsonovom šetalištu.

Što se tiče stadiona Grbavica, zajedno sa gospodinom Ivicom Osimom, pokrenuo sam inicijativu čiji je cilj da, u realnim okvirima koji odgovaraju i potrebama i mogućnostima današnjice, napravimo stadion u skladu sa standardima FIFE i UEFE, kako bi se utakmice reprezentacije BiH, ali i fudbalskih klubova mogle igrati u glavnom gradu Bosne i Hercegovine.

Tim povodom održali smo niz sastanaka, kako sa predstavnicima svih nivoa vlasti, tako i sa predstavnicima Fudbalskog saveza BiH i FK “Željezničar”, te predstavnicima BH TELECOM-a, kako bi se ulaganjem zajedničkih snaga i kapaciteta započele potrebne radnje na dogradnji i rekonstrukciji stadiona „Grbavica“, što su predstavnici navedenih institucija i podržali. Nažalost, česte smjene u vlasti su nam kočnica, budući da smo u situaciji da stalno iznova prezentiramo naše ideje.

Općina Novo Sarajevo preuzela je na sebe potrebne predradnje vezane za izradu projektne dokumentacije i idejnog projekta za rekonstrukciju stadiona, a prezentacija projektnog rješenja rekonstrukcije i dogradnje stadiona Grbavica upriličena je u oktobru 2012. godine.

Budući stadion Grbavica, po projektnom zadatku, trebao bi biti kapaciteta oko 20.500 gledalaca, a uređen po standardima FIFE i UEFE - K4, s posebnim naglaskom na sigurnosni aspekt. Na ovom stadionu bi tako bili stvoreni uslovi za odigravanje utakmica na evropskom i svjetskom nivou. Nadam se da će svi prepoznati značaj i dati svoju podršku projektu gradnje jednog ovakvog objekta, koji ne bi trebao biti briga samo „Željezničara“, već i šire društvene zajednice, iako ćemo mi i nadalje biti koordinatori realizacije cjelokupnog projekta.

(zurnal.info)