AKCIJA SPAŠAVANJA NAKON SANKCIJA MILORADU DODIKU:Javni sektor Prointeru ove godine dao 3,7 miliona KM
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Istražujemo

AKCIJA SPAŠAVANJA NAKON SANKCIJA MILORADU DODIKU: Javni sektor Prointeru ove godine dao 3,7 miliona KM

Javni sektor u BiH, naročito u RS, gotovo histerično je nastavio da dijeli ugovore „Prointeru“, firmi povezanoj sa sinom Milorada Dodika Igorom. U samo dva mjeseca sklopljena su 23 ugovora ukupne vrijednosti 3.679.962 KM. Od osnivanja 2015. godine do danas „Prointer“ s kojom, prema Dodikovom priznanju sarađuje njegov sin Igor, sa javnim sektorom je sklopila 706 ugovora ukupne vrijednosti više od 189 miliona KM.

Javni sektor Prointeru ove godine dao 3,7 miliona KM
Milorad i Igor Dodik (foto: N1)

 

Nakon novog paketa američkih sankcija uvedenih Miloradu Dodiku, članu Predsjedništva Bosne i Hercegovine, i najave da bi njima mogle biti obuhvaćene i kompanije koje pomažu liderima u antidejtonskim aktivnostima, javni sektor u BiH, naročito u Republici Srpskoj, gotovo histerično je nastavio da dijeli ugovore „Prointeru“, firmi povezanoj sa Dodikovim sinom Igorom. Poslovi su vrijedni ukupno 3.679.962 KM sa uračunatim PDV-om.

Ugovori, njih 23, sklopljeni su i objavljeni od 5. januara do 7. marta.

Draško Milinović, bivši direktor Radio-televizije RS stacioniran u fotelju direktora Regulatorne agencije za komunikacije BiH, odlučio je da održavanje softvera za bekapovanje i servisnu podršku za virtuelizacijsku platformu povjeri baš sarajevskom i banjalučkom „Prointeru“, što košta 17.901 KM.

U spašavanje „Prointera“ uključile su se i Hidroelektrane na Trebišnjici sklapajući ugovor već 11. januara za kontrolu internet saobraćaja i zaštitu od malicioznih aktivnosti firewall uređaja. Iz budžeta se za ove namjene odlilo 140.166 KM. Istog dana ugovorom je pripomoglo i Ministarstvo uprave i lokalne samouprave RS naručujući licence za informacioni sistem po cijeni od 100.000 KM.

U djelo je dan kasnije sproveden i naum opozvane SNSD-ove načelnice drvarske opštine Dušice Runić. Kompjutersku opremu i sistem kontrole pristupa i evidencije radnog vremena „Prointeru“ će platiti 77.197 KM. U naizgled otvorenom postupku, kako je Žurnal pisao prije potpisa ovog tender-dila, od svih IT firmi u BiH samo je „Prointer“ dostavio ponudu, koja je, bez pogovora, bila i prihvatljiva. „Velikodušnost“ je itekako vidljiva, jer je bila za čitave 23 marke jefitnija od procijenjene vrijednosti, što zapravo znači da je „Prointer“ i znao da će biti jedini ponuđač.

I Hidroelektranama na Drini stigla je samo jedna ponuda kada su shvatili da im je potreban sistem za video-konferencije. Nesumnjivo, najbolja i vrijedna 70.083 KM. Identičan slučaj zabilježen je i u Zavodu za zapošljavanje RS – rekonstrukciju LAN mreže može da radi jedino „Prointer“ i to po cijeni od 131.311 KM.

Za to vrijeme i gradonačelnik Zvornika Zoran Stevanović pripremao je posao za firmu povezanu s Dodikovima. Opremu za video-nadzor, po ugovoru od 24. januara sklopljenom na osnovu samo jedne pristigle ponude, platiće čak 225.517 KM. Istog dana „Prointeru“ je stigla dobra vijest i iz Fonda penzijsko-invalidskog osiguranja RS u vezi sa sistemom za zaštitu internog segmenta mreže – posao od 77.841 KM.

Podobna firma ponude je poslala i na adrese Republičke uprave za geodetske i imovinsko-pravne odnose RS (19.772 i 33.930 KM), Elektrodistribucije Pale (21.060 KM), Agencije za identifikacione dokumente, evidenciju i razmjenu podataka (42.106 KM), Direkcije za finansije Brčko distrikta (105.043 KM), gdje su neprevaziđene IT tender stručnjake dočekali ugovori.

Iz „Microsofta“ su polovinom februara javili da su raskinuli partnerstvo sa „Prointerom“, ali je nekoliko dana ranije Aco Stanišić iz direktorske fotelje „Elektrodistribucije Pale“ potpisao ugovor za „isporuku i instalaciju licenci za Microsoft Windows server“ vrijedan 23.365 KM. Da li ga je poslije raskinuo, javnosti nije poznato, jer Stanišić niti je objavio plan javnih nabavki niti je javnost obavještavao o ovogodišnjim ugovorima. 

 

 

U međuvremenu, patriotska tender podrška stigla je i od „Pošta Srpske“, koje vodi Miladin Radović, kadar Ujedinjene Srpske Nenada Stevandića. Dok mu je lider vagao odnose u vladajućoj koaliciji, on je ugovore dijelio tamo gdje je trebalo. Tehnička podrška službi za sistemsku podršku – 30.411 KM, oprema za modernizaciju mreže – 149.992 KM, računari i monitori – 330.581 KM i laptopi – 12.589 KM. „Prointeru“ ukupno 523.573 KM!

OD VLADE RS 1,6 MILIONA KM

Nije to kraj tenderskim davanjima.

„Tačno onoliko koliko je Vlada Republike Srpske procijenila da će koštati, 'Prointer ITSS' je ponudio za održavanje Data centra Vlade RS i kao jedini ponuđač dobio ugovor vrijedan milion KM. Koliko se u Vladi žurilo sa donošenjem ove odluke pokazuje obrazloženje u kojem su naveli potpuno drugi tender“, objavio je Capital 10. februara.

Preporuka komisije za nabavku od tačno 999.999 KM bespogovorno je prihvaćena.

Isti ovaj posao, kako je Žurnal pisao 2021, i tada je drastično poskupio, a da ga objašnjenje nije pratilo.

Generalni sekretarijat Vlade nabavku je tada procijenio na 900.900 KM sa uračunatim PDV-om. Kako obično bude, stigla je jedna ponuda, koja je odmah bila i prihvatljiva. “Prointer” se ponudio za samo 1.200 KM manje. Kako mu sertifikati i uprava odgovaraju vladajućoj strukturi, tako je sve završeno potpisom preskupog ugovora. Vrijednost održavanja data centra i infrastrukture informacionog sistema Vlade RS za 2021. - 899.700 KM.

I godinama unazad održavanje data centra Vlade bilo je rezervisano upravo za “Prointer”. Ovaj posao u zgradi izvršne vlasti 2017. i 2019. godine koštao je 292.383, odnosno 344.442 KM. Vrijednost istog posla 27. januara 2020. godine procijenjena je na 598.946 KM. Tada je trebalo pružiti pomoć novoformiranom sarajevskom “Prointeru”. Kao konzorcijum ponudu su poslale firme majka i kćerka.

Baš kada radnik ili penzioner ili čovjek u evidenciji biroa rada u RS pomisli da je ovo previše, Vlada, na čelu sa Radovanom Viškovićem, kaže - može to još. "Prointer" i "M:tel" poslali su ponudu i ko bi se usudio da je proglasi neprihvatljivom?! Iznajmljivanje i održavanje internet linkova  koštaće 60.197 KM. Potom "Hit Ing" i "Prointer" kažu da za funkcionisanje izvršne vlasti u RS moraju da nabave, a onda i ugrade komponente u data centrima. Nije problem, budžet je otvoren za pomoć domaćima - 499.590 KM.

ELEKTROENERGETSKI SISTEM U SLUŽBI SPAŠAVANJA

Elektroenergetski sistem u RS, kojim vlada Luka Petrović, vršilac dužnosti direktora Elektroprivrede RS i generalni sekretar SNSD-a, krajnje ozbiljno je shvatio nezavidnu poziciju „Prointera“. Zanimljiva je bila nabavka mašine za filtriranje ulja za potrebe Hidroelektrana na Drini. Čak tri firme u konzorcijumu, „Kondić“, „Prointer“ i „Prointerova „Kaldera Company“, ponudile su se da je isporuče po cijeni od 234.000 KM.

Matično preduzeće „Elektroprivreda RS“ rekonstrukciju telefonske centrale „Prointeru“ će platiti 64.345 KM, a javnu kesu je odriješio i Dragan Čavić sa čela „Elektrokrajine“, koji će NN ormare platiti 468.000 KM.  

Od osnivanja 2015. godine do danas „Prointer“ s kojom, prema priznanju Milorada Dodika sarađuje njegov sin Igor, sa javnim sektorom je sklopila 706 ugovora ukupne vrijednosti 189.774.718 KM.

(zurnal.info)