POSLOVANJE ŠKRBIĆEVOG ZETA STEFANA KRNETE:Jedanaest ugovora od 28,4 miliona KM za firmu Dwelt!
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Istraga

POSLOVANJE ŠKRBIĆEVOG ZETA STEFANA KRNETE: Jedanaest ugovora od 28,4 miliona KM za firmu Dwelt!

Krneta je imao viziju kako da za tri godine sa javnim sektorom u RS sklopi 11 ugovora. Ostvarenje njegovih snova građani su platili 28.441.383 KM. Petnaestog avgusta potpisao je sporazum života sa firmom „Prointer“, s kojom „sarađuje“ kumov sin Igor Dodik.

Jedanaest ugovora od 28,4 miliona KM za firmu Dwelt!
Stefan Krneta

 

 

„Platforma koja vam pomaže da se transformišete iz pružatelja usluga u dobavljača energije.“

Opis je to djelatnosti firme „Dwelt“. Njen vlasnik, vizionarski menadžer, je Stefan Krneta, zet Ranka Škrbića, bivšeg ministra zdravlja Republike Srpske i kuma Milorada Dodika. Dok se transformisao, imao je viziju kako da za tri godine sa javnim sektorom u RS sklopi 11 ugovora. Ostvarenje njegovih snova građani su platili 28.441.383 KM. 

Krneta je 15. avgusta potpisao sporazum života - sa firmom „Prointer“, s kojom „sarađuje“ kumov sin Igor Dodik. Znao je da se kumstvo sa porodicom člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine i lidera vladajućeg SNSD-a, ne odbacuje tek tako.

Na potpisivanju dokumenta o „saradnji na projektima digitalne transformacije energetskog sektora“ 15. avgusta 2019. godine pojavio se on i tadašnji direktor „Prointera“, a danas na viši menadžerski nivo „Infinity Group“ promaknuti Bojan Vujić.

Do tog momenta u knjizi ugovora sa javnim sektorom „Dwelt“ je upisao tek jedan posao sa administrativnom upravom Gradiške. Softver za fakturisanje i naplatu komunalnih usluga početkom februara te godine Krneti je plaćen  187.153 KM. Zanimljivo, u konzorcijumu sa ovom firmom i tada je bio „Prointer“.

 

KAKO SE KALIO KRNETA

 

Ni dva i po mjeseca od uspješnog poslovnog sastanka sa Vujićem nije prošao, a Krnetina vizija transformacije doživjela je prvi tenderski uspjeh. „Elektroprivreda Republike Srpske“, na čijem je čelu generalni sekretar SNSD-a Luka Petrović, direktno je, 4. novembra te godine, s menadžerom Krnetom ispregovarao posao vrijedan 232.816 KM.

Petrović je „hitnost“ izrade softvera za obračun utroška struje kupcima pokušao da objasni, iako to Zakon o javnim nabavkama BiH u ovoj formi ne prepoznaje. Pravosudnim radnicima, međutim, ništa tu nije zasmetalo.

„Hitnost i izuzetna važnost nabavke softvera za usluge obračuna električne energije krajnjim kupcima, za potrebe snabdijevanja električnom energijom krajnjim kupcima, razlog je da se predmetna nabavka sprovede putem pregovaračkog postupka bez objave obavještenja, jer se ne mogu ispoštovati utvrđeni minimalni rokovi otvorenim postupkom prema Zakonu o javnim nabavkama.“

Posljednjeg dana 2019. godine vršilac dužnosti direktora ERS-a sreo se sa Škrbićevim zetom i potpisao da će „Dwelt“ biti zadužen za izradu softvera za podršku snabdijevanju strujom za 500.000 potrošača.

Posao od 14.503.320 KM bio je, odlučio je Petrović, izuzetno hitan.

„Ugovorni organ može ugovor o nabavci dodjeljivati putem pregovaračkog postupka bez objave obavještenja onabavci, u slučaju: '...c) kada se zbog suštinskih, dokazivih tehničkih ili umjetničkih razloga, ili zbog razloga koji se odnose na zaštitu ekskluzivnih prava, ugovor može dodijeliti samo određenom dobavljaču...'“

Suštinske, dokazive tehničke i umjetničke razloge, pošto zaštite ekskluzivnih prava nije bilo, nije objasnio građanima čiji je novac razdijelio.

U Novoj godini i novi igrači! SNSD-ov prvoborac Srđan Rajčević, sa mjesta ministra za naučno-tehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo, Krnetu je, 18. februara 2020, odabrao kao najpouzdanijeg za novi milionski odliv iz budžeta. Kako da bude drugačije kad je stigla samo jedna ponuda?

Prethodno je ministar osmislio naziv tendera, da bi zvučao – skupo. „Smart city platforma za sistem ujedinjene naplate“ – 1.499.940 KM. U konzorcijumu sa „Dweltom“ pojavio se i „Sirius“, firma koja se takođe povezuje sa vrhom vlasti u RS.

Podršku je pružio i Dragan Čavić, nekada žestok protivnik sistema Milorada Dodika, sada umiren foteljom direktora „Elektrokrajine“. „Tehnička podrška i održavanje AMM sistema“ osam dana kasnije po ugovoru je koštala 582.646 KM. Konzorcijum isti, a od dvije pristigle ponude, samo „Sirius“ i „Dwelt“ imali su onu koja valja.

Poslovima se priključio i načelnik opštine Gradiška, SNSD-ov Zoran Adžić, koji je značajno povećao tenderski ulog. Iznajmljivanje i održavanje aplikativnog softvera za fakturisanje i naplatu komunalnih usluga iz budžeta plaća 684.408 KM.

Pridružio im se i Aco Stanišić, direktor „Elektrodistribudije Pale“ i funkcioner koalicionog DEMOS-a. Mobilnu softversku aplikaciju za ručna čitanja brojila kupio je od zeta Krnete – 5.850 KM. „Softverska platforma za podršku poslovnim procesima operatera“ imala je spreman ugovor za potpis 21. maja – 904.994 KM! Zanimljivo, 9. jula izmijenjeno je obavještenje o dodjeli ugovora, a pored „Dwelta“, sad odjednom kao dio konzorcijuma, dopisan je i „Sirius“.

Adžić je iz kase gradiške uprave dao 684.408 KM, a isti softver za Derventu je bio znatno jeftiniji. Direktnim sporazumom ovo pitanje je riješeno 23.aprila ove godine po cijeni od 6.435 KM.

Svakako, tu nije kraj jer Dwelt nudi i konsultanstske usluge koje je prihvatila „Elektrodistribucija Bijeljina“ - 6.817 KM.

Ni Luka Petrović nije mirovao, 30. septembra pronašao je način kako da javne milione ponovo proslijedi „Dweltu“. Ugovor vrijedan 9.827.860 KM bio je spreman, a toliko je koštalo „održavanje softverske platforme za snabdijevanje“.

Ranko Škrbić, aktuelni dekan Medicinskog fakulteta, i Milorad Dodik su kumovi i dugogodišnji saradnici. Prije sina Igora i zeta Stefana, poslovni partneri bile su njihove kćerke, Nina i Gorica.

Tek nekoliko mjeseci nakon što su otvorile apoteku „Green Line“, odlučile su da se povuku iz tog biznisa i skupo su ga prodale. Apoteku „Green Line“ u Banjaluci kupila je Zdravstvena ustanova „Moja apoteka“.

(zurnal.info)