NIJE SAMO U HRVATSKOJ:Još uvijek nepoznata sudbina bh. nekretnina u Crnoj Gori
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Novosti

NIJE SAMO U HRVATSKOJ: Još uvijek nepoznata sudbina bh. nekretnina u Crnoj Gori

Pitanje vlasništva i raspolaganje imovinom bh. firmi i institucija u Crnoj Gori ostalo je u sjeni istovjetnog i mnogo većeg problema u Republici Hrvatskoj. Razlika je što je ona u Crnoj Gori dobrim dijelom na nepoznat način prodana, a istraga nadležnih tužilaštava, u najboljem slučaju, postoji samo formalno

Još uvijek nepoznata sudbina bh. nekretnina u Crnoj Gori

 

Jedanaest godina sudskog postupka trebalo je sarajevskoj Općini Centar da dokaže vlasništvo nad hotelom “Plaža” u Zelenici, opština Herceg Novi. To je jedan od malobrojnih primjera da je imovina neke bh. institucije ili firme vraćena u posjed, odnosno da nije nelegalno (pre)prodana.

Gotovo svaka od spornih nekretnina na području Crne Gore ima svoje specifičnosti pri dokazivanju vlasništva. Svojevremeno su vlasti u Herceg Novom imovinu poput poslovnog prostora Agrokomerca ili Krivajinog zemljišta u ovoj opštini proglasile javnim dobrom, da bi sve to potom prodali. Još uvijek pravno nije okončano dokazivanje vlasništva Elektroprivrede BiH nad šest stanova u Igalu te odmarališta u Bečićima. Sporna je i sadašnja realna cijena tih nekretnina.

"U cilju zaštite, povrata i uknjižbe imovine iz pasivne podbilanse Agencija za privatizaciju u Federaciji Bosne i Hercegovine sa angažovanim advokatima u Republici Hrvatskoj, Republici Srbiji i Crnoj Gori, poduzima potrebne pravne radnje s ciljem sprečavanja otuđenja imovine, povrata, odnosno nastanka štete na istoj. Vrijednost imovine koja je iskazana u pasivnom podbilansu je knjigovodstvena, te kako je vrijednost iste veća, Agencija za privatizaciju u Federaciji BiH vrši vještačenja po vještaku građevinske struke, kako bi se utvrdila tržišna vrijednost istih", navedeno je u odgovoru Žurnalu iz Agencije za privatizaciju FBiH.

No, jedan dio i to vrijedne imovine bh. firmi već je prodan pod, blago rečeno, čudnim okolnostima i za vrijednost koja je daleko od tržišne.

KUPI ZA MILION, PREPRODAJ ZA 18

Tako je još 2002. godine 47 hiljada m2 zemljišta na obali nadomak Herceg Novog u vlasništvu Krivaje, dakle državnog preduzeća, prodano za 940 hiljada, iako je prema tadašnjim procjenama vrijednost bila najmanje 3 miliona maraka. Kupac je bio građevinski poduzetnik iz Beograda Mirko Tica. Njegov zastupnik tokom kupoprodajnog postupka bio je Izudin Ahmetlić, vlasnik naftne kompanije HIF-OIL.

Prema medijskim navodima Tica je ovo zemljište preprodao za 18 miliona!? Naravno, godinama poslije, osim pojedinih medija, niko nije pitao zašto je Krivajina imovina prodana u bescjenje ili tražio odgovornost tadašnje uprave. U odnosu na ovaj slučaj možda je drastičniji onaj sa (pre)prodajom imovine goraždanske građevinske firme “Drina”, čiji ugovor o prodaji nekretnina zaslužuje uvrštavanje u pravosudne anale.

BJANKO PRODAJA NEKRETNINA

Većinski državni kapital MGIP Drina Goražde privatizovan je 2001. godine. Naziv je promijenjen u GPD Drina. Iako je imovina te firme u Crnoj Gori uvrštena u pasivni podbilans, što znači da njom dalje upravlja nadležna Agencija za privatizaciju i u ovom slučaju Vlada Bosansko-podrinjskog kantona, novi vlasnici su 2008. godine prodali 13 poslovnih prostora, sedam stanova i 4.650 metara kvadratnih zemljišta u Podgorici i Baru za 266 hiljada eura!?

Iako je sama navedena suma i za laika u procjeni vrijednosti navedenih nekretnina smiješno mala, to nije sve.

Predmet ukupnog odnosa stranaka je i kupoprodaja svih ostalih nepokretnosti u Crnoj Gori, a koje su ranije bile uknjižene u katastru na ‘Drinu’ Goražde”, navedeno je u članu 2. ugovora.

A ostale nepokretnosti prema podacima Agencije za privatizaciju su još pet stanova i poslovni prostor u Podgorici, dva poslovna prostora u Baru, potom građevine i oprema u Podgorici i Baru procijenjene vrijednosti oko 5,5 miliona KM, zemljišta i šume na području Podgorice, Bara i Igala neutvrđene površine, odnosno sve ono što je do rata posjedovala MGIP Drina u Crnoj Gori. Sve navedeno je, podsjetimo, mogao prodati samo BPK kao vlasnik imovine.
Inspektori Federalnog MUP-a koji su istraživali slučaj su, prema saznanjima Žurnala, vrijednost prodane imovine procijenili na 80 miliona maraka!

“MGIP Drina Goražde je 9.10.2008. godine zaključila ugovor o kupoprodaji sa Slobodanom Kneževićem iz Nikšića i prodala imovinu koja se nalazi u Crnoj Gori za 266.666 eura i na taj način stekla protivpravnu imovinsku korist na štetu Bosansko-podrinjskog kantona Goražde. Informacija vam se dostavlja radi podnošenja izvještaja tužilaštvu o počinjenom krivičnom djelu protiv odgovornih osoba u MGIP 'Goražde' ili pokretanja parničnog postupka pred sudom u Crnoj Gori radi poništenja ugovora jer je imovina prodata”, naveo je u dopisu tadašnji direktor Federalne agencije za privatizaciju Šuhret Fazlić.

Kako Žurnal nezvanično saznaje od izvora bliskih istrazi, prava kupoprodajna transakcija odvijala se u jednom motelu nadomak Herceg Novog, gdje su dvije osobe iz Goražda od kupca preuzele torbu sa 5 miliona eura “keša”.

Ništa se dogodilo nije u odnosu na pisanje Žurnala o ovom slučaju prije godinu i pol dana. Istraga je, što se tužilaštva BPK tiče, još uvijek u toku. I tako godinama…

(zurnal.info)