Kriminal oko izgradnje sportske dvorane:KAD NISKOGRADNJA GRADI U GRADIŠCI: Cijena skoči za tri miliona maraka, a rok izgradnje postane beskonačan

Istražujemo

KAD NISKOGRADNJA GRADI U GRADIŠCI: Cijena skoči za tri miliona maraka, a rok izgradnje postane beskonačan

Novi načelnik Gradiške utvrdio je da nije postojalo idejno rješenje niti bilo kakva tehnička dokumentacija za gradnju

KAD NISKOGRADNJA GRADI U GRADIŠCI: Cijena skoči za tri miliona maraka, a rok izgradnje postane beskonačan
Gradiška: Napušteno gradilište sportske dvorane; FOTO: skyscrapercity

Gradiška je davnih dana trebalo da dobije novu sportsku dvoranu. Međutim, izgradnja dvorane je obustavljena i niko trenutno ne zna da li će se, kada i na koji način nastaviti radovi na tom objektu.

Zna se, međutim, da je u dvoranu do sada uzidano 5. 809 527, 94 KM. Od toga je izvođač radova, „Niskogradnja“ iz Laktaša, uložila 1. 027 182,89 KM, Vlada RS 1. 200 000 KM, dok je ostatak sredstava u iznosu od 3. 580 345, 05 uložila opština Gradiška. Sve ovo navedeno je u Informaciji o realizaciji ugovora o izgradnji Sportske dvorane „Servitium“, koju je načelnik opštine Gradiška Zoran Latinović prije nekoliko mjeseci uputio odbornicima u lokalnoj skupštini.

NA POČETKU BJEŠE AKCIONI PLAN

Cijela priča počinje davne 2007. godine, kada je 13. marta SO Gradiška usvojila Akcioni plan kapitalnih ulaganja, prema kojem je predviđeno da se za Sportsku dvoranu izdvoji 2,5 miliona maraka. Još je odlučeno da se u izgradnju ovog objekta ide sa privatnim partnerom, a 27. decembra te godine Komisija za javne nabavke je kao najpovoljnijeg partnera predložila laktašku „Niskogradnju“, čiji je vlasnik Ljubo Ćubić, jedan od Dodikovih tajkuna.

„Niskogradnja“ je precizirala da će cijena izgradnje iznositi 2. 815. 000 KM, da će dvorana biti završena za devet mjeseci od početka gradnje, a da će se plaćanje izvršiti putem kredita u naredne dvije godine.

Ugovor između opštine Gradiška i „Niskogradnje“ zaključen je 8. maja 2009. godine. Već u junu iste godine tadašnji SNSD-ov načelnik Gradiške Nikola Kragulj, zajedno sa „Niskogradnjom“, odustaje od već dogovorenog idejnog rješenja i usvaja novo kojim se predviđa proširenje objekta za 3,5 hiljade metara kvadratnih. Nikakav dodatni postupak javnih nabavki nije sproveden niti je napravljen Aneks ugovora kojim bi se regulisalo plaćanje novih obaveza.

„Ugovor o javno-privatnom partnerstvu sa Niskogradnjom iz Laktaša nije ispunjen. U izgradnji sportske dvorane došlo je do niza povreda zakona, i u prekršajnom i u krivičnom smislu, i riječ je o klasičnoj zloupotrebi službenog položaja funkcionera opštine Gradiška koji su bili na vlasti do 2012. godine“, smatra Adam Šukalo, predsjednik Stranke napredne Srpske, čiji odbornici čine novu skupštinsku većinu u ovoj opštini.

Krajem decembra 2009. godine SO Gradiška je donijela odluku o osnivanju Javnog preduzeća sportski centar „Servitium“ Gradiška, a isti dan je odlučeno da se sva prava i obaveze opštine u vezi sa projektom izgradnje sportske dvorane u potpunosti prenose na novoformirano javno preduzeće.

Zaključen je i Ankes ugovora, kojim se prava i obaveze iz Ugovora o izgradnji dvorane prenose na „Servitium“. Interesantno je da je ovaj Aneks napravljen prije nego što je JP uopšte upisano u sudski registar. Poslije svih ovih akata, opština Gradiška je prestala da bude ugovorna strana u Ugovoru o izgradnji dvorane. Ipak, opština je u februaru 2011. godine iz svog budžeta uplatila 2. 670 390 KM na račun novoosnovanog „Servitiuma“ i tako dodatno povećala osnovački ulog ove firme.

Međutim, tu ne prestaju odnosi između opštine i „Niskogradnje“, jer bivši načelnik Kragulj svojim odlukama, samoinicijativno, potpisuje nove anekse sa Ćubićevom firmom, kao i sporazume kojima se značajno umanjuje finansijsko učešće opštine u izgradnji sportske dvorane.

Šukalo, koji je u dva mandata bio odbornik u opštinskom parlamentu i predsjednik opštinske Komisije za statutarna pitanja i propise, kaže da je u više navrata od bivše vlasti u Gradišci tražio, ali nikada nije dobio na uvid dokumentaciju koja se tiče izgradnje sportske dvorane.

Bivši načelnik opštine je samostalno dononosio odluke. Donosio je odluke koje može da donese jedino Skupština opštine, čime je zloupotrijebio službeni položaj. Nepoznanica je zašto takvo njegovo djelovanje već nije procesuirano, rekao je Šukalo.

Interesantno je da je tek u junu 2012. godine konstatovano da je sportska dvorana trebalo da bude odavno završena, a da bi se stvari koliko-toliko ublažile kao početak gradnje navodi se 25. decembar  2009. godine.

VREMENSKA AKROBACIJA

Međutim, ni ova vremenska akrobatika ne pije vode, jer je dvorana trebalo da bude izgrađena za devet mjeseci, odnosno do kraja oktobra 2010. godine. Kao razlog probijanja roka izgradnje u Informaciji o realizaciji projekta izgradnje dvorane navodi se da je „dinamika radova usporena zbog ekonomskih problema privatnog partnera“.

U tom dokumentu Kragulj nije propustio da posije malo lažnog optimizma, ističući da „postoje čvrste garancije Vlade RS za obezbjeđenje preostalih sredstava za završetak radova“.
Iako je prethodno za izgradnju sportske dvorane izdvojila 1,2 miliona maraka, Vlada RS uopšte nije reagovala na sve ono što se godinama dešavalo oko tog projekta.

„Veliki dio tih sredstava je otišao u javnu potrošnju, mimo odluka SO Gradiška. Glavna služba za reviziju je utvrdila da dobar dio tih sredstava, samo u jednoj godini oko 800 hiljada maraka, potrošeno za javnu potrošnju, što je nenamjensko trošenje, odnosno zloupotreba službenog položaja“, tvrdi Šukalo.     

Samo dva mjeseca nakon što je bivši načelnik Kragulj proširio lažni optimizam, najavljujući da će Vlada obezbijediti novac za završetak dvorane, 31. avgusta 2012. godine „Niskogradnja“ je opštinu obavijestila opštinu Gradiška da obustavlja sve radove na dvorani.

Opština Gradiška je Ćubićevoj firmi ukupno isplatila 5. 492 182, 88 maraka. Ovaj novac je uplaćen putem JP „Servititum“. Isplaćena suma novca je skoro duplo veća od one koja je definisana Ugovorom. Radovi na izgradnji dvorane su stali, a niko ne zna da li će gradnja biti nastavljena i na koji način. Inače, prema Ugovoru o izgradnji dvorane, koji su potpisali Kragulj i Ćubić, Sportsko-poslovni centar trebalo je da se sastoji od dva dijela - dvorane i poslovnog objekta. Novi načelnik Gradiške Zoran Latinović je utvrdio da u vrijeme potpisivanja Ugovora nije postojalo nikakvo idejno rješenje niti bilo kakva tehnička/projektna dokumentacija za izgradnju objekta.  

U opštini Gradiška Žurnalu je rečeno da je Ugovor raskinut i da su radovi obustavljeni, te da, kako sada stvari stoje, teško da će biti nastavljeni. Za završetak dvorane, dodali su, potrebno je još četiri miliona maraka, a taj novac opština nema. Kako bi ga i imala kada se radi o megalomanskom projektu, jer je dvorana građena po FIBA standardima.

Na naše pitanje da li je dokumentacija u vezi sa spornim detaljima realizacije ovog projekta predata nadležnom tužilaštvu, odgovoreno nam je da se čeka nalaz Službe za glavnu reviziju, koja je u opštinu Gradiška stigla na poziv većine u lokalnom parlamentu, predvođene SDS-om. Nakon nalaza revizora, cijeli predmet biće proslijeđen tužilaštvu.

(zurnal.info)