Napad gore, odbrana dolje:Kada heroji i zločinci ostanu sami
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Pod okupacijom

Napad gore, odbrana dolje: Kada heroji i zločinci ostanu sami

Biznismen Naser Orić ponovo je postao heroj. I zločinac. Ovisno s koje strane zamišljene entitetske linije gledate. A pogledate li, pak, slučaj Orić iz šengen zone, shvatit ćete da ovdje, sa obe strane enitetske linije, žive, manje-više, idioti

Kada heroji i zločinci ostanu sami

Priča nije plod mašte. Negdje u Hagu, iza zidina Sheveningena, Slobodan Milošević proslavljao je rođendan. Onako bratski, na žurku je pozvao Mladena Naletilića Tutu da predstavlja hrvatski narod, i svog starog prijatelja sa Gazimestana Nasera Orića.  

„Napad gore, odbrana dolje“, reći će ufitiljeni Milošević prije nego je službeni fotograf uslikao udarnu postavu balkanskih ratnih zločinaca formiranu u skladu sa popisom iz '91. 

Slobo je stajao u sredini, Tuta je pušio lulu i grlio Slobu, a Naser je, obučen da u prisustvu Miloševića uvijek bude spreman da mu pruži zaštitu, čuvao lijevi bok. I tako je nastala fotografija na kojoj su sve sami „i heroji i zločinci“. 

Skoro dvije decenije kasnije, Slobodana Miloševića više nema među živima. Tuta još uvijek puši lulu i čeka pravomoćnu presudu, a Orić je u odsustvu Miloševića skinuo trenerku, obukao odijelo, pustio bradu i postao biznismen. Službeno, bavi se klanjem kurbana. Za ubistvo troje Srba u selima oko Srebrenice – oslobođen. 

 Biznismen Naser Orić ponovo je postao heroj. I zločinac. Ovisno s koje strane zamišljene entitetske linije gledate. 

A pogledate li, pak, slučaj Orić iz šengen zone, shvatit ćete da ovdje, sa obe strane enitetske linije, žive, manje-više, idioti. Koji  dvadeset godina ne mogu da shvate da „heroji i zločinci“, kada ostanu sami, daleko od očiju javnosti, zajedno love, piju, trguju i kradu još ono malo što je ostalo od nas. 

Pa, zaboga, da li je Naser Orić bošnjački heroj ako skriva sudbinu medicinarke Rade, Srpkinje iz Srebrenice, koju su Orićevi vojnici odveli u smrt dok je ukazivala pomoć ranjenim Bošnjacima? 

Da li je vojvoda Sreten Petrović veliki Srbin i ako svjedocima Srbima prijeti da će ih progutati mrak ako progovore o Orićevim zločinima? 

Da li je taj Naser Orić bio veliki bošnjački heroj kada je uzeo par stotina hiljada maraka da izgradi memorijalni centar žrtvama srebreničkog genocida, pa ga nikad izgradio nije?  

Da li je taj Sreten Petrović borac za srpstvo ako Orićevim partnerima ilegalno prodaje šumu ukradenu od srpske sirotinje u okolini Srebrenice? 

Da li Bakir Izetbegović uistinu vjeruje samom sebi kada kaže da je Orić heroj, a zna kako je i kada je te '95. godine izašao iz Srebrenice?  

Da li je Milorad Dodik uopće čuo za medicinarku Radu čijeg imena nije bilo u optužnici protiv Nasera Orića, iako je Bošnjak Ramo Kadrić kazao javno da su je „ubili naši“? Naravno da nije čuo. Njega ne interesuje Rada niti bilo koja druga srpska žrtva. Njemu je Naser Orić mnogo isplativiji kao „oslobođen“. 

Kao što je i bošnjačkim liderima Naser Orić mnogo upotrebljiviji kao slobodan. 

(zurnal.info)