VIDEO (Roditeljska pažnja):KADA PSUJE GLAVNI BAJA: Sve uvrede Milorada Dodika
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Pod okupacijom

KADA PSUJE GLAVNI BAJA: Sve uvrede Milorada Dodika

Vulgarni Dodikov show u Istočnom Sarajevu samo je posljednji takav ispad. Žurnal podsjeća na još neke koji su također izgovoreni javno ili snimljeni

KADA PSUJE GLAVNI BAJA: Sve uvrede Milorada Dodika
FOTO: zurnal.info

Na javnoj tribini održanoj u Istočnom Sarajevu čija je tema trebala biti "Aktuelna političko-ekonomska situacija u Republici Srpskoj" predsjednik ovog entiteta Milorad Dodik iskoristio je prisustvo kamera da izvrijeđa novinare, opozicionare i međunarodne predstavnike u BiH.

Ali, to je samo jedan od vulgarnih ispada "glavnog baje". Podsjećamo na neke od njih koje je počinio u javnosti ili ispred kamera i mikrofona. Možemo samo pretpostaviti na koji način komunicira kada zna da niko ne može da ga čuje.


 

DIREKTORU BN TELEVIZIJE: Jebaću ti majku 

 Srbijanski Kurir prvi je objavio snimak razgovora Milorada Dodika i direktora BN televizije Vlade Trišića u kojem predsjednik Republike Srpske psuje i prijeti.

Direktor BN je za Kurir izjavio da ovo nije prvi put da im Dodik prijeti. Ovaj put je povod bila vijest prenesena iz drugih medija o Dodikovoj imovini.

“Pozvali smo ga za izjavu i sve to emitovali u Dnevniku”, izjavio je Trišić za Kurir.

“Sutradan je usledio poziv sa salvom uvreda i pretnji”.

Srbijanski medij je prenio i Dodikovo mišljenje ili, kako on to objašnjava, malu šalu u kojoj nikoga nije vrijeđao.

“To što neko zloupotrebljava svoju profesiju govori samo o njima”, izjavio je Dodik, prenosi Kurir.

 

NAŠOJ NOVINARKI LJILJANI KOVAČEVIĆ: Brišite odavde!

Dodik je u junu 2012. godine vrijeđao novinarku Žurnala Ljiljanu Kovačević. Na konferenciji za novinare koju je držao sa Ivicom Dačićem, tadašnjim srbijanskim ministrom unutrašnjih poslova, Dodik nije dozvolio Dačiću da odgovori na pitanje novinarke već joj je naredio da izađe i više se nikad ne pojavi u zgradi Predsjednika RS-a.

Oštre reakcije udruženja novinara iz BiH i Srbije čini se da nisu utjecale na Dodikov ugled. Nezavisno udruženje novinara Srbije osudili su i šutnju kolega novinara na konferenciji i samog Dačića.

“Posebno brine činjenica da je protjerivanje Ljiljane Kovačević sa konferencije za novinare nastavak njenog višegodišnjeg progona, kao i to što je izostala javna solidarnost kolega koji su prisustvovali vrijeđanju i istjerivanju Ljiljane Kovačević sa konferencije za novinare". 

Opozicione stranke u Republici Srpskoj, prije svih PDP i SDS, su javno osudili Dodikov napad. Iz SNSD-a ne samo da nikada nije stiglo nikakvo izvinjenje već je sekretar stranke Rajko Vasić nastavio sa vrijeđanjem novinarke i optužbama da novinarka ni manje ni više nego ugrožava Srbe u RS-u.

Pročitajte tekst Ljiljane Kovačević o Dodikovom vrijeđanju: Ja sam od onih koji se ne plaše Dodika

GLEDAOCU: Aj ne seri

Dok je još bio premijer RS-a, Dodik je gostujući na televiziji K3 bez ustezanja gledaocu rekao “Aj, ne seri”. U videu kojeg prenosimo obratite pažnju na reakciju novinara emisije STAV Nenada Novakovića koji je teško skupljao hrabrosti da sagovornika pogleda u oči.

Ovaj Dodikov istup prošao je uglavnom bez reakcija javnosti.

NOVINARU MIŠI VIDOVIĆU: Dabogda ti srce otkazalo

Ispred svježe sagrađene zgrade Vlade Republike Srpske Baja je novinaru FTV-a Miši Vidoviću poželio bolest i smrt. Osim što su ove riječi zaprepastile javnost i zabrinule predstavnike ambasada i OHR-a, Dodika nisu koštale niti jednog jedinog glasača. 

NOVINARKI SARAČEVIĆ-HELAĆ: Jebe mi se

Tokom pregovora trojke u Prudu, Dodik je koristio svaku moguću priliku da vrijeđa novinarku emisije 60 minuta Arijanu Saračević-Helać. Prvo je tokom njenog predstavljanja na konferenciji za novinare pokazao šta misli o samoj novinarki, da bi u narednom razgovoru na pitanja odgovarao sa “šta te briga”, uz komentaru o njenom izgledu.

Posebnu pažnju skrećemo na reakciju Sulejmana Tihića koji nije mogao suzdržati smijeh nakon Dodikove psovke.

NOVINARKI KATANI: Besramna lažljivica

Nedugo nakon što je izvrijeđao Ljiljanu Kovačević, Dodik je sa iste govornice rekao novinarki Oslobođenja Gordani Katani da je “lažljivica koja besramno laže o njemu u svojim kolumnama" i dodao kako je politički pristrasna. 

Njene kolege novinari su i ovaj put mirno slušali Dodikov napad. Udruženje novinara BiH osudilo je napad. 

U razgovoru za Radio Slobodna Evropa Katana je govorila o iskustvima razgovora sa Dodikom.

​​„Moja iskustva su vrlo ružna u tome. Svaki put kada se predsjedniku nije dopao način na koji je Oslobođenje pisalo, ili ja kao novinar toga lista, o dešavanjima u RS, on se vrlo ružno i s teškim uvredama okomljivao na mene. Meni je žao što se sve ovo desilo sa koleginicom Kovačević, ali to je samo jedan sraman kontinuitet jedne politike jednog čovjeka prema medijima. I ono što je strašno jeste da apsolutno ne postoje nikakvi mehanizmi kojima bi se to moglo spriječiti“, rekla je Katana. 

(zurnal.info)