Mostar:Kako građani mogu pobijediti korupciju i zatrpati rupu!
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Skilled Local Media

Mostar: Kako građani mogu pobijediti korupciju i zatrpati rupu!

Ovakav uspjeh je moguć kad stanari pokreću niz krivničnih prijava prema investitorima i privatnim vlasnicima kafića i prodavnica u pateru njihove zgrade, te dodaju kako će tražiti izjašnjavanje tužiteljstva HNK po pitanju donošenja nelegalnog Regulacionog urbanističkog plana kojeg je potpisao gradonačelnik Ljubo Bešlić

Kako građani mogu pobijediti korupciju i zatrpati rupu!
FOTO: Bljesak.info

 Gosti i turisti koji u velikim brojevima obilaze grad Mostar, poprilično su iznenađeni arhitektonskim i lokacijskim okolnostima brojnih građevina, te im je nepojmljivo uz pomoć kakvih metoda i postupaka investitor može ishoditi građevinsku dozvolu za pojedine objekte. Turistički vodiči često puta moraju izmišljati razna zanimljiva pojašnjenja i anegdote, kako bi barem malo pokušali obraniti ugled nadležnih odjela i gradske administracije. 

U postratnom istorijatu „mostarske škole“ izgradnje i urbanističkog shvatanja prostora, nanizali su se brojni primjeri inovativnih i hrabrih rješenja konstrukcije objekata. Tako se znalo graditi na trusnim površinama, zaklanjati pogled stanarima, prekrajati ulaze, pretvarati stanove u frizerske salone, te smještati mesnice u prolaze između zgrada. 

Maštoviti arhitekti i investitori u jednom slučaju su zaista odlučili otići korak dalje, naumili su od parka koji pripada zgradi kratkoročno napraviti improvizirani bazen za prikupljanje kišnice (jedino logično pojašnjenje koje su građani mogli smisliti), koji u budućoj fazi prerasta u stambeni objekt.  Ovaj slučaj se desio u ulici Kneza Domagoja, kada su investitori iz firme ProMark d.o.o. započeli s radovima, iskopavši rupu za temelje u parku koji se nalazi ispred zgrade!

Ovaj poduhvat je objedinio karakteristike svih prethodnih epohalnih investitorsko-građevinskih priča.  Smještanje objekta na zelenu javnu površinu, početak radova bez valjanih dozvola, manipuliranje s katastrom i vlasničkim listovima, te potpuno zanemarivanje temeljne urbanističko građevinske logike. Pored svih ovih okolnosti, računalo se i na potpuno odsustvo građanskog aktivizma. Ali na svu sreću, u ovaj put su se pobunili odgovorni građani, koji su alarmirali nadležne inspekcije i u fokus medija stavili ovaj slučaj.

Nakon što je inspekcija u oktobru 2018. godine izašla na teren, naložila je da se obustave radovi, jer su izvođeni u suprotnosti s rješenjima koja su investitori dobili, te nisu u skladu s Regulacijskim planom za taj dio Mostara.

Iz inspekcije grada za portal bljesak.info ova odluka inspektora je pojašnjena na sljedeći način: ''Prilikom inspekcijskog nadzora radova koji se izvode na ovoj lokaciji utvrđeno je da se isti izvode u suprotnosti sa rješenjem br. UPI-07/2-25 8986/17 od 2. srpnja 2018. godine, kao i 'Regulacijskim planom u obuhvatu ulica kralja Zvonimira, kralja tvrtka i kneza Domagoja', čija je Odluka o donošenju i provođenju objavljena u Službenom glasniku Grada Mostara br. 11/2012, od 2.11.2012.god., te je inspektor u skladu sa svojim ovlastima i Zakonom poduzeo mjere iz svoje nadležnosti i donio rješenje u skladu sa Zakonom o građenju HNŽ kao i Zakonom o prostornom uređenju HNŽ''.

Kako se investitori nisu pretjerano obazirali na odluke inspekcije, 08.03. 2019 godine su dobili rješenje da u roku od 30 dana moraju sve vratiti u prvobitno stanje.

Na ovo rješenje, investitori su uputili žalbu, navodeći da je je rješenje došlo na adresu samo jednog investitora.

Ova žalba je odbijena, te je ovog puta rješenje dostavljeno i ostalim inverstitorima. U ovom rješenju Građevinska inspekcija Grada Mostara naredila je hitno zatrpavanje rupe u samom centru Mostara.

Ovakav uspjeh je moguć kad stanari pokreću niz krivničnih prijava prema investitorima i privatnim vlasnicima kafića i prodavnica u pateru njihove zgrade, te dodaju kako će tražiti izjašnjavanje tužiteljstva HNK po pitanju donošenja nelegalnog Regulacionog urbanističkog plana kojeg je potpisao gradonačelnik Ljubo Bešlić, ne obazirući se na nepostojanje Vijeća Grada Mostara. Građani će u narednim mjesecima zahtjevati od J.P. Komunalno Mostar vraćanje dvorišta/parka u prvobitno stanje i njegovo redovno održavanje i navodnjavanje. 

Unatoč nepostojanju Gradskog vijeća i ostalih mehanizama kontrole, građani su pokazali da se itekako isplati ujediniti i aktivno boriti za grad, te zatrpati sve rupe unutar kojih se krije korupcija i nepotizam!

 

(zurnal.info)