Istraga duga sedam godina:Kako je Nedim Uzunović sa mrežom saradnika preuzeo Bosnalijek
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Istražujemo

Istraga duga sedam godina: Kako je Nedim Uzunović sa mrežom saradnika preuzeo Bosnalijek

Žurnal već godinama piše o kriminalu u "Bosnalijeku". U žiži dugogodišnje istrage je direktor Nedim Uzunović, s kojim sve počinje, ali i završava. "Bosnalijek" je protiv Uzunovića policiji u Moskvi podnio krivične prijave još 2012. godine, ali uprkos tome on je uspio da se vrati u sarajevsku kompaniju putem ulagača iz Rusije

Kako je Nedim Uzunović sa mrežom saradnika preuzeo Bosnalijek
Policajci SIPA jutros pretresli Bosnalijek Foto: Adi Kebo/zurnal.info

Sedam godina od pokretanja istrage o trgovanju dionicama „Bosnalijeka“ jutros su počeli pretresi i hapšenja u Sarajevu i Konjicu. Prvi na listi je direktor Nedim Uzunović, kojem su policajci SIPA po nalogu Tužilaštva BiH, pretresli kuću u Sarajevu, a nakon toga je odveden na ispitivanje. 

Uzunovićev advokat Mirsad Crnovršanin za Žurnal je potvrdio da je pretres okončan i da će njegov branjenik biti doveden u SIPA kako bi dao izjavu. Policija je tokom današnjeg dana pretresla i prostorije još nekih članova porodice Uzunović, ali i još tri osobe. 

Dugogodišnji kriminal

Akcija kodnog naziva „Trik“ počela je rano jutros.

„Aktivnosti se provode u okviru opsežne istrage kaznenih djela organiziranog kriminala, pranja novca, zlouporabe položaja i financijskog kriminala u okviru koje je evidentirana nezakonita imovinska korist u višemiljunskom iznosu“, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

Iz Tužilaštva naglašavaju da su u okviru ovog predmeta sa partnerskim policijskim agencijama vodili dugotrajnu istragu u okviru koje su ostvarili međunarodnu saradnju s nadležnim institucijama više država.

Žurnal već godinama piše o kriminalu u “Bosnalijeku”.

Trgovanje dionicama Bosnalijeka na Sarajevskoj berzi (SASE) intenzivno je trajalo tokom 2012. i 2013. godine. Dionice su se kupovale putem offshore fonda “Haden” iz Luksemburga. Ovaj fond, koji je postao vlasnik 29,94 posto “Bosnalijeka”, ipak je bio samo posrednik stvarnog kupca “Imperia Pharme” iz Sankt Peterburga. Ova farmaceutska ruska kompanija je kontrolu nad Bosnalijekom stekla sa 32 miliona maraka, a dvije godine kasnije (2015.) su proglasili bankrot. Na taj način su “Bosnalijeku” ostali dužni isti iznos koji su uložili u njenu kupovinu.

Pomoć u kupovini dionica “Hadenu” pružala je brokerska kompanija “Eurohaus” iz Sarajeva, čiji je suvlanik i direktor Zijad Blekić nedavno optužen u predmetu “Profit” sa još 18 osoba. Jedan od optuženih u tom predmetu je i Edin Dizdar, nekadašnji član Nadzornog odbora “Bosnalijeka” i predstavnik fonda “Haden”.  

Tužilaštvo BiH pokrenulo je istragu 2014. i za ovih sedam godina na ovom predmetu su se izmijenila najmanje četiri tužitelja: Oleg Čavka, Enisa Adrović, Dubravko Čampara i Džermin Pašić. Saznajemo da je istraga na ovom predmetu intenzivirana tek unazad godinu, a rezultat je upravo jutrošnja akcija.

Uzunovićevi poslovi u Rusiji

U žiži dugogodišnje istrage je Uzunović s kojim sve i počinje. On je još 2005. godine imenovan za direktora predstavništva "Bosnalijeka" u Rusiji, a početkom 2012. dobio je otkaz.  Iste godine, “Bosnalijek” protiv njega podnosi nekoliko prijava policiji u Moskvi i to zbog nestanka dokumenata o osnivanju i registraciji predstavništva te pečata i dokumentacije o registraciji službenog automobila.

Uzunovića to nije zabrinulo. U međuvremenu je pronašao način kako da se vrati u „Bosnalijek“. U Rusiji je našao ulagače koji su počeli kupovati dionice sarajevske fabrike lijekova. Po preuzimanju većinskog dijela dionica, novi vlasnici su Uzunovića postavili na čelo Uprave „Bosnalijeka“. U zamjenu, „Bosnalijek“ je počeo isporučivati velike količine lijekova vlasnicima u Rusiju.

Žurnal je još u septembru 2016. pisao da se vodi istraga protiv Uzunovića i još 12 osoba i to: Edina Dizdara, Zijada Blekića, izvršnog direktora za marketing i prodaju Admira Keše, tadašnjeg predsjednika NO i ujedno direktora Odjela pravnih poslova "Imperia Pharme" Konstantina Zevlova, vlasnika "Hadena" Rossaine i Tom Donovan, direktora iste kompanije Passcal Hennuya, predsjednika za vrijednosne papire Hasana Ćelama, brokera Aleksandra Hrkača, te firme "Haden", "Imperia Pharma" i "Erka Pharm" iz Rusije. 

Uloga premijera Novalića i Vlade FBiH

Dvije godine kasnije, SIPA podnosi Tužilaštvu BiH prijavu protiv Uzunovića zbog sumnje da je bio dio grupe koja je 2016. novcem “Bosnalijeka”, preko off shore firmi, kupila 673 hiljade dionica "Bosnalijeka" od kojih je dio bio u vlasništvu Vlade Federacije BiH. Iste godine su Vlada FBiH i premijer Fadil Novalić prodali vlasnički udio od 19,25 posto u „Bosnalijeku“ za 23,3 miliona KM. U to vrijeme ključni partner im je bila firma "KBC Malta".

Iz Vlade FBiH tada nije saopćeno da su dionice prodate off shore kompaniji, ali je objavom rješenja Komisije za vrijednosne papire objelodanjeno da se radi o off shore kompaniji "KBC Malta". Ovom firmom rukovodi Mangilal Kalani, poslovni partner direktora Uzunovića. Istom prijavom SIPA iz 2018. bili su obuhvaćeni i Heinz Karta Rendolfa iz Njemačke, Horsta Michaela Baiera iz Češke, Šaifa Udina Alvia iz Pakistana, Mangilal Kalani iz Indija, te tri off shore kompanije koje su koristištene za transakcije. 

Ovo je, saznajemo, prvi korak koji je postupajući tužitelj poduzeo u predmetu „Bosnalijek“, a istragom je obuhvaćeno i još nekoliko osoba. U narednom periodu moglo bi biti još pretresa i privođenja.

(zurnal.info)