TENDERSKA FINANSIRANJA IZBORA:Kako su RiTE Gacko namjestile posao Nestro Petrolu

Istražujemo

TENDERSKA FINANSIRANJA IZBORA: Kako su RiTE Gacko namjestile posao Nestro Petrolu

Vrijednost javnih nabavki u deset najznačajnijih preduzeća u BiH u prvih pet mjeseci ove godine porasla za čak 106 miliona KM u odnosu na isti period prošle godine

Kako su RiTE Gacko namjestile posao Nestro Petrolu

Rudnik i termoelektrana Gacko raspisali su tender za nabavku goriva težak 16 miliona KM, a u tenderskoj dokumentaciji jasno je navedeno da ponuđač mora da ima smještajni kapacitet od minimalno milion litara. Jasno je da je ovaj tender bio namješten „Nestro Petrolu“, koji posluje u okviru ruske kompanije „Njeftegazinkor“. 

Ovo je samo jedan od primjera tenderskih namještanja u izbornim godinama u kojima se vrijednost postupaka drastično povećava. Monitoring javnih nabavki, koji su sproveli Fond otvoreno društvo BiH, Transparency international BiH, agencija EDA i Udruženje građana „Tender“ iz Banjaluke, pokazao je da je vrijednost postupaka u deset najznačajnijih preduzeća u prvih pet mjeseci ove godine porasla za čak 106 miliona KM u odnosu na isti period prošle godine. 

„Pratili smo 1.698 konkretnih postupaka javnih nabavki u vrijednosti preko 815 miliona KM. U istom periodu prošle godine smo pratili 1.566 postupaka javnih nabavki, a njiihova vrijednost je bila oko 710 miliona KM. Imamo ponavljanje svih nezakonitosti koje smo u postupcima javnih nabavki ustanovili i prošle godine“, rekao je Mervan Miraščija iz Fonda otvoreno društvo BiH. 

Aleksandra Martinović iz TI BiH navela je da rezultati ovogodišnjeg monitoringa pokazuju „potpunu zarobljenost sistema javnih nabavki od strane uskih interesa, dominantno politički postavljenih rukovodilaca ugovornih organa i sa njima povezanih lica“.

„U ovoj godini imamo čak 900 više nego prošle godine, odnosno za 25 odsto više, a još nismo ušli u onaj pravi predizborni ciklus“, istakla je.

Na tenderima je ove godine i te kako aktuelna nabavka automobila. Igor Vukajlović iz „Tendera“ istakao je da su od juna 2016. do juna 2017. godine objavljena 183 obavještenja za ovakve nabavke, a od juna 2017. do juna 2018. - 237 obavještenja. 

„Trideset odsto više automobila se nabavlja pred izbore“, zaključio je. 

Ugovorni organi, istakao je, vole sa posluju sa firmama „Porsche BiH“, „Verano motorsom“, „Brčko –Gasom“... 

U predizbornu tendersku kampanju uključio se i Univerzitetski klinički centar RS koji je ove godine za usluge osiguranja odriješio kesu – čak 200.000 KM. Postavlja se pitanje što je rizik povećan u odnosu na godinu ranije kada je sve ovo koštalo 47.000 KM. Primjera radi, Vlada RS za iste usluge ove godine daje tek 65.000 KM. 

(zurnal.info)