Ko su članovi novog Kriznog štaba:Kako su SDA i HDZ BiH formirali prvu liniju odbrane od virusa
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Istraga

Ko su članovi novog Kriznog štaba: Kako su SDA i HDZ BiH formirali prvu liniju odbrane od virusa

Vlada Federacije izmijenila Uredbu o Federalnom štabu civilne zaštite. Štab sada broji ukupno devet, umjesto dosadašnjeg 21 člana. U štabu dominantni kadrovi SDA i HDZ-a BiH. Mjesto dobio pomoćnik direktora u sektoru za organizaciju deminiranja i uništavanja eksplozivnih sredstava FUCZ-a, ali ne i predstavnik Ministarstva zdravstva FBiH. Stranačka prepucavanja u vrijeme pandemije koronavirusa

Kako su SDA i HDZ BiH formirali prvu liniju odbrane od virusa
Foto: fucz.gov.ba

Vlada Federacije BiH izmijenila je Uredbu o Federalnom štabu civilne zaštite (FŠCZ), pa tako FŠCZ, umjesto dosadašnjeg 21 člana, sada broji devet članova. 

„Vlada je imenovala novi Krizni štab nezadovoljna radom prethodnog saziva koji je bio jako glomazan. Brojao je 21 osobu i nije odgovorio na postavljene zadatke, naročito kad je u pitanju nabavka medicinske opreme za Federaciju BiH“, ovim riječima je premijer Fadil Novalić objasnio zašto je došlo do izmjene uredbe.

Dodao je Novalić kako se od novog sastava Kriznog štaba očekuje da bude efikasniji. Kriznim štabom i dalje komanduje ministrica finansija BiH Jelka Milićević, načelnik je direktor Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ) Fahrudin Solak, a članovi su direktor Federalne uprave za inspekcijske poslove, zamjenik direktora Federalne uprave policije, direktor Zavoda za javno zdravstvo, direktor Federalne direkcije robnih rezervi, sekretar Crvenog križa FBiH, te dva pomoćnika direktora FUCZ-a.

SDA-HDZ

Pomoćnici Fahrudina Solaka u ovom sastavu FŠCZ-a su Sanita Alagić i Mustafa Kadribegović.

Sanita Alagić, baš kao i njen direktor, slovi za kadar SDA. U oktobru 2015. godine tadašnja Vlada Kantona Sarajevo dala je saglasnost za njeno imenovanje na poziciju direktorice Doma za socijalno zdravstveno zbrinjavanje osoba sa invaliditetom i drugih osoba na Nahorevu.


Sanita Alagić (u sredini)

Ostala je upamćena po tome što su štićenici ovog doma za vrijeme njenog mandata, tačnije 15. septembra 2018. godine, prisustvovali jednom od skupova SDA na području Općine Centar.

Osim toga, Skupština Kantona Sarajevo je u aprilu 2019. godine oborila izvještaj o radu Doma Nahorevo za 2018. godinu. Između ostalog, u izvještaju se navodi da su tokom 2018. putni troškovi iznosili 17.739 maraka, a dnevnice u inostranstvo čak 14.100 maraka.

Sanita Alagić je na poziciji direktorice bila do oktobra 2019. godine. Nije dugo čekala da dobije novi posao. Opet je „na budžetu“, ovog puta u FUCZ. Radi kao pomoćnica direktora u sektoru za računovodstveno-finansijske poslove, javne nabavke i skladištenje.

O ulozi Mustafe Kadribegovića, pomoćnika direktora u sektoru za organizaciju deminiranja i uništavanja eksplozivnih sredstava FUCZ-a, Žurnal je već pisao. Podsjetimo, tada nam je nekoliko izvora potvrdilo da je riječ o lojalnom poslušniku direktora Solaka.

„Mustafa Kadribegović je zaposlen u FUCZ prije više od četiri godine. Dvije godine je bio stručni saradnik za planiranje u Odsjeku za deminiranje. Nakon toga je internim konkursom za koji niko nije znao, premješten za stručnog savjetnika za organizovanje, pripremanje i provođenje zaštite od požara i eksplozija. Napredovao je za dvije pozicije, iako to Zakonom i Pravilnikom FUCZ-a nije dozvoljeno“, pisao nam je početkom 2019. godine izvor Žurnala iz Civilne zaštite.   

Direktor Federalne uprave za inspekcijske poslove koji je član FŠCZ-a je Anis Ajdinović. Na poziciji direktora je od 31.12.2015. godine. Njegovo ime se pojavljivalo na spisku donatora SDA.

Zamjenik direktora Federalne uprave policije je Ensad Korman. Kako smo pisali u tekstu „Uvod u anatomiju SDA: Konačni obračun porodica Izetbegović i Zvizdić“, Korman, koji nakon penzionisanja Dragana Lukača rukovodi tom policijskom upravom, se uspio preko direktora Obavještajno-sigurnosne agencije BiH Osmana Mehmedagića približiti porodici Izetbegović

Davor Pehar (HDZ BiH) je direktor Zavoda za javno zdravstvo FBiH od 2015. godine. Kada je riječ o njegovoj političkoj karijeri, bio je, između ostalog, delegat u Domu naroda FBiH. 

Direktor Federalne direkcije robnih rezervi Tončo Bavrka je 2006. godine bio kandidat HDZ-Hrvatska koalicija-HNZ, HSP za Parlament FBiH. Prethodno je bio ministar prostornog uređenja SBK. Dvije godine kasnije izabran je za direktora.

Mediji su pisali kako je Bavrka oštetio Direkciju za više od 16 miliona maraka, a samo na gorivu direkcija je oštećena za više od osam miliona maraka. Ranije je bio osumnjičen za zloupotrebu položaja i ovlaštenja, te za nesavjestan rad u službi. 

Član FŠCZ-a je i Namik Hodžić, sekretar Crvenog križa FBiH.

Kako je rekao premijer Novalić, sada su u FŠCZ-u „najznačajniji organi koji provode mjere borbe protiv koronavirusa“.

Mjesto tu nije našao, naprimjer, predstavnik Ministarstva zdravstva Federacije BiH, ali zato jeste pomoćnik direktora u sektoru za organizaciju deminiranja i uništavanja eksplozivnih sredstava FUCZ-a?!

Također, kako to predviđa član 7. Poslovnika o radu FŠCZ-a, prema potrebi mogu biti pozvani, između ostalih, „stručnjaci za pojedine oblasti i iznositi svoja mišljenja i prijedloge“.

Umjesto njih, borbi protiv koronavirusa pridonosi bivša direktorica Doma Nahorevo koja je imala, eufemistički rečeno, zanimljiv mandat. Pored nje, tu su i provjereni stranački kadrovi.

STRANAČKA PREPUCAVANJA U VRIJEME PANDEMIJE

Izmjenu Uredbe o Federalnom štabu civilne zaštite Vlada FBiH donijela je 25. marta. Kako je naveo premijer Novalić, prethodni saziv „nije odgovorio na postavljene zadatke, naročito kad je u pitanju nabavka medicinske opreme za Federaciju BiH“.

Ubrzo su se u medijima pojavile informacije kako je nabavku testova za koronavirus opstruirala komandantica i ministrica Jelka Milićević. Navodno, dostava 150.000 testova iz Južne Koreje kasni jer je Milićević insistirala na dodatnim pojašnjenjima i kvaliteti testova, a iza svega se krije namjera da se testovi nabave preko firme iz Hrvatske.

Nije se dugo čekalo na odgovor Hrvatskog narodnog vijeća – za njih to je politički obračun s hrvatskim kadrovima.

Reagovala je i Jelka Milićević kazavši da „niti jednog trenutka, ni na koji način, nije, niti će blokirati nabavku testova za detekciju koronavirusa ili bilo koje druge zdravstvene opreme“.

„Zahtijevam i zahtijevat ću jedino da se u ovoj kriznoj situaciji mora slušati liječnička struka i Zavod za javno zdravstvo FBiH, koji daju konačnu riječ koliko i koje vrsta testova i medicinske opreme se nabavlja“, kazala je Milićević.

Milićević je prezentirala i Odluku o nabavci materijala i opreme od 20. marta iz koje se vidi da da je za nabavku 30.000 testova odobreno 1.386.600 maraka.


Iz izjava Novalića i Milićević jasno je šta je bio razlog da Vlada izmijeni Uredbu o FŠCZ. Međutim, u stvarnosti je situacija slična, samo je u štabu manje ljudi.

Naime, i dalje su dominantni kadrovi SDA i HDZ-a BiH. S jedne strane, pored Fahrudina Solaka i njegova dva pomoćnika, tu su Anis Ajdinović i Ensad Korman. Na drugoj strani su Jelka Milićević, Tončo Bavrka i Davor Pehar. 

Članom 14. Poslovnika o radu FŠCZ-a „štab donosi svoje odluke glasanjem, većinom glasova nazočnih članova“. S obzirom na to da štab ima devet članova, odluke može donositi pet članova. Jasno je ko ima većinu u štabu.

Jedan od razloga zašto je ovo bitno jeste – trošenje novca.

Ako uzmemo u obzir dokument koji je predstavila Milićević, FŠCZ je FUCZ-u dao na raspolaganje 2.096.415 maraka. Vrijedi spomenuti i da je isti dan kada je Vlada FBiH izmijenila uredbu, FUCZ-u odobrila raspored i korištenje sredstava namjenskih prihoda. Riječ je o iznosu od 7.128.012 KM koja su kumulirana iz prethodnih godina. Od ovog iznosa je za nabavku materijala i sitnog inventara planirano 6.128.012 KM, a za nabavku opreme 1.000.000 KM.

A kada govorimo o tome kako FUCZ troši novac za krizne situacije, sjetimo se samo kako je utrošeno 6,8 miliona maraka namijenjenih zaštiti od poplava.

(zurnal.info)