OD ANE LALIĆ DO O.B. IZ MRKONJIĆ GRADA:Kako vlast sankcioniše neposlušne građane i medije
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Istraga

OD ANE LALIĆ DO O.B. IZ MRKONJIĆ GRADA: Kako vlast sankcioniše neposlušne građane i medije

U regiji raste pritisak na medije da izvještavaju po nalogu vladajućih struktura. Novinarska udruženja upozoravaju na kršenje prava na informisanje

Kako vlast sankcioniše neposlušne građane i medije
Ana Lalić

O. B. iz Mrkonjić Grada uhapšen je nakon objavljivanja teksta u kojem “komentariše rad institucija RS-a i grubo vrijeđa predstavnike državnih organa”. Ovo je zvanično saopštenje MUP-a RS-a, a ovakvi potezi omogućeni su nakon što je Vlada Republike Srpske 16. marta donijela Odluku o zabrani izazivanja panike i nereda za vrijeme vanredne situacije uzrokovane pandemijom koronavirusa.

Ista ova odluka dala je ovlasti za novčano kažnjavanje doktorice Maje Dragojević-Stojić, koja je upozorila da RS nema opremu i potrebne resurse za borbu protiv virusa.

Žurnal je već pisao o tome da je doktorica Dragojević-Stojić, koja je članica Predsjedništva SDS-a, pozvana u policijsku stanicu na razgovor, nakon čega joj je izrečena kazna za navodno dizanje panike za vrijeme vanredne situacije. U RS-u, upozorila je, određeni broj zdravstvenih ustanova nema ni infektologa i epidemiologa, te nema dovoljno resursa intenzivne njege.

DISCIPLINOVANJE GRAĐANA


Šta tačno podrazumijeva Odluka? Osim neposlušnih građana, policija je dobila ovlasti da kontroliše i medije. Bolje reći, ono malo medija u RS-u što do sada nije cenzurisala.  
Odluka o zabrani izazivanja panike i nereda za vrijeme vanredne situacije na teritoriji Republike Srpske zabranjuje iznošenje ili prenošenje lažnih vijesti ili tvrdnji kojima se izaziva panika ili teže narušava javni red i mir.
Zabrana se odnosi i na radnje učinjene putem sredstava javnog informisanja, društvenih mreža ili drugih sličnih sredstava.
Fizičko lice koje postupi suprotno zabrani ove odluke kaznit će se novčanom kaznom od jedne do tri hiljade KM, pravno lice od tri do devet hiljada, a odgovorno lice u pravnom licu od jedne do tri hiljade KM.

Ministar policije RS-a Dragan Lukač najavio je da niko neće uspjeti pobjeći policiji, jer će ih pratiti “čak i na društvenim mrežama”!
Da misli ozbiljno odmah se uvjerio Miroslav Ševo.
Ja ne jebem izolaciju ni 5%. Ni mjere zaštite. A da mi je naći 3000-5000 mladića da prošetamo Banjalukom iza 20 č. Da oslobodimo ovaj narod straha i ove policijske tiranije. Ispiše mozak dr Mile Dodik, dr Višković, dr Lukač, dr Cvijanović, dr Tegeltija i dr Radojičić kao vrsni epidemiolozi. Ova politička kampanja i toliko velika nikada nije bila. Sada im je prilika da izmuzu od naroda sve i pokradu. Nizašta niko ne pita. Sve plaćaju po tri puta većim cijenama. Zadužili smo se kod MMF-a 300 miliona eura. Joj da mi je šmajser pa da damo ratatata...”

Nakon prepiske u viber grupi Ševo je priveden. Ministar Lukač ispunio je obećanje i pronašao ga.  

CENZURA U SUSJEDSTVU

Kazne, dakle, nisu pošteđeni ni mediji. Kako izgleda disciplinovanje medija na svoj koži najboje je osjetila novinarka portala Nova.rs Ana Lalić iz Novog Sada. Lalićeva je privedena zbog teksta o nedostatku opreme i lošim uslovima u Kliničkom centru Vojvodina. Iz pritvora je izašla sljedeći dan.
Ana Lalić uhapšena je nakon što je Vlada Srbije 28. marta donijela zaključak u kojem se navodi da se ovlašćuje krizni štab da isključivo obavještava javnost o situaciji. Ipak, nakon pritiska javnost i oštrih reakcija na hapšenje, premijerka Srbije Ana Brnabić najavila je povlačenje zaključka.

Nezavisno udruženje novinara Srbije upozorilo je na sve veće narušavanje slobode izražavanja, sigurnosti novinara i protoka tačnih informacija. Protestvuju zbog odluka Vlade Srbije i napada “provladinih medija” na nezavisne novinare u proteklih nekoliko dana u Srbiji.
Zabrinjava objašnjenje premijerke Ane Brnabić da je povlačenje spornog zaključka urađeno na molbu predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i da se ne bi dao povod zvaničnicima EU i OEBS-a za kritiku, a ne zbog činjenice da su tim zaključkom ozbiljno prekršeni Ustav i zakoni Republike Srbije”, navode.

 
KRITIKE NA RAČUN KCUS-a


Iako u BiH još uvijek nije bilo slučajeva hapšenja novinara, dešava se nedopustiva praksa nadležnih da informacije od značaja za sve građane daju samo sebi odanim medijima. Tako je iz Kliničkog centra UNSA skoro nemoguće dobiti konkretne odgovore, i to ne samo u doba pandemije. Novinari Žurnala vrlo rijetko od pres službe ove institucije dobijaju tražene informacije, a ista praksa nastavlja se i sada. Kada smo pitali koliko testova imaju, koje su specifikacije nabavljenih aparata... odgovori su izostali. Svojevremeno nas je direktorica KCUS-a Sebija Izetbegović upozorila da ćemo kad-tad stići do KCUS-a.

Na ovu praksu KCUS-a upozorilo je i udruženje BH novinari. Javno zahtijevaju od direktorice Izetbegović da svim novinarima i medijima omogući jednak pristup informacijama:
- Prema pritužbama jednog broja novinara, primljenim u Liniji za pomoć novinarima, pres služba KCUS-a je nedostupna novinarima i ne odgovara na upite pojedinih medijskih kuća, dok direktorica Izetbegović bira medije kojima će osigurati “ekskluzivnost” i prvenstvo u dobijanju informacija od javnog značaja. Posebno zabrinjava činjenica da građani KS, ali i cijele BiH, ne mogu dobiti tačne, sveobuhvatne i kredibilne informacije o smrti pacijentkinje na infektivnom odjelu bolnice Podhrastovi, broju testova koji su na raspolaganju, posljedicama zatvaranja jedne klinike KCUS-a na zdravlje bolesnika i sigurnost ostalog medicinskog osoblja.

BH novinari ovu praksu nazvali su cenzurom i netransparentnom praksom, te pozvali KCUS na ustupanje informacija svim medijima ali i Krizni štab da ne vrše selekciju informacija:
- Naglašavamo, ovo su pitanja od interesa za građane a odgovori na njih predstavljaju javni interes i dio su prava na slobodu informiranja – upozoravaju iz Udruženja.
(zurnal.info)

Ovaj sadržaj je nastao u okviru Programa osnaživanja nezavisnih medija, Indenpendent Media Empowerment Program (IMEP)