Reagiranja:Kamber demantira uvredama, Žurnal odgovara činjenicama
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Pošta sa okupirane strane

Reagiranja: Kamber demantira uvredama, Žurnal odgovara činjenicama

Član Glavnog odbora SDA Asim Kamber reagirao je na pisanje Žurnala, potkrjepljujući svoje tvrdnje nizom uvreda. Žurnal odgovara činjenicama

Kamber demantira uvredama, Žurnal odgovara činjenicama
FOTO: abc.ba

Asim Kamber reagovao je na tekst Žurnala kojeg smo nedavno objavili. Njegovu reakciju prenosimo u cjelosti.

 

PREDMET: Demant

U skladu sa čl. 8. Zakona o zaštiti od klevete, tražim da objavite u cijelosti moje reagiranje.

U ozračju postizbornih analiza i priprema programskih strateških smjernica za narednu 2017. godinu, promakla mi je činjenica da je vaš portal objavio tekst pod naslovom „Asim Kamber je žrtvovao kanton da bi osvojio grad!“.

Moram ovdje priznati da me ovaj tekst po svojoj nesuvislosti pomalo iznenadio. I prije su protiv mene lagali, ali je ta laž imala kakav takav smisao a ovo baš nikakav nema. To je i bio razlog nedoumica oko moga demanta, ali sam se zbog naše javnosti ipak odluči oglasiti… Istina je svima potrebna, a naš je Avdo nedavno diplomirao pa je možda na pripravničkom ili možda volontira pa ću iskoristiti priliku da mu prenesem neke pouke.

Nikada nikakve pare Muslimović nije „nosio“ Asimu jedanaestog juna. Muslimović uopće nije uhapšen na putu za Sanski Most, niti je uhapšen sa vozačem Hajrudinom Pehlivanovićem. Avdo tvrdi kako je Muslimović „neposredno, pred hapšenje primio mito“… Pa ovdje sad ni meni nije jasno jesam li ja trebao ili primio mito ili neko drugi? Posebno i zbog činjenice da nikakva pošiljka (mita) do mene nije stigla i da nikada ničije mito u životu primio nisam…

Pa se onda dalje Avdo dotiče Rudnika mrkog uglja Kamengrad.

Nikada Aleksandra Hrkača nisam nigdje predstavljao „spasiocem“ Kamengrada, nego sam skupa sa načelnikom Avdagićem te kantonalnom i federalnom inspekcijom zahtijevao da tadašnji investitor izvrši sve svoje financijske obaveze prema općini i radnicima ili napusti naš rudnik u kome se odvijala nelegalna eksploatacija. Nikada dotadašnji „investitori“ nisu općini ništa „uredno“ plaćali nego su ostali dužni obaveze koje je općina uspjela u sudskom postupku dokazati (pravosnažno) na sudu…

Nikada nikakav novac od koncesija nije završavao u bilo čijim privatnim džepovima. Sav novac za koncesije se uplaćuje putem budžeta kantona odakle se dijeli u omjerima (kantonu i općini) u skladu sa Zakonom o koncesijama. Jednostavno je to nemoguće naplaćivati na neki drugi način…

Ubacivanje Hušića i Fikreta – Babe u ovu zbrda – zdola nastalu priču na samom kraju je zapravo znak koliko glavni Avdin izvor (sufler) Rifet Hozanović – Matan pati za vlašću i Vladom Izudina Saračevića.

Nikada niko (već sam to bezbroj puta ponavljao) iz SDA nije ništa dogovarao sa Fikretom Avdićem niti se s njime sastajao u „odvojenim“ niti kakvim spojenim kafanama.

Nikada nikakav novac od šuma nije „prebačen“ u Sanski Most niti su financirani bilo kakvi projekti u Velikoj Kladuši. Nadam se da će se to desiti, ali ne na način da sva dobit ide općini Cazin kako je to bilo u jednoj od prijašnjih raspodjela, nego da svaka naša općina ponešto dobije. A među njima i Sanski Most.

Na kraju, ovdje ipak moram priznati i jedan istinski navod, a to je da je „jedino načelničko mjesto koje je SDA osvojila u Krajini“ u Sanskom Mostu…

Ni Avdi, ni abc.ba portalu interesantno bilo ne bi lagati o meni osim zbog činjenice da mrze SDA. Drugu riječ osim mržnje za toliko laži naći ne mogu… Zbog činjenica laganja sa predumišljajem (o efektima) autor će putem nadležnog suda zatražiti zaštitu od klevete.

Ovdje je jedino pitanje da li to rade po narudžbi glavne tužiteljice Fadile Amidžić koja je na našem kantonu metafora pravosudne katastrofe. I ona i njezin tim koji je učestvovao u montaži lažnog slučaja korupcije u Unsko – sanskim šumama. Pa danas svi od njega ko od „vraga“ bježe, svjesni onoga što se dešavalo u pozadini ovog predmeta… O čemu će autor veoma brzo objaviti ciklus kolumni pod radnim naslovom – Ide li Amidžićka za Salihovićem?!

Asim Kamber, 31. oktobar 2016. godine

 

ODGOVOR AVDE AVDIĆA:

Ni lično, ni nedolično. Pisat ću isključivo – činjenično. Što gospodinu Asimu Kamberu, očito, najviše smeta. U demantu koji je poslao na adresu Žurnala, Kamber piše da nikada nije primio mito i „da nikad nikakve pare Đevad Muslimović“ nije nosio Asimu.

Prvo, nisam tvrdio da je Asim Kamber primio mito, već da je bivši direktor JP Šume USK-a Đevad Muslimović taj koji je primio mito, zbog čega je u decembru prošle godine Kantonalno tužilaštvo Bihać protiv njega podiglo i optužnicu.

U mom tekstu još je navedeno da je Muslimović, neposredno nakon hapšenja, rekao da preuzete pare (mito) treba nositi Asimu u stranku. Ako se gospodin Kamber prepoznao u ovoj rečenici, onda smo riješili slučaj, i on bi, umjesto demantija na Žurnalov tekst, trebao pisati odgovor na optužnicu.

Nadalje, gospodin Kamber piše da nikad nije berzanskog špekulanta Aleksandra Hrkača predstavljao kao spasioca u Rudniku Kamengrad. Potom navodi da je „skupa sa načelnikom Avdagićem zahtijevao od tadašnjeg investitora da izvrši svoje obaveze“. Koliko znamo, Kamber nije obavljao nijednu funkciju u Općini Sanski Most, pa stoga nije jasno kakav je bio njegov angažman „skupa sa načelnikom“. Osim toga, pošto i sam priznaje da je radio „skupa sa načelnikom i kantonalnom vlašću“, treba istaknuti da su „sumnjivog investitora“ dovele te iste općinske i kantonalne vlasti. Skupa sa Asimom Kamberom. I, još nešto bitnije, nakon angažmana „skupa sa načelnikom i kantonalnim vlastima“, Rudnik Kamengrad ne radi, a rudari su već godinama na ulici. Skupa s gladnim porodicama.

Tvrdi Asim Kamber i da sam  „zbrda-zdola nastalu priču“ pripremio na osnovu instukcija Rifata Hozanovića. Tek podsjećanja radi – „moj izvor“ Rifet Hozanović krivično je osuđen nakon mojih priča o njegovim zloupotrebama u Merhametu. No, to je manje bitan detalj.

„Nikada niko iz SDA“, tvrdi Kamber, „nije ništa dogovarao sa Fikretom AVDIĆEM, niti se s njime sastajao“. Prvo, nisam u tekstu ni naveo da je Kamber neposredno razgovarao sa Fikretom AVDIĆEM (takvog ne poznajem), već sam naveo da je Kamber preko posrednika razgovarao sa Fikretom ABDIĆEM Babom, osuđenim ratnim zločincem. A ako nikad niko iz SDA nije pregovarao sa Babom i kćerkom, ko je onda ubijedio Babine kantonalne zastupnike Mirveta Beganovića i Rasima Kantarevića  da, skupa sa Kamberovim kantonalnim zastupnicima, glasaju za SDA-ovog kandidata za premijera USK-a. I to, na neradni dan, u nedjelju, 10. jula ove godine.

Demantuje Asim Kamber da je  novac od šuma prebačen u Sanski Most, te navodi da nisu finansirani bilo kakvi projekti u Velikoj Kladuši. Opet činjenično – Husein Rošić, premijer USK-a, 9. septembra ove godine potpisao je odluku broj: 03-017-197/2016 u kojoj je navedeno da se iz dobiti JP Šume USK-a izdvaja 100 hiljada maraka za vodovod Kamengrad Sanski Most, te 15 hiljada KM za rekonstrukciju drvenog „Grošića mosta“ u Vrnograču (Općina Velika Kladuša), 15 hiljada KM za izgradnju lokalnog puta Latići –Čufurovići (Općina Velika Kladuša), 35 hiljada za rekonstrukciju lokalnog puta Zborište –Novo Naselje (Velika Kladuša), 15 hiljada za lokalni put Elkas-Zdralovac (Velika Kladuša), 15 hiljada za asfaltiranje puta Behrići-Todorovo (Velika Kladuša) ... Toliko o Kamberovoj istini.

Na kraju, Asim Kamber me optužuje da radim po nalogu glavne kantonalne tužiteljice Fadile Amidžić. Uspio je, dakle, u ovom demantu da demantuje i sam sebe. Prvo je tvrdio da radim po uputama Rifata Hozanovića, a onda da pišem po nalogu Fadile Amidžić. I ko je sad moj  izvor?

Otkrit ću Kamberu -  izvor su mi dokumenti. U kojima piše i sve o kriminalu u JP Šume USK-a. Njihov sadržaj objavit ćemo uskoro. Istina, i Asim Kamber najavljuje da će objaviti ko je učestvovao u „montaži lažnog slučaja korupcije u JP Šume USK-a“.  Stat će, dakle, javno u odbranu čovjeka koji je optužen za primanje mita. I koji je prije hapšenja ponio pare „Asimu u stranku“. Nekom Asimu, s kojim je radio skupa. 

(zurnal.info)