EDITA ĐAPO DUGUJE OBJAŠNJENJE:Kantonalni sud poništio okolinsku dozvolu za MHE Zlate na Doljanki
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Istraga

EDITA ĐAPO DUGUJE OBJAŠNJENJE: Kantonalni sud poništio okolinsku dozvolu za MHE Zlate na Doljanki

Ministrica Edita Đapo sada treba objasniti javnosti zbog čega je njeno ministarstvo, koje bi okoliš trebalo štititi, izdavalo nezakonite dozvole za rad malih postrojenja i tako direktno doprinijelo uništavanju rijeka

Kantonalni sud poništio okolinsku dozvolu za MHE Zlate na Doljanki

 

 

Kantonalni sud u Sarajevu poništio je rješenje Federalnog ministarstva turizma i okoliša kojim se kompaniji Eko-Vat iz Jablanice izdaje okolinska dozvola za izgradnju male hidroelektrane Zlate snage 4,5 MW a rijeci Doljanki kod Jablanice. 

Tužbom od 15. oktobra 2018. tužitelj, jablanički aktivista Dženan Šašić tužio je Federalno ministarstvo okoliša i turizma zbog izdavanja okolinske dozvole Eko-Vatu. U sudskom postupku tvrdio je kako je okolinska dozvola donesena uz bitne povrede postupka. 

Podsjetimo, malu HE na rijeci Doljanki izgradila je kompanija u vlasništvu Mirze Teletovića i njegovog oca Šabana Teletovića. Žurnal je više puta pisao o tome kako su dozvole za izgradnju i puštanje u rad donesene protivno zakonskim propisima, uz obmane lokalnog stanovništva koje nije istinski ni učestvovalo u javnim raspravama u mjesnim zajednicama. 

Detaljno smo pisali o ulozi predjednika mjesne zajenice, bivšeg načelnika Općine Jablanica Salema Dedića (SDA), ali i ulozi ministrice turizma Edite Đapo (SBB). Iako su je aktivisti više puta pozivali da dođe na Doljanku i sama se uvjeri u pravi ekocid koji se odvija na rijeci, ministrica ih je ignorisala. 

Ovaj potez Kantonalnog suda prava je satisfakcija malobrojnim aktivistima za spas Doljanke, koji su na svojoj koži osjetili prijetnje "investitora" i njihovih siledžija i tužbe za ometanje radova koje su odbačene pred nadležnim sudovima. 

Na linku Žurnala možete čitati kako je tekla njihova višegodišnja borba. 

Ministrica Edita Đapo sada treba objasniti javnosti zbog čega je njeno ministarstvo, koje bi okoliš trebalo štititi, izdavalo nezakonite dozvole za rad malih postrojenja i tako direktno doprinijelo uništavanju rijeka.
(zurnal.info)