Obilježavanje Bleiburga u Sarajevu:Kardinal Puljić ne odustaje od mise, antifašisti najavljuju žestok odgovor!

Pod okupacijom

Obilježavanje Bleiburga u Sarajevu: Kardinal Puljić ne odustaje od mise, antifašisti najavljuju žestok odgovor!

Sarajevski antifašisti poručuju: Najava da će se to desiti u Sarajevu, u predvečerje Dana Evrope, je pljuska cijeloj BiH, svemu pozitivnom u ovoj državi i mi kao antifašisti BiH sigurno ćemo svim legalnim sredstvima odgovoriti najžešće na to...

Kardinal Puljić ne odustaje od mise, antifašisti najavljuju žestok odgovor!

Kao što smo već pisali, zbog pandemije koronavirusa nije moguće održavanje centralne manifestacije na Bleiburškom polju u Austriji, pa će komemoracija biti održana 16. maja na tri mjesta - u Bleiburgu, Zagrebu i Sarajevu.

Kako se navodi u saopćenju Počasnog bleiburškog voda, organizatora komemoracije, nadbiskup vrhbosanski kardinal Vinko Puljić će predvoditi svetu misu u katedrali Presvetog srca Isusova u Sarajevu. Misa će početi u 12 sati i 15 minuta, a održat će se sukladno epidemiološkim propisima koji se odnose na vjerske obrede u Bosni i Hercegovini.

"CRKVI JE STALO DO ŽRTAVA"

Odgovor iz Biskupske konferencije dobili smo tek nakon objave teksta.

U tom odgovoru, kojeg potpisuje monsinjor Ivo Tomašević, generalni sekretar Biskupske konferencije BiH, navodi se da je "kardinal Puljić trebao predvoditi svetu misu na Bleiburškom polju, ali to je spriječeno aktualnom pandemijom. Zato će kardinal Puljić predvoditi svetu misu u katedrali Srca Isusova u Sarajevu".

Na pitanje kako oni danas gledaju na događaje iz Bleiburga 1945. godine i na obilježavanja ovih događaja, mons. Tomašević je rekao kako je "Crkvi ponajprije stalo do žrtava i ovo je molitva za hiljade žrtava koje su nakon Drugog svjetskog rata ubijene bez suda i presude na njihovu Križnom putu, a njihova tijela skrivana po raznim jamama".

"Oni koji žele spriječiti da se sazna istina o tim i hiljadama drugih žrtava i da se onemogući pronalaženje njihovih smrtnih ostataka i sahranjivanje na dostojanstven način, nastoje u ovakvim prigodama ušutkati one koji govore o tim teškim stradanjima. Brojne nedužne žrtve zaslužuju da se prema njihovoj patnji i stradanju odnosimo s pijetetom i da se, makar i nakon toliko godina, sazna istina o njihovoj patnji te da se za njih molimo i iskažemo im dužno poštovanje", zaključuje mons. Tomašević

Kako smo već pisali, ni gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka nema ništa protiv održavanja mise. Prije tri godine, povodom Dana oslobođenja Sarajeva, gradonačelnik je, čak tri puta, izgovorio da je 6. aprila "Sarajevo oslobođeno od antifašizma". To je tada nazvano lapsusom. Posljednje njegove izjave ostavljaju sumnju da se ne radi o "simpatičnim lapsusima" nego o svjetonazoru.

Povodom mise za Bleiburg, Skaka je izjavio za Žurnal da i "žrtve komunističkog režima imaju pravo da na dostojanstven način obilježavaju stratišta i čuvaju sjećanje"

"Takvih žrtava ima i bilo je itekako i u Bosni i Hercegovini. Ali, apsolutno sam protiv i osuđujem svaki vid isticanja bilo kakvih fašističkih simbola i poruka", rekao je Skaka.

LEGALNO I ŽESTOKO

Nasuprot gradonačelniku, sarajevski antifašisti nemaju dilema, odlučno se protive bilo kakvom obilježavanju Bleiburga u glavnom gradu, ističući kako je riječ o "pučki rečeno, čistom ustašluku".

Reagovao je i predsjednik SABNOR-a BiH Sead Đulić:

"Znamo ko je organizator, Počasni bleiburški vod, koji je direktni nasljednik ideologije Nezavisne Države Hrvatske. To je politički skup pod okriljem Crkve. Kardinal Vinko Puljić se mora jasno opredijeliti i odgovoriti građanima je li s njima i kompletnim civiliziranim svijetom Evrope. Ta najava da će se to desiti u Sarajevu u predvečerje Dana Evrope, nije to slučajno, je pljuska cijeloj BiH, svemu pozitivnom u ovoj državi i mi kao antifašisti BiH sigurno ćemo svim legalnim sredstvima odgovoriti najžešće na to."

Mons. Tomašević izbjegao je odgovor na naše pitanje kako oni gledaju na kontroverzna obilježavanja na Bleiburškom polju, gdje su se nerijetko mogli vidjeti ustaški simboli, kao i nacistički pozdravi. 

Komemoracije se redovno politiziraju, a ono što posebno zabrinjava jeste da se organizatori i pokrovitelji nikada nisu jasno ogradili od ustaške ideologije i zaostavštine tzv. NDH.

Na to je, podsjetimo, upozorio fra Drago Bojić: "Ne može se ići na Bleiburg i slaviti mise za nastradale ignorirajući ono što je do njega dovelo i ne praveći razliku među žrtvama: nije isto stradanje ustaških oficira i vojnika koji su prethodno mučili i ubijali ljude, i civila koje je ta politika zavela i povela na marševe smrti."


Kako rekosmo, za antifašiste je bilo kakav vid obilježavanja u Sarajevu neprihvatljiv. Podsjećaju na brojne ustaške zločine u Sarajevu. 

Tokom Drugog svjetskog rata u Sarajevu je ubijeno oko 10.000 ljudi, najviše Jevreja. Za njihovu smrt odgovorne su oružane snage tzv. NDH, potpomognute snagama Trećeg rajha.

Najveći broj stanovnika Sarajeva stradao je u ustaškim logorima Jasenovac, Stara Gradiška i Đakovo. Dio njih je stradao tako što su obješeni u samom centru grada, dok su neki strijeljani, ubijeni tupim predmetima, zaklani...

Posebno je ostao upamćen pukovnik Vjekoslav Maks Luburić. Došao je u Sarajevo u februaru 1945. godine. Provodio je teror nad stanovnicima Sarajeva, želeći stvoriti atmosferu straha. I sam je počinio brojne ratne zločine. Vrijeme njegovog boravka u Sarajevu je bilo najkrvavije.

Posljednji masovni zločini nad stanovništvom Sarajeva dogodili su se nekoliko dana pred oslobođenje grada 1945. Tada je na Marijin Dvoru javno obješeno 55 ljudi.

Sedamdeset i pet godina poslije, u Sarajevu se želi održati sveta misa za ubijene pripadnike NDH...

(zurnal.info)