Kada se sretnu prošlost i sadašnjost:Prizori iz okupiranog grada na ulicama današnjeg Sarajeva
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Pod okupacijom

Kada se sretnu prošlost i sadašnjost: Prizori iz okupiranog grada na ulicama današnjeg Sarajeva

Arhivske fotografije korištene u ovoj galeriji nam je ustupio Historijski muzej Bosne i Hercegovine. Pokušali smo pronaći tačna mjesta na kojima su fotografije nastale.

Prizori iz okupiranog grada na ulicama današnjeg Sarajeva
FOTO: Historijski muzej BiH/MSL

U Sarajevu se danas, 75 godina nakon pobjede nad fašizmom, u Katedrali Srca Isusova održava misa za žrtve Bleiburga – ustaše, domobrane, četnike i njihove porodice ubijene na granici s Austrijom tokom povlačenja pred partizanskim odredima. Nije to misa za sve žrtve totalitarnih režima, kako se želi prikazati, jer da jeste, ne bi bila misa za Bleiburg. Mogla je, na primjer, biti misa za više od 10 hiljada Sarajlija, žrtava ustaškog terora.

 Zvanični zatvor i gubilište u tom periodu bila je austrougarska tvrđava na Vracama oko koje je 1981. godine napravljen memorijalni park. Uklesano je tamo 9091 ime sarajevskih civila koji su život izgubili zbog svog imena, vjerske i nacionalne pripadnosti ili političkog ubjeđenja.

Ali, teško se danas poistovjetiti  sa imenima i brojevima. Zato vam Žurnal donosi foto galeriju kojom ćemo pokušati da oživimo prošlost i ljude kojih više nema, uz prizore današnjeg Sarajeva i onog prije 75 godina. Arhivske fotografije korištene u ovoj galeriji nam je ustupio Historijski muzej Bosne i Hercegovine. Pokušali smo pronaći tačna mjesta na kojima su fotografije nastale. 

Ovo je naš način da odamo počast žrtvama totalitarnog režima. Smrt fašizmu!

(zurnal.info)