Šta je predsjedavajući Čović radio u SAD:Kardinala, svećenike, časne sestre i Skupštinu UN informisao o izmjenama izbornog zakona
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Pod okupacijom

Šta je predsjedavajući Čović radio u SAD: Kardinala, svećenike, časne sestre i Skupštinu UN informisao o izmjenama izbornog zakona

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Dragan Čović, vođen kršćanskim vrijednostima otputovao je u SAD da izvjesti američke Hrvate da je Bosna i Hercegovina, država na čijem je čelu, nepravedna prema Hrvatima. Predsjednik je u Americi ukazivao na nužnost izmijene izbornog zakona, kako bi Hrvati uistinu bili ravnopravni u ovoj nepravednoj državi na čijem je čelu!

Kardinala, svećenike, časne sestre i Skupštinu UN informisao o izmjenama izbornog zakona
FOTO: Predsjedništvo BiH

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Dragan Čović službeno će boraviti u Sjedinjenim Američkim Državama, u New Yorku, gdje će učestvovati u aktivnostima 72. zasjedanja Generalne skupštine UN-a od 16.-21.9- saopćeno je iz press službe Predsjedništva.

Kako su zvanične obaveze Dragana Čovića u New Yorku počele tek 18. septembra, slobodna dva dana predsjednik Čović je odlučio da provede u Čikagu. U službenoj posjeti predstavnicima lokalnih hrvatskih udruženja i organizacija!? Tako je zvanična posjeta počela sve više ličiti na zvaničnu predizbornu kampanju. Krenimo redom.


Čović sa predstavnicama hrvatskih udruženja

Iz Predsjedništva BiH uredno su obavijestili javnost 17. septembra da je predsjednik Čović u Čikagu u posjeti nadbiskupu Blažu Josipu Čupiću. Kardinal Čupić upoznao je predsjednika Čovića s djelovanjem Katoličke crkve u SAD-u. Čović je informirao kardinala o trenutnoj političkoj situaciji u BiH.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Dragan Čović, vođen kršćanskim vrijednostima izvijestio je kardinala da je Bosna i Hercegovina, država na čijem je čelu, nepravedna prema Hrvatima. Predsjednik je ukazao kardinalu na nužnost izmjene izbornog zakona, kako bi Hrvati uistinu bili ravnopravni u ovoj nepravednoj državi na čijem je čelu!


 

Nakon što je izvijestio kardinala, Čović je posjetio Hrvatsku franjevačku kustodiju Svete Obitelji, gdje se susreo sa svećenicima i sestrama na službi u Kustodiji. Iz press službe Predsjedništva obavijestili su javnost da je delegacija predvođena Čovićem obišla i Hrvatski etnički institut a na kraju obilaska upriličen je i prijem s predstavnicima hrvatske zajednice u Čikagu.

PRAVDA ZA HRVATE

Drugog dana posjete Čikagu, Čović je s delegacijom prisustvovao svetoj misi u crkvi Sv. Jeronima nakon čega se susreo s osobljem Hrvatske škole „Kardinal Stepinac“.


Domaćini su upoznali predsjednika Čovića sa voditeljima škole, te djelovanjem Kulturnog društva „Hrvatska loza“.

U svom obraćanju domaćinima Čović je rekao da Hrvati Bosne i Hercegovine nastoje očuvati svoj viševjekovni identitet, te da je zbog toga neophodno prije svega promijeniti Izborni zakon. Promjene Izbornog zakona su neophodne kako bi se Hrvati osjećali u potpunosti ravnopravni sa ostalim stanovnicima BiH.

Nakon Čovića, domaćinima su se obratili i generalni konzul BiH u Chicagu Berislav Vujeva, te šef Kabineta HNS-a u Washingtonu Valentin Grbavac.

DAN ZA IZBORNI ZAKON

Kada je predsjednik Čović izvjestio sve (koje je stigao) vjerske i hrvatske zajednice u Čikagu o nužnosti izmjene izbornog zakona, odlučio je konačno otputovati u New York.

Iz press službe Predsjedništva javnost je uredno obaviještena da je Dragan Čović učestvovao na sastanku, visokog nivoa, kojim je predsjedavao predsjednik SAD-a Donald Trump. Na sastanku Čović je, kako je to navedeno i u Povelji UN-a, podržao revitalizaciju Generalne skupštine UN-a. Zatim je podržao i reformu Vijeća sigurnosti “na osnovu postizanja najvećeg mogućeg konsenzusa u Generalnoj skupštini.”


Ostatak službene posjete predsjednik Čović će provesti na prijemima za šefove država i vlada povodom otvaranja Generalne debate 72. zasjedanja Generalne skupštine UN-a, zatim prijemima Evropske unije i predsjednika SAD-a Donalda Trumpa.


Tek u srijedu, 20. septembra, predsjedavajući Čović obratio se na Generalnoj debati 72. zasjedanja Generalne skupštine UN-a i zatražio razumijevanje i podršku međunarodne zajednice za izmjenu izbornog zakona u BiH.

Duboko sam uvjeren kako jedan konstitutivni narod u BiH ne može biti ni sretan ni prosperitetan ako to nisu i ostala dva konstitutivna naroda i svi naši žitelji. U tom smislu smatram da mi, unutar BiH, moramo uraditi nužan iskorak te do kraja ove godine usvojiti izmjene izbornog zakonodavstva- rekao je Čović u svom obraćanju UN-u. 

 

Dok predsjednik Čović sa susjedima iz Srbije i Hrvatske u SAD-u lobira za izmjene izbornog zakona iz Predsjedništva BiH Žurnal nije dobio odgovor iz čijeg budžeta je lobiranje plaćeno. Predsjedništva BiH ili HDZ-a?

(zurnal.info)