Zbog solidarnosti sa žrtvom zlostavljanja:Kenan Magoda traži finansijsku nadoknadu od stranačke kolegice Besime Borić

Istražujemo

Zbog solidarnosti sa žrtvom zlostavljanja: Kenan Magoda traži finansijsku nadoknadu od stranačke kolegice Besime Borić

“Naša saborkinja, Besima Borić, svima u regiji dobro poznata neumorna aktivistkinja za ženska prava, našla se u situaciji, da je tuži za klevetu, uz zahtjev za veliku finansijsku nadoknadu, osoba koja je osumnjičena za nasilje u porodici, koja ima dvije sudske zabrane prilaska žrtvi i koju je bivša supruga optužila za porodično nasilje. Besima se javno usprotivila imenovanju takve osobe na poziciju ministra u Vladi KS”, navodi se u saopštenju Feminističke antifašističke mreže- FAMa

Kenan Magoda traži finansijsku nadoknadu od stranačke kolegice Besime Borić
Besima Borić

Ministar kulture i sporta Kantona Sarajevo Kenan Magoda tužio je dugogodišnju članicu SDP-a Besimu Borić jer se javno usprotivila da osoba koja tuče ženu i ima dvije sudske zabrane prilaska žrtvi bude imenovana na mjesto ministra u Vladi KS. Ročište je zakazano za 20. maj, a ministar Magoda traži i finansijsku nadoknadu

Ne želim, kao SDP-ovka, kao članica SDP-a, da u moje ime, u naše ime, na ministarsku poziciju sjedne neko iza koga idu repovi tipa porodičnog nasilja. Vidjeli ste i ne želim ulaziti u to, optužbe njegove supruge, izrečene su na kraju krajeva i te zaštitne... Sud valjda ne izriče bezveze te mjere. Zaustavljen je taj proces, žena odustala, nije htjela da svjedoči, najlakše bi bilo sad nju optužiti. Pita li se iko zašto je odustala, zašto žena sa troje djece neće da svjedoči i izlazi toliko u javnost, poručila je prije godinu dana Besima Borić na protestu organizovanom protiv imenovanja Kenana Magode na mjesto ministra kulture i sporta u Vladi KS.

Zbog toga što je digla glas protiv nasilja nad ženama dobila je tužbu za klevetu od Magode. Njena stranka, SDP, stala je u zaštitu Magode.

Oglasili su se saopštenjem “navodeći da ne isključuju mogućnost da su navedene neistine plasirane isključivo s ciljem političke diskreditacije Kenana Magode kao izuzetno kvalitetnog kadra iza kojeg je prilikom glasanja stao veliki broj članova sarajevskog SDP-a. 

SDP je u potpunosti stao iza svog kadra navodeći da ostaje kandidat za ministra jer, između ostalog nema presude niti istrage, a i “optužbe se zasnivaju samo na izjavama pojedinaca.”

Optužbe za porodično nasilje su politička hajkaSDP ŠTITI KVALITETAN KADAROptužbe za porodično nasilje su politička hajka

Od protesta do danas Magoda je ministar. Godinu dana od protesta, Besima Borić priprema se za sud. Ročište po tužbi za klevetu zakazano je za 20. maj. Tim povodom oglasila se Feministička antifašistička mreža - FAMa.

Naša saborkinja, Besima Borić, svima u regiji dobro poznata neumorna aktivistkinja za ženska prava, našla se u situaciji, da je tuži za klevetu, uz zahtjev za veliku finansijsku nadoknadu, osoba koja je osumnjičena za nasilje u porodici, koja ima dvije sudske zabrane prilaska žrtvi i koju je bivša supruga optužila za porodično nasilje. Besima se javno usprotivila imenovanju takve osobe na poziciju ministra u Vladi KS. Branila je pri tom svoj politički, aktivistički, moralni i na zakonu zasnovan stav da je sprečavanje nasilja prema ženama obaveza svakog građanina i građanke i društva u cjelini”, naveli su iz FAMa u saopštenju za javnost.

U saopštenju je navedeno da je ova tužba za klevetu jasan primjer, kako osobe u položaju moći koriste svoju političku i ekonomsku nadmoć, “kako bi nas ocrnile neutemeljenim optužbama, opteretile troškovima za besmislene parnice, iscrpile nam energiju, potrošile naše vrijeme i ugrozile naš duševni mir i zdravlje. Time nastoje da nas odvrate od borbe za sprječavanje i kažnjavanje nasilja nad ženama i djevojkama ne samo u porodici već i na svakom drugom mjestu”.

Podsjećamo ministra Kenana Magodu da osobe koje obavljaju javne funkcije, a pogotovo ministarske, moraju prihvatiti javnu kritiku i propitivanja, te da je naše pravo da znamo da je ministar, zadužen za resor kulture i sporta u vladi Kantona Sarajevo, osoba kojoj je Općinski sud u Sarajevu izrekao mjeru zabrane uznemiravanja, uhođenja i približavanja žrtvi nasilja u porodici. Pokretanjem tužbe za klevetu ministar Kenan Magoda je odlučio koristiti represivne metode kojima se služe oni koji žele da ušutkaju kritičke glasove i šalje poruku građanima i građankama da za kritikovanje izabranih zvaničnika mogu biti sankcionisani”, navodi se u saopštenju.

Podsjetimo, u decembru 2022. godine Dinka Hasečić na društvenim mrežama objavila je da je trpila i trpi nasilje od strane bivšeg supruga Kenana Magode. Nakon što je objavila da ju je zlostavljao bivši muž, u dijelu medija i javnosti krenulo je verbalno nasilje nad njom. “Isplivao je” dokaz “stanja psihičke nestabilnosti” u vidu snimka koji je snimio skupštinski zastupnik Magoda. Zajedno sa snimkom mediji su prenosili i izjavu “izvjesnog A.Đ” koji navodi da je Dinka Hasičić “narkomanka” koja je “docrkala da uzme koju paru više”. 

Između ostalog, u njenoj prvobitnoj objavi u kojoj je navela da je trpila i trpi nasilje od bivšeg supruga Kenana Magode objavljena su i rješenja Općinskog suda u Sarajevu kojima su izrečene mjere zabrane približavanja žrtvi, te zabrana uznemiravanja i uhođenja na period od jedne godine.

Prišao joj je rekavši: “E sad ću te ubiti”, uhvatio za vrat i tom prilikom ju je udarao glavom od zid, a potom uhvatio za ruku i bacio na pod... Nakratko je izgubila svijest, a kada je vidjela da se nalazi u haustoru zgrade, bosa i u pidžami je izašla trčeći da se udalji iz zgrade, kako je muž ne bi vidio te pozvala svoje roditelje, koji su pozvali policiju, sa kojima je otišla u stan da se presvuče, a zatim sa roditeljima i bratom kod KUM-a Bolnice Koševo gdje joj je ukazana ljekarska pomoć”, navedeno je u Rješenju Općinskog suda u Sarajevu koje je objavila Dinka Hasičić.

Do danas Kenan Magoda, a ni SDP, nisu objasnili činjenicu da je tek iz sudskih dokumenata koje je objavila Dinka Hasičić javnost mogla saznati da je Kenan Magoda ranije osuđivan zbog drugog krivičnog djela. SDP-u je bilo važnije da istaknu kako je Magoda "izuzetno kvalitetan kadar".

(zurnal.info)