BLAMAŽA ZENIČKOG TUŽILAŠTVA I SUDA:Ključni svjedoci navodne korupcije sve „zaboravili“!

Istražujemo

BLAMAŽA ZENIČKOG TUŽILAŠTVA I SUDA: Ključni svjedoci navodne korupcije sve „zaboravili“!

Možda će jednog dana Tužilaštvo ZDK objasniti zašto je podiglo, a Općinski sud Zenica zašto je uopće potvrdio optužnicu protiv Sulje Čolakovića. Besmislenost optužnice pokazala se nakon iskaza „zaboravnih“ svjedoka tužilaštva, koji se nisu mogli sjetiti ni da li su lično pisali prijavu niti da li su davali izjave u policiji. Pri tome su iskazali kajanje što su prijavili Čolakovića

Ključni svjedoci navodne korupcije sve „zaboravili“!

Pokazala se opravdanom sumnja o „klimavim“ dokazima protiv Sulje Čolakovića što je Žurnal nagovijestio u tekstu „Optužnica protiv prijavitelja i svjedoka nezakonitog zapošljavanja“. Svjedoci tužilaštva na kojima je bazirana optužnica su neuvjerljivim i kontradiktornim izjavama u sudnici, pokazali da nisu znali ni koga ni zašto prijavljuju za navodnu korupciju.

Čolaković je, podsjetimo, prije 4 godine prijavio tadašnjeg direktora Zavoda za zapošljavanje ZDK Ratka Orlandića za nezakonitosti u radu, a ovaj mu je obećao osvetu. Prvo mu je (nelegalno) dao otkaz, ali to nije bilo dovoljno. Nekoliko dana potom pojavljuju se osobe koje tvrde da im je Čolaković tražio novac kako bi dobili poticajna sredstava za zapošljavanje posebno ugroženih populacija, u ovom slučaju romske nacionalnosti. Predaju prijave protiv Čolakovića koje direktor Orlandić prosljeđuje tužilaštvu. Na osnovu tih prijava i potom izjava datih policiji, Tužilaštvo ZDK podiže optužnicu. No direktna svjedočenja ta četiri svjedoka pokazaće svu svjesnu ili ne „aljkavost“ tužilaštva.

 

ZABORAVNI SVJEDOCI SE KAJU ZBOG PRIJAVE

 

Nakon izbjegavanja nekoliko ročišta, konačno su se u sudnici pojavili braća Bešo, Avdo i Memsud te njihov otac Ahmet Seferović. Žurnal izdvaja karakteristične detalje o nepodudarnosti onoga što su napisali u prijavi protiv Čolakovića i neposrednog svjedočenja.

 

Bešo Seferović kaže kako se ne sjeća da li je davao izjavu u policiji!? U sudnici tvrdi da je on svojeručno napisao prijavu, dok je u izjavi policiji naveo da mu je kao nepismenom prijavu pisao prijatelj (vidi galeriju). U prijavi koju je „napisao“ tvrdi da mu je Čolaković tražio 200 maraka, potom u izjavi policiji navodi kako mu je tražio nešto „na kafu“ bez navođenja sume, a u sudnici kako je sa Čolakovićem razgovarao samo brat Avdo koji mu je rekao da im traži po tri hiljade maraka. Kaže da im je otac u kući rekao da napišu prijavu koju su predali istog dana nakon navodnog dolaska u Čolakovićevu kancelariju.  

„Mi se kajemo što smo to učinili protiv Čolakovića“, zaključio je svjedočenje Bešo Seferović. 

 

Avdo Seferović za razliku od Beše tvrdi da se sa vidio ocem sutradan kada su i podnijeli prijavu protiv Čolakovića. U sudnici je negirao da je on pisao prijavu te tvrdi da mu je nju donio otac, a on samo potpisao. Za policijski zapisnik izjavio je da je on pisao i potpisao prijavu. On se isto tako ne sjeća da je bio u policiji, Na upit zašto su različiti potpisi na prijavi i zapisniku zaključuje : „Kada vidim potpis mora da sam bio u policiji!?“ Avdo je završio svjedočenje istovjetno kao brat. „Ja bih najradije sve povukao, kajem se zbog prijave...“

 

Mensur Seferović nije mogao potvrditi da je davao izjavu u policiji. Ni njegovo svjedočenje nije istovjetno policijskom zapisniku. Tada je tvrdio kako mu je prijavu napisao ptijatelj, sada kaže da je on lično pisao. Prije 4 godine nije se sjećao koliko je novca navodno tražio Čolaković, sada tvrdi da je to 3000 maraka. 

 

Ahmet Seferović, otac prethodna tri svjedoka po ulasku u sudnicu rekao je da se kaje zbog prijave protiv Čolakovića, ne obrazlažući zašto. Za svoju prijavu tvrdi da je sam pisao, te da ne zna ko je pisao sinovima. Potom je priznao kako je dva dana nakon što su mu sinovi rekli o navodnom Čolakovićevom traženju novca, prijavu napisao „neki momak u birou“, a on mu je diktirao. Pri tome je u prijavi napisao da je Čolaković novac, i to 10 hiljada maraka, tražio prošle godine!?

Na upit advokatice Čolakovića da pojasni rečenicu iz prijave „s obzirom na dešavanja po medijima“, Ahmet odgovara da u stvari ne zna šta su mediji!?

 

EPILOG SLIJEDI

 

Svjedoci tužilaštva nisu znali da je poticaj za (samo)zapošljavanje osoba romske nacionalnosti iznosio 2200 maraka, a Čolaković im je prema njihovim sadašnjim tvrdnjama tražio 3 hiljade po osobi. Primjetan je gotovo do riječi identičan sadržaj izjava u policijskom zapisniku, za kojeg se ne sjećaju da su ga davali u policijskim prostorima. Na narednom ročištu iskaz će dati svjedoci odbrane. Jedan će svjedočiti kako je u u prizemlju Zavoda pronašao tzv. „draft“ prijave koju su „napisali“ svjedoci tužilaštva (vidi galeriju), koju je jedan od rukovodilaca Zavoda dao Seferovićima sa upustvom protiv koga da podnesu prijavu.

Odbrana će predočiti i dokaze kako je nekoliko dana prije datuma za kojeg Seferovići navode da im je tražio novac, Čolaković dobio otkaz te već bio udaljen sa radnog mjesta uz prethodno oduzimanje računara i dokumentacije.

Suljo Čolaković je inače jedan od glavnih svjedoka procesa koji se vodi protiv bivšeg direktora Zavoda za zapošljavanje ZDK Ratka Orlandića, optuženog za nelegalno zapošljavanje u ovoj instituciji. Osveta koju mu je Orlandić obećao, a koja je trebala biti realizovana putem braće Seferović i „naivnog“ Tužilaštva ZDK, po svemu dosadašnjem, trebala bi biti okončana neuspjehom...

 

(zurnal.info)