STRANAČKA BORBA ZA ZZO ZDK:Ko će u fotelju tri prethodna osuđena direktora

Istražujemo

STRANAČKA BORBA ZA ZZO ZDK: Ko će u fotelju tri prethodna osuđena direktora

Biće teško vladajućoj koaliciji sakriti suprostavljene stavove po ovom pitanju te pronaći kompromisno rješenje. U svakom slučaju, na posljednjim izborima izbačeni iz vlasti, Stranka demokratske akcije će uživati u tom sukobu i pokušati ga iskoristiti za neke političke poene, bez obzira što su upravo oni svojom dosadašnjom vladavinom ekonomski i demografski opustošili (i) Zeničko-dobojski kanton.

Ko će u fotelju tri prethodna osuđena direktora
ZZO ZDK

Sloga unutar vladajuće koalicije u Zeničko-dobojskom kantonu biće narednih dana na kušnji. Predstoji izbor direktora Zavoda zdravstvenog osiguranja, ustanove koja raspolaže sa 247 miliona maraka, što je gotovo polovina od 540 miliona kantonalnog budžeta. Samim tim ne čudi što bi sve stranke rado postavile svoj kadar na čelu Zavoda, iako je ova funkcija tri od četiri prethodna direktora „odvela“ na optuženičku klupu, a potom i do zatvorske kazne. 

Senaid Begić, kadar SDP-a osuđen je na dvije i po godine zatvora, bivši v.d. direktor Dževad Hamzić (SBB) na devet mjeseci, dok je Mirzeta Subašić (SBB) osuđena na jednoipogodišnju zatvorsku kaznu.

ŠKALJO POSVAĐAO KOALICIJU

Aktuelni direktor ZZO ZDK i poslanik u Skupštini ZDK ispred SBB-a Omer Škaljo proveo je mandat sa brojnim spornim detaljima poslovanja, od revizorskog izvještaja do još drastičnijeg nezakonitog zapošljavanja, za što su inače osuđeni njegovi prethodnici. No, Škaljo majstorski vrluda od stranke do stranke (SDA/A-SDA/SBB), no ne treba zanemariti političke kalkulacije koje često određuju termin eventualnog budućeg procesuiranja.

Kada zaposliš djecu odabranih, nema straha od istrageOmer Škaljo zna šta treba raditiKada zaposliš djecu odabranih, nema straha od istrage

Omer Škaljo u svakom slučaju želi dobiti još jedan direktorski mandat, saznaje Žurnal i na tome je već dugo uveliko angažovan. Iako je nepoznato čime ju je obezbjedio, Škaljo trenutno uživa podršku SDP-a, koji su prije tri mjeseca zajedno sa HDZBiH i DF-om podržali izvještaj o poslovanju ZZO ZDK. Lider Nezavisnog bloka i gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović je tim povodom ljutito najavio mogući izlazak iz koalicije, no to se (još) nije dogodilo.  Škaljo je podsjetimo i poslanik u kantonalnoj skupštini koja glasa o radu Zavoda kojem je direktor.

Škaljo, Banjac i Stojanović znaju kako zaobići zakon i uzeti najmanje dvije budžetske plateSUKOB INTERESA U PRAKSIŠkaljo, Banjac i Stojanović znaju kako zaobići zakon i uzeti najmanje dvije budžetske plate

Prema dosadašnjim najavama, Fuad Kasumović je stavio “tapiju“ na ovu funkciju. On je u međuvremenu izdejstvovao imenovanje novog Upravnog odbora ZZO, na čijem je čelu sada Almira Baručija-Kapidžić, inače rukovodilac kabineta zeničkog gradonačelnika.

Ona slovi kao osoba od neupitnog Kasumovićevog povjerenja, pa je uporedo i predsjednica Izborne komisije Grada Zenica, a bila je i predsjednica Skupštine JKP Zenicatrans, za što je zajedno sa Kasumovićem i još nekoliko osoba optužena i to suđenje je u toku.

BROJNI KANDIDATI ZA DIREKTORA

Tu dolazimo do prvog mogućeg spornog momenta. Prema izvorima Žurnala, Almira Baručija-Kapidžić je mogući kandidat i za direktora ZZO, no nema podatka da je prethodno podnijela ostavku na članstvo u Upravnom odboru Zavoda. Ukoliko nije, a konkuriše, biće to u zakonskoj koliziji. Istina, zakon bude u praksi i zanemaren kada su u pitanju imenovanja stranačkih kadrova, pa je tako nešto moguće očekivati i u ovom slučaju. 

Ima Kasumović još aduta. Tu je još jedna uposlenica Gradske uprave Zenica - Mia Pojskić, šefica sektora za javna preduzeća i javne ustanove i članica UO Doma zdravlja kojim rukovodi gradonačelnikova supruga Mersija Kasumović.

Još jedan kandidat možda dobije podršku Kasumovića, ali SDP-ovu sigurno neće. Edin Kovač, bivši je inspektor Federalne uprave policije u vrijeme istrage protiv već navedenog bivšeg direktora ZZO Senaida Begića. Zbog poznavanja situacije unutar Zavoda postoji dobar dio uposlenika koji bi ga rado vidjeli na čelu, no iz istog razloga ima i protivnike, one kojima odgovora nepromjenjena situacija.

Kovač je trenutno u Nadzornom odboru JKP Tržnica Zenica, a iz ovog preduzeća je još jedan kandidat - aktuelna direktorica Selma Vidimlić.

Tu je i Hermina Herco Bilajac, rukovodilac poslovnice ZZO ZDK u Brezi, koja se 2018. godine pojavila na izbornoj listi koalicije koju su sačinjavali Nezavisni blok,Snaga centra,HS BIH i Prva stranka. Ona je na posljednjim izborima davala podršku svom direktoru Omeru Škalji.

Pored navedenih postoje još dva kandidata, čiji će identitet biti poznat početkom zakazanih intervjua. Nakon stava komisije, slijedi opredjeljenje ministarstva zdravlja odnosno Vlade ZDK o imenu novog direktora.

Biće teško vladajućoj koaliciji sakriti suprostavljene stavove po ovom pitanju te pronaći kompromisno rješenje. U svakom slučaju, na posljednjim izborima izbačeni iz vlasti, Stranka demokratske akcije će uživati u tom sukobu te ga pokušati iskoristiti za neke političke poene, bez obzira što su upravo oni svojom dosadašnjom vladavinom ekonomski i demografski opustošili (i) Zeničko-dobojski kanton.

 

(zurnal.info)

Tekstovi i fotografije potpisani kao autorski rad novinara i fotografa Žurnala dostupni su za prenošenje 24 sata nakon objavljivanja, uz obavezno navođenje izvora.