FUP POKRENUO OPSEŽNU ISTRAGU:Ko je ministra Čamparu stavio u vulgarni kontekst?
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Pod okupacijom

FUP POKRENUO OPSEŽNU ISTRAGU: Ko je ministra Čamparu stavio u vulgarni kontekst?

Unutrašnja kontrola Federalne uprave policije pokrenula je opsežnu istragu kako bi utvrdili koji inspektor je u vulgarnom kontekstu pomenuo ime i prezime ministra Aljoše Čampare. Na žalost, nije šala

Ko je ministra Čamparu stavio u vulgarni kontekst?

Čelnici Federalne uprave policije provode  opsežnu istragu protiv dvojice službenika FUP-a koji su tokom septembra „u vulgarnom kontestu pominjali ime i prezime ministra Aljoše Čampare“, saznaje Žurnal.

Do sada je saslušano najmanje pet federalnih inspektora koji su čuli ili su mogli da čuju kako nesavjesni službenici FUP-a „ministra Čamparu nabijaju na k....“. Već postoji i glavnoosumnjičeni čiji je identitet poznat Žurnalu. 

NA ŽALOST, NIJE ŠALA

Iako uvod ovog teksta zvuči kao neka vrsta satiričnog ili izmišljenog teksta, svi navodi su, nažalost, tačni. 

Priča počinje 13. septembra ove godine, kada je FUP u sarajevskom naselju Stup provodio akciju protiv narko dilera. Nakon što su specijalci, po naredbi ministra Čampare, proveli akciju „Treska“, u stanove osumnjičenih su ušli inspektori kako bi, po naredbi Općinskog suda Sarajevo, izvršili pretrese. 

U jednom od stanova zadesio se i osumnjičeni inspektor koji je, tokom pretresa, u neformalnom razgovoru sa svojim partnerom, navodno, vrijeđao ministra Čamparu. Sve je čuo pripadnik Specijalne policije FUP-a, koji je izvijestio svog nadređenog Mustafu Selmanovića. Selmanović odmah sačinjava službenu zabilješku koju prosljeđuje direktoru FUP-a Draganu Lukaču. 

Lukač, prema informacijama Žurnala, saziva hitan sastanak sa ministrom Čamparom, te donose odluku da se provede interna istraga u FUP-u. Nekoliko dana nakon toga, Lukač i Čampara pozivaju inspektorovog formalnog šefa na sastanak u kabinet direktora, te započinju saslušanje na okolnosti vrijeđanja lika i djela federalnog ministra unutrašnjih poslova. Kako bi utvrdili sve okolnosti ove teške inkriminacije, Čampara i Lukač su naredili da se ovim slučajem pozabavi Jedinica za profesionalne standarde MUP-a, poznatija kao unutrašnja kontrola, koja bi u narednom periodu, kako saznaje Žurnal, trebala sačiniti izvještaj o ovom događaju. 

Do sada je, tvrde naši izvori iz FUP-a, na okolnosti „vrijeđanja ministra Čampare“ saslušano pet policijskih službenika, a po okončanju istrage biće donesena konačna odluka da li će pričljivi inspektori biti disciplinski kažnjeni. 

Istovremeno, kako saznajemo, čelnici FUP-a  su iz spisa „Treska“ uklonili službenu zabilješku u kojoj je navedeno da su uhapšeni narko dileri u svojim telefonskim razgovorima nekoliko puta pominjali kako su „vidjeli federalnog ministra Aljoša Čamparu“. Tako će kontekst „viđanja“ za sada ostati nepoznat.

(zurnal.info)