Nakon pada “Cesne” u Zalužanima:Ko je odgovoran za pogibiju pet padobranaca

Istražujemo

Ko je odgovoran za pogibiju pet padobranaca

Ko je odgovoran za pogibiju pet padobranaca

U padu sportskog aviona „Cesna“ u Zalužanima kod Banjaluke u nedelju je poginulo pet mladih Banjalučana, članova ovdašnjeg Padobranskog kluba. Da sve bude još bolnije, neki od roditelja, koji su došli da posmatraju padobranske skokove svoje djece, prisustvovali su padu aviona i pogibiji sinova.

DVOMJESEČNA ISTRAGA

Roditelji poginulih u ponedeljak su bili primorani da u Zavodu za sudsku medicinu u Banjaluci daju DNK uzorke, jer su tijela četvorice od pet nastradalih mladića u požaru ugljenisana do neprepoznatljivosti. Poznato je da su u avionu bili pilot Alen Crnalić (24), instruktor padobranstva Nemanja Goronja (32), njegov kolega Stefan Karanović (24), kao i dva polaznika škole padobranstva koji su krenuli na svoj prvi skok - osamnaestogodišnji Srdjan Kosić i devetnaestogodišnji Nikola Stević.

„Žurnalu“ je u Zavodu za sudsku medicinu potvrđeno da je za sada moguća jedino identifikacija mladića Nikole Stevića, koji je ispao iz aviona prije nego što se letjelica zapalila i pala.

Nama će sada trebati, mi se nadamo, najviše 72 sata da izvršimo potpunu identifikaciju žrtava, kako bi sahrana bila moguća što prije, rekao je za „Žurnal“ direktor Zavoda za sudsku medicinu Željko Karan.

2_avionDan poslije tragedije na autodromu u Zalužanima tim istražilaca Ministarstva saobraćaja BiH pokušava da utvrdi okolnosti pod kojima je došlo do pada aviona. Taj posao, saznajemo, trajaće najmanje dva mjeseca. Nezvanično, motor aviona se zapalio odmah po polijetanju, a pilot nije uspio da ga prizemlji. Nakon pada avion se pretvorio u buktinju. Nisu pomogli hrabri, ali uzaludni pokušaji pojedinaca koji su bili na stazi da buktinju ugase aparatima za gašenje požara. Vatrogasna vozila na mjesto nesreće, udaljenom od grada desetak kilometara, stigla su za dvadesetak minuta. Tada je već sve bilo kasno.

Rečeno nam je da se tragedija ovolikih razmjera možda mogla izbjeći da su na stazi u trenutku pada bila vatrogasna kola i kola Hitne pomoći. Nesumnjivo, trebalo je da tu budu, tim prije što se u isto vrijeme na stazi održavala pripremna trka motociklista za šampionat Srbije. U banjalučkoj Hitnoj pomoći i vatrogasnoj brigadi nam je potvrđeno da ih organizator trke nije kontaktirao.

Tragedija u Zalužanima šokirala je sve stanovnike Banjaluke, a posebno kolege poginulih i one koji su lično poznavali nastradale. Jedan od poginulih, Nemanja Goronja, javnosti je postao poznat kada je prije nekoliko godina oborio balkanski rekord u broju padobranskih skokova u jednom danu. Da tragedija njegove porodice bude još veća, Nemanja je prije desetak dana postao otac.

KO JE SERVISIRAO AVION

3_avionDan nakon užasne nesreće vanredno je zasjedao i gradski parlament. Jednoglasno je odlučeno da dan sahrane, bude dan žalosti u Banjaluci. Gradske vlasti donijele su i odluku da se iz budžeta porodicama nastradalih sportista pomogne sa po dvije hiljade maraka.

Sve ovo nas je duboko šokiralo i najmanje što možemo da uradimo jeste da proglasimo dan žalosti, održimo komemoraciju i pomognemo porodicama, rekao je predsjednik Skupštine grada Slobodan Gavranović.

Marinko Umičević, odbornik PDP-a tražio je da se skupština grada pozabavi i pitanjem eventualne odgovornosti pojedinaca, ali njegov prijedlog nije usvojen, uz obećanje da će se o tome raspravljati na nekoj od narednih sjednica.

Sportski avion „Cesna“, u kojem su poginuli mladići, u Banjaluku je dovežen 2008. godine. Nezvanično smo saznali da je sa letjelicom i ranije bilo problema, ali bez ozbiljnijih posljedica. To kako i na koji način je sportski avion servisiran i da li je bio u potpunosti ispravan, ispitaće specijalna komisija Ministarstva saobraćaja i komunikacija BiH.

(zurnal.info)