Dežurni krivac na Kliničkom centru:Koga je zaboravila prijaviti Sebija Izetbegović?
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Pod okupacijom

Dežurni krivac na Kliničkom centru: Koga je zaboravila prijaviti Sebija Izetbegović?

Neće govoriti o omjeru broja testova i testiranih na koronu, hospitalizaciji, uvjetima za oboljele, kadru i opremi, ali rado usmjerava tužilaštvo ka navodnom krivcu za smrt doktora Šefika Pašagića. Baš kao i u prethodnim slučajevima, svi su krivi, osim nje...

Koga je zaboravila prijaviti Sebija Izetbegović?
FOTO: fena

Uspjela je direktorica sarajevskog Kliničkog centra Sebija Izetbegović mnogo učiniti u posljednjih mjesec dana - obilazi izolatorije pripremljene preko noći, prima donacije stranačkih kolega, stražari ispred Kliničkog centra kako bi spriječila ulazak korona virusa i pacijenata, zatvara odjele, oboljele usmjerava u Opću bolnicu, smjenjuje nepodobne rukovodioce zdravstvenih ustanova te u konačnici sugeriše tužilaštvu imena krivaca u slučaju smrti doktora Šefika Pašagića.

Za bilo koji sporan i istrage vrijedan događaj u i oko Kliničkog centra, direktorica će označiti krivca. Bilo koga izuzev nje. Svoje ime istaknuće samo na promotivnim jumbo plakatima.

 

Bilo bi korisno kada bi direktorica Izetbegović pomogla i tužilaštvu i javnosti pri “dijagnosticiranju” krivaca i u ostalim “neriješenim slučajevima” na koje ćemo pokušati hronološkim pitanjima podsjetiti.

NERIJEŠENI SLUČAJEVI

Ko je preporučio angažovanje nerelevantne firme Cubicus za nabavku 40 respiratora koju nisu uspjeli realizovati, te je tako prolongirana nabavka izuzetno važna za borbu protiv pandemije?

Po čijem je nalogu prije dvije godine devastiran i preuređen prostor za izolatorij u Kliničkom centru za što je još 2014. Vlada Federacije izdvojila 200.000 maraka?

Da li postoji krivac za odbijanje liječenja teško oboljele djevojčice u decembru prošle godine?  

 

 

Ima li krivca za neservisiranje dva linearna akceleratora, pa su tako zarad “ušteda” desetine pacijenata oboljelih od karcinoma bili uskraćeni za terapiju koja im je doslovno značila produženje života?

Da li su tužilaštvu ikada dostavljena imena odgovornih kada najmanje trideset djece sa srčanim manama mjesecima nisu operisana jer Klinički centar nije nabavio potrebni materijal? 

Ko je odgovoran što je u Kliničkom centru nedostajalo konca, gaze, epruveta, reagensa, lijekova, citostatika, smještaja za šećeraše, dnevne klinike za ovisnike, anestetika, studentske poliklinike, urgentnog centra...?

Ko je odgovoran zato što su se “uštede” slavile i na nedostatku dijagnostičkog materijala?

Da li je umjesno, ako nije kažnjivo, hvaliti se višemilionskim uštedama, a da istovremeno u apoteci Kliničkog centra nema osnovnih lijekova i materijala za rad? 

Da li su troškovi kupovine lijekova refundirani i pacijentima koji ih nisu kupovali u Apotekama "Dina", koje su igrom slučaja u vlasništvu supruge predsjednika UO KCUS-a?

Da li je moralno, ako nije kažnjivo, od pacijenata kao uslov operativnog zahvata tražiti uplatu na blagajni KCUS-a za potrošni materijal?

Radimo za naše građane

Prijavljuje li bilo ko iz KCUS-a sumnjive tendere, pisanje tehničkih specifikacija radi pogodovanja određenim firmama, potpisivanje ugovora sa onima koji su osuđeni za utaju poreza?

Postoji li krivac zato što su stotine ljekara i drugog medicinskog osoblja napustili KCUS?

Da li je “po zakonu” što KCUS smanjuje broj pacijenata, troškove za lijekove i hranu pacijenata, a da se uporedo povećavala tranša iz Zavoda zdravstvenog osiguranja KS?

Da li je kršenje zakona predstavljalo zadržavanje novca koji se ljekarima odbijao za članstvo u Ljekarskoj komori? 

Zašto je tada Komora bila nelegalna, a danas, kada saopštenjima brani direktoricu Izetbegović, je relevantna?

Da li je ikada okončana istraga o prijetnjama direktorice Izetbegović uposlenicima da će im iščupati grkljan?

Postoje li imena krivaca za devastaciju nastavnog kadra i generalno rada Medicinskog fakulteta koji je sada mjesto za podobne, a ne sposobne, a sve po mjeri “prve dame SDA”?

 

Mnoštvo je toga, ali za kraj bilo bi zanimljivo znati da li je direktorica KCUS-a tužilaštvu prijavila onoga koji joj je omogućio da nezakonito koristi službeno vozilo Predsjedništva BiH?

(zurnal.info)