Tromjesečni štrajk:Koga zastupa Sindikat radnika u zdravstvu Kantona Sarajevo?

Istražujemo

Tromjesečni štrajk: Koga zastupa Sindikat radnika u zdravstvu Kantona Sarajevo?

Koga zastupa Sindikat radnika u zdravstvu KS-a? U čije ime prijeti tužbama i rušenjem šestorke? Od 1.250 licenciranih doktora zaposlenih u javnim ustanovama, čak 1.115 je u drugom sindikatu

Koga zastupa Sindikat radnika u zdravstvu Kantona Sarajevo?
Adi Kebo/zurnal.info

Već tri mjeseca traje štrajk Sindikata radnika u zdravstvu KS-a, ali bez ikakvih rezultata. Teško da će ih ikako i biti jer je Kantonalna vlada poručila građanima da će refundirati novac za preglede i nalaze koje obave u privatnim ordinacijama. Pregovori do sada nisu urodili plodom. 

Dok se Sindikat radnika u zdravstvu bori za povećanje koeficijenata, paralelno traje borba ljekara u Federaciji za reprezentativnost, koja ne izaziva toliko pažnje jer se ne slikaju prečesto ispred zgrade Vlade a njihovi predsjednici ne poručuju da će “smijeniti šestorku”. 

Da apsurd bude veći, Sindikat doktora medicine i stomatologije na kantonalnom i federalnom nivou za svoja prava ostao je uskraćen nakon tužbe Sindikata radnika u zdravstvu, koji je trenutno u štrajku.

Razlika između ova dva sindikata je u tome što prvi okuplja samo doktore medicine i stomatologije, a drugi sve uposlenike u zdravstvu – od ljekara do spremačica. 

Koga zastupa Sindikat radnika u zdravstvu? Predsjednik ovog sindikata Edo Selimić ne želi reći koliko doktora je u sindikatu koji vodi. To je podatak koji ne govorimo, reći će za Žurnal, jer ga “zloupotrebljava vlast i doktorski sindikat”:

Kažu, znaš, u ovom sindikatu je 99 posto doktora a tamo samo Edo Selimić. 

Da to što “kažu” nije daleko od istine pokazuju i zvanični podaci Ljekarske komore KS-a. Prema njihovoj evidenciji ukupan broj ljekara sa važećom licencom u junu 2019. je 1.994, od čega je 1.250 članova zaposleno u javnim ustanovama, a ostali članovi su penzioneri ili su zaposleni u privatnim ustanovama. 

Od 1.250 doktora sa licencom njih 1.115 su članovi Sindikata doktora medicine i stomatologije KS, čija se reprezentativnost osporava. Tu je i Sindikat KCUS-a. Na zvaničnoj stranici navodi se da okuplja oko 305 doktora. 

Koliko doktora onda zastupa Selimićev sindikat?

O sadašnjim zahtjevima Sindikata u Vladi kažu da su nejasno artikulisani i nerealni:

To se može objasniti raznolikošću profesionalne strukture tog sindikata u kom se nalaze tehničko osoblje, spremačice, administracija…. Dosadašnji zahtjevi su neprihvatljivi jer bi sredstva iz ZZO bila usmjerena prema platama radnika u zdravstvu u odnosi na izdvajanju za pacijenta.

DOKTORI BEZ UGOVORA 

Nakon tužbi kolega, Sindikatu doktora medicine i stomatologije osporena je reprezentativnost i vraćena na preispitivanje. Sada se pokušavaju izboriti u Federalnom parlamentu za izmjene Zakona o radu kojima bi se regulisala reprezentativnost, ali će ta borba ipak potrajati. Za to vrijeme, doktori napuštaju državu. 

Dijelom i zbog toga što već mjesecima rade sa isteklim kolektivnim ugovorima. Zavise od milosti poslodavca da li će za taj mjesec dobiti platu. Predsjednik Sindikatara doktora medicine i stomatologije FBiH Rifat Rijad Zaid na jednom primjeru objašnjava koliko je ova situacija poražavajuća i opasna za doktore ali i cijelu zajedicu:

Neki dan sam razgovarao sa dječijim hirurgom koji čeka da vidi da li ćemo dobiti ugovor o radu. Ukoliko ne, njega već čeka mjesto na klinici u Frankfurtu

Zakon o radu u Federalnom parlamentu koji bi omogućio reprezentativnost upućen je u javnu raspravu ali njegovo donošenje, upozorava Zaid, može potrajati godinama. 

Predstavnici ovog sindikata pokušali su organizovati sastanak sa federalnim premijerom Fadilom Novalićem. Nije imao vremena. Zato je u januaru u Fojnici održan forum Nezavisnog strukovnog sindikata radnika zaposlenih u zdravstvu u FBiH. Sastanku su, između ostalih odabranih, prisustvovali i premijer Fadil Novalić i savjetnik u Vladi Federacije BiH Zlatko Hurtić, direktorica KCUS-a Sebija Izetbegović, predsjednik Nezavisnog strukovnog sindikata radnika zaposlenih u zdravstvu FBiH Zijad Latifović i Edo Selimić, predsjednik Sindikata radnika u zdravstvu KS-a. Upravo je u Fojnici kreiran i prijedlog novog kolektivnog ugovora o radu na federalnom nivou.

Federalni sindikat i tri kantonalna sindikata (Orašje, Tuzla, Sarajevo) reprezentativnost su izgubili početkom ove godine a rješenje je upravo donošenje zakona o reprezentativnosti koji će prepoznati i sindikat doktora kao reprezentativni sindikat. To bi doktorima omogućilo potpisivanje kolektivnog ugovora i rješavanje radno-pravnog statusa. 

 POVOLJNIJA PLATA

Nijedan Sindikat trenutno nema kolektivni ugovor jer su oba istekla. Za Selimića je drugi sindikat “nelegitiman, osporen i bez ugovora”. Ali to nije prepreka da platu prima po obračunu Sindikata koji osporava i tuži:

- Na to me natjerala vlast – kaže, pozivajući se na član 19 Zakona o radu.


Po tom članu primaš povoljniju platu za sebe. Kada sam otišao direktoru Husiću 2017. i rekao ja hoću platu po 4,20 po svom koeficijentu, onda je on rekao da to ne može iz pravnih razloga, jer ga ja mogu za tri mjeseca tužiti za razliku plus kamate i sudske troškove. I onda je u svim firmama napravljen jedan pravilnik o radu, sistematizaciji i plaćama, u kojem stoji kolektivni 1 i kolektivni 2, pa su sabrana ta dva kolektivna i najpovoljnija prava data. 

Selimić se ne uznemirava zbog činjenice da je dobar dio kolega u ovoj situaciji nakon poteza njegovog sindikata. 

Iako ih je tužio, osporio njihovu reprezentativnost, što je uzrokovalo brojne probleme, Selimić kaže da mu “taj drugi sindikat ne smeta”:

To je teza na koju se svi pecaju.

Zamjera im što nisu povećanje koeficijenta tražili i za “nedoktore” još 2017. kada su to povećanje “dobili od Konakovića”. Na konstataciju da je to ipak sindikat doktora medicine i stomatologije Selimić pita:

-A šta je doktor nego uposlenik  u zdravstvu? Nije marsovac. Samo to mijenjate i idete na tu doktorsku i vladinu priču da su u onom sindikatu samo doktori a ovdje svi. Ako imate zdravstveni kolač, od ovoga je pola vaše pola moje. Da biste prebacili malo više sebi morate od mene uzeti, e to neće moći. 

Ovu rečenicu o podjeli kolača, Selimić će u nastupima u raznim medijima izreći više puta, doprinoseći tako netrpeljivosti između doktora s jedne i medicinara i ostalog osoblja sa druge strane. Iz nje se da iščitati kako su doktori na račun drugih uzeli za sebe, pa zato ostali – imaju manje.

Borba sindikata doktora medicine i stomatologije ne tumači se kao nastojanje da se osiguraju uslovi za normalan i dostojanstven rad prema koeficijentu koji doktorima pripada nego kao otimanje od onih koji imaju manje. U tom kontekstu zanimljiva je činjenica da kada je sindikat koji vodi Selimić 2017. išao u pregovore sa Kantonalnom vladom nacrt kolektivnog ugovora koji su ponudili nije sadržavao povećanje koeficijenta nego samo satnice.  

Prema informacijama Žurnala, dio medicinskih tehničara i sestara planira izdvajanje iz ovog i osnivanje vlastitog sindikata. Dok traju nesuglasice na relaciji ova dva sindikata treći se skoro i ne oglašava. To je Sindikat KCUS-a, koji okuplja sve profile radnika. Ali ovaj sindikat niko ne tuži.

(zurnal.info)