Hapšenje u Tuzlanskom kantonu:KOMESAR S REKETOM: Aljukić najavljivao borbu protiv lihvara i bio umiješan u nelegalna zapošljavanja

Istražujemo

KOMESAR S REKETOM: Aljukić najavljivao borbu protiv lihvara i bio umiješan u nelegalna zapošljavanja

Imamo informacije da se određen broj lica iz našeg kantona bavi iznuđivanjem novca, takozvanim reketom, da se bavi lihvarstvom - obećavao je komesar Jasmin Aljukić u intervjuu

KOMESAR S REKETOM: Aljukić najavljivao borbu protiv lihvara i bio umiješan u nelegalna zapošljavanja
FOTO: tuzlalive.ba

U Tuzli su jutros uhapšena četiri pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova TK-a. Po naredbi Općinskog suda uhapšen je vršilac dužnosti policijskog komesara Jasmin Aljukić, zamjenik šefa specijalne policije Jasmin Kurtić, policajac Adnan Đulović, te Vedran Matović. Policija je pretresla i nekoliko stambenih objekata, službenih prostorija i vozila koje su koristili uhapšeni.

Oni su osumnjičeni da su proteklih nekoliko godina ucjenjivali poduzetnike u Tuzlanskom kantonu, a u vezi s dozovolama za transport te saobraćajnim kaznama. Među osobama koje su ucjenjivali je i aktuelni federalni premijer Fadil Novalić. Iz FUP-a navode kako će oo završetku kriminalističke obrade biti predati u nadležnost Tužilaštva Tuzlanskog kantona.

Korupcija u zapošljavanju

Početkom prošle godine Aljukić je najavio kako kreće u “borbu sa reketašima”. U intervjuu koji je dao Oslobođenju, građanima je obećao kako će stvoriti bolje uslove za život i sigurnost u Tuzlanskom kantonu:

- Imamo informacije da se određen broj lica iz našeg kantona bavi iznuđivanjem novca, takozvanim reketom, da se bavi lihvarstvom. Mi ćemo izvršiti određene provjere i naravno poduzet ćemo zakonske mjere prema tim licima – najavio je.

Prije današnjeg hapšenja spekulisalo se o Aljukićevoj umiješanosti u nelegalna zapošljavanja. Senaida Karić, pravnica s postdiplomskim stažem iz Srebrenika, konkurisala je u sve policijske stanice u TK, ali nije dobila posao. Za Žurnal potvrđuje kako je odluku o zapošljavanju kandidata koji nisu ispunjavali uslove potpisao upravo Jasmin Aljukić. Zbog toga je pozivana i na razgovor u Tužilaštvo Tuzlanskog kantona, gdje je svjedočila o zapošljavanju podobnih kadrova.

Riječ je o odabiru kandidata po konkursu koji je raspisala Agencija za državnu službu za prijem stručnih saradnika za provođenje propisa o oružju, prometu eksplozivnih materija i primjeni propisa o slobodi pristupa informacijama.

Iako je na testu osvojila 89,5 bodova u Gradačcu je primljen Emir Aletić iz Srebrenika, koji je na konkursu imao 15 bodova manje nego ona. Aletić je sin poznatog privrednika iz Srebrenika, i nlaazi se među kandidatima koje je kao uslugu svojim kolegama i partnerima zaposlio Aljukić, tvrde izvori Žurnala.

Slično se dogodilo i u Policijskoj stanici u Kalesiji, gdje je službenica uposlena 21 godinu prebačena na drugo radno mjesto a uposlen je Edin Musić iz Živinica.
(zurnal.info)