Lovni dani:Leševi ubijenih pasa danima leže na ulicama Srebrenika

Istražujemo

Lovni dani: Leševi ubijenih pasa danima leže na ulicama Srebrenika

Protekle dvije nedjelje na području Općine Srebrenik trajali su lovni dani u kojima je ubijeno najmanje 15 napuštenih pasa. Leševi ubijenih životinja ostavljeni su da leže u neposrednoj blizini naselja Kiseljak i Rapatnica

Leševi ubijenih pasa danima leže na ulicama Srebrenika

Na području Općine Srebrenik u protekle dvije sedmice ubijeno je najmanje 15 napuštenih pasa. Leševi ubijenih ostavljeni su da leže u neposrednoj blizini naselja Kiseljak i Rapatnica. Uklonjeni tek nakon poziva novinara Žurnala.

Državnim Zakonom o zaštiti i dobrobiti životinja zabranjeno je ubijanje napuštenih pasa. S druge strane,  federalni Zakon o lovstvu dozvoljava ubijanje pasa i mačaka koji se nalaze u lovištu. U protekloj sedmici članovi Lovačkog društva Majevica iz Srebrenika ubili su više od 15 napuštenih pasa. Leševi ubijenih životinja ostavljeni su da leže u neposrednoj blizini stambenih kuća ali i u koritu rijeke Tinje.

Iz Policijske uprave Srebrenik su nam rekli da ne mogu davati nikakve informacije o slučaju i da se obratimo MUP-u TK. Na pitanje da li je javnost obaviještena da će biti lovni dan iz policijske uprave su nam rekli da ne obavještavaju javnost  o lovnim danima jer u naseljima lovci nemaju šta tražiti.

Da su lovci našli to što su tražili  potvrđuju video snimak i brojne fotografije pasa koje su objavljene na društvenim mrežama. U komentarima ispod video snimka imenovan je  lovac Alija Buljubašić koji je navodno upucao pse.  Iz Lovačkog društva Majevica potvrđeno je za Žurnal da je navedeni lovac član lovačkog društva i da je u prethodne dvije nedjelje bio u lovu. Nakon prvog poziva nadležnim organima snimak je uklonjen sa društvenih mreža.

Glasnogovornik Ministarstva unutrašnjih poslova TK Izudin Šarić za Žurnal je rekao da nisu zaprimili prijavu od strane građana da su ubijani psi van lovišta.

-Nismo upoznati da je bilo ubijanja pasa, lovačko društvo je vršilo uklanjanje štetočina iz lovišta- kaže Šarić.

Sekretar Lovačkog društva Majevica iz Srebrenika, Suad Bajraktarević za Žurnal kaže da nije upoznat sa slučajem da su psi ubijeni u naselju ali da lovci ubijaju napuštene pse ukoliko se nalaze na lovištu.

- U svrhu zaštite lovišta Gradina Srebrenik lovci odstranjuju štetočine- kaže Bajraktarević.

Bajraktarević kaže da lovci ne smiju ubijati pse u području  300 metara od naseljenih mjesta jer Zakon o lovstvu tako nalaže ali da mogu ubijati pse koji se nalaze na lovištu.

-Ukoliko se dokaže da je to uradio neko od naših lovaca pokrenut ćemo postupak unutar udruženja - kaže Bajraktarević. 

Kaznu koju lovac može dobiti je zabrana lova u naredne tri godine. Udruženje ne prijavljuje policiji svoje lovce čak i kada se pokaže da su prekršili zakon.

 

DUŽNI UBIJATI I UKLANJATI PSE

Sekretar Saveza lovačkih društava TK, Selver Pirić tvrdi da su lovci po zakonu dužni ubijati pse jer predstavljaju prijetnju za naselje i lovište.

-300 metara od naselja psi predstavljaju prijetnju za naselje i lovci su dužni uklanjati pse po članu 22. Zakona o lovstvu - kaže Pirić. Pirić kaže da su lovci dužni ukloniti leš ubijene životinje.

Iz uprave Lovačkog društva Majevica potvrdili su da pse ubijene u lovištu lovci  ukopavaju  na području lovišta Gradina. Iz Budžeta Općine Srebrenik svake godine se izdvaja 20 hiljada maraka Veterinarskoj stanici Srebrenik za preventivnu zaštitu životinja i zbrinjavanja napuštenih pasa. Niko iz Veterinarske stanice ne zna da je bilo ubijanja pasa. Direktor Vetrinarske stanice, Muhamed Vikalo kratko je rekao da ne zna ništa o tome.

 

NAKON UPITA ŽURNALA

Šef službe za finansijski i inspekcijski nadzor Općine Srebrenik, Elvedin Ćudić za Žurnal je rekao da su leševi pasa uklonjeni iz naselja.

-Radnici komunalnog preduzeća 9. septembar uklonili su leševe, da li su prijavili policiji ne znam pitajte njih- kaže Ćudić.

Ćudić dodaje da ne zna koliko je leševa Komunalno preduzeće uklonilo i da je to sada na nadležnim organima da utvrde krivce.

Iz MUP-a TK na Žurnalov upit da li je Komunalno preduzeće ili Općina prijavilo slučaj policiji nakon uklanjanja leševa kratko su nam rekli da u Policijskoj upravi Srebrenik niko ništa nije prijavio!

U nedjelju je u Srebreniku ponovo lovni dan!

(zurnal.info)