Nevjerovatne zloupotrebe opštinskog budžeta:Kozarska Dubica: Bivši načelnik Nino Jauz napravio dug od 21 milion maraka

Istražujemo

Kozarska Dubica: Bivši načelnik Nino Jauz napravio dug od 21 milion maraka

U Izvještaju o primopredaji vlasti navedeno je da ukupne obaveze Kozarske Dubice, po kreditima do 2037. godine, iznose nevjerovatnih 21.031.683 KM! Godišnji budžet ove opštine je devet miliona maraka, što znači da dug trenutno, samo po osnovu kreditne zaduženosti, iznosi dva i po budžeta i da moraju imati čarobnjačke vještine da spriječe bankrot opštine

Kozarska Dubica: Bivši načelnik Nino Jauz napravio dug od 21 milion maraka
Nino Jauz: U posljednjoj godini vladavine zapalio sve iza sebe; FOTO: Glas Srpske

Bivši načelnik Kozarske Dubice Nino Jauz iza sebe je ostavio pustoš. Dubioza u kojoj se nalazi ova opština toliko je velika da novoizabrana vlast, sa načelnikom opštine Miletom Zlojutrom na čelu, uopšte ne zna kako da u narednim godinama stabilizuje budžet.

KAKVO RASIPNIŠTVO

Dugovi, koje je zatekla nova opštinska vlast (što je čine SDS i PDP) su ogromni, a da, pri tome, još nisu utvrđene sve obaveze ove lokalne zajednice.

U Izvještaju o primopredaji vlasti navedeno je da ukupne obaveze Kozarske Dubice, po kreditima do 2037. godine, iznose nevjerovatnih 21.031.683 KM! Godišnji budžet ove opštine je devet miliona maraka, što znači da dug trenutno, samo po osnovu kreditne zaduženosti, iznosi dva i po budžeta i da moraju imati čarobnjačke vještine da spriječe bankrot opštine.

Kada se sagleda struktura obaveza tek onda se u punom svjetlu uoči nezakonito, bahato i rasipničko djelovanje bivše SNSD-ove vlasti sa Ninom Jauzom na čelu.

Ono što je najvažnije jeste da je Jauz milionske dugove napravio u poslednjoj godini svoje vladavine - 2012. godini.
Dospjele obaveze iz ranijih godina, 2010., 2011. iznose 415. 475, 65 KM, dok dospjele obaveze iz 2012. godine „za koja su bila planirana sredstva u budžetu 2012.“ iznose ravno 2. 493. 126, 62 KM.

Problem sa ovim sredstvima je u činjenici da ona uopšte nisu potrošena za namjene za koje su planirana, već su, samovoljom načelnika, milioni realocirani i utrošeni u potpuno druge svrhe.

Međutim, ni tu nije kraj. Nova vlast je, zaključno sa 14. novembrom 2012. godine, pronašla 3.003.585,64 KM potrošenih sredstava koja uopše nisu bila planirana u budžetu za prošlu godinu. Sav ovaj novac potrošen je na osnovu nezakonitih odluka bivšeg načelnika Jauza.

KRIVIČNA PRIJAVA

Ima još. Pokazalo se da je novembarska inventura finansijskog stanja koje je izvršila nova vlast tek djelimična, jer su računi, za koje niko nije znao da postoje, nastavili da pristižu.

Tako su u periodu od 14. novembra do kraja prošle godine Dubici fakturisane nove obaveze u iznosu od 789. 190,73 KM. Obe obaveze su fakturisane poslije primopredaje vlasti, a nastale su u ranijem periodu na osnovu nezakonitih odluka bivšeg načelnika Jauza.

Uz sve ove obaveze  Kozarska Dubica je odranije kreditno zadužena još 9. 578. 631,56 KM. Skupština opštine u ranijem sazivu donijela je odluku o kreditnom zaduženju kod Evropske-investicione banke u iznosu od 5. 867. 490 KM za sanaciju, rekonstrukciju i proširenje vodovodnog sistema u opštini Kozarska Dubica. Ova sredstva nisu korištena.

Nova vlast još uvijek ništa ne zna o broju i vrijednosti sudskih sporova koji  vodi opština Kozarska Dubica, jer ne postoji tačna evidencija u opštinskim službama o tim sporovima. Vrijednost samo nekoliko tih sporova iznosi više od milion maraka, što je dodatni pritisak na finansijski razorenu lokalnu zajednicu.

Skupština opštine je konstatovala da je većina dospjelih obaveza u iznosu od 6. 701. 378,64 KM „stvorena zloupotrebama i nepoštivanjem zakona i pratećih propisa“. Takođe je odlučeno da se o svim ovim zloupotrebama obavijesti nadležno tužilaštvo i zatraži hitna istraga, a krivična prijava protiv bivšeg načelnika Nine Jauza je pripremljena i biće ovih dana upućena nadležnim institucijama.

(zurnal.info)