SLUČAJ B. KONDIĆA:Kako postati profesor u Kozarskoj Dubici?

Istražujemo

SLUČAJ B. KONDIĆA: Kako postati profesor u Kozarskoj Dubici?

Kondić je nezakonito primljen kao profesor geografije u ovoj školi na 60 dana, a potom je, nakon krajnje sumnjivog konkursa i niza drugih nepravilnosti koje se pripisuju školi, dobio posao i na godinu dana

Kako postati profesor u Kozarskoj Dubici?
FOTO: eTrafika

Iako Pravilnik o proceduri i prijemu radnika u srednjoj školi RS omogućava da se u školama širom Srpske namještaju konkursi u skladu sa zakonom, tako što će se favorizovanim kandidatima davati maksimalnih šest bodova na intervjuu, te unaprijad davati pitanja koja će biti na testu, kako bi oni ostvarili maksimalna četiri boda i tako napravili gotovo nedostižnu prednost u odnosu na druge kandidate, neki direktori idu korak dalje te prestaju poštovati i minimum zakonskih propisa.

Najsvježiji primjer dolazi nam iz Kozarske Dubice u kojoj je, da bi se obezbijedilo radno mjesto za B. Kondića, favorita direktorice JU Srednjoškolski centar „Nikola Tesla“ u ovom gradu Senade Zlokape, učinjen niz nepravilnosti i kršenja zakona prilikom zapošljavanja pomenutog kandidata na mjesto profesora geografije.

Naime, Kondić je nezakonito primljen kao profesor geografije u ovoj školi na 60 dana, a potom je, nakon krajnje sumnjivog konkursa i niza drugih nepravilnosti koje se pripisuju školi, dobio posao i na godinu dana. Zanimljivo je i to da je konkurs trebao primiti kandidata „na neodređeno“, ali je u međuvremenu, nakon što je školski odbor u žalbi nezadovoljne kandidatkinje „prozvan“ i za ovu nepravilnost, ipak promijenjen na trajanje „od godinu dana“.

Ali, krenimo redom…

U oktobru 2016. dotadašnji profesor geografije u ovoj školi je penzionisan, a direktorica Senada Zlokapa umjesto da raspiše konkurs, zaključila je ugovor na dva mjeseca sa B. Kondićem, mještaninom Kozarske Dubice.

Međutim, u stavu 14, člana 76. Zakona o srednjem obrazovanju i vaspitanju Republike Srpske („Sl.glasnik RS“ broj: 74/08, 106, 09, 104/11 i 33/14) se između ostalog ističe:

– (…) u slučajevima iznenadnog odsustva nastavnika i stručnih saradnika zbog bolesti i drugog opravdanog odsustva, kada obavljanje poslova ne trpi odgađanje, direktor škole može bez raspisivanja javnog konkursa zaključiti ugovor o radu na određeno vrijeme sa nastavnikom i stručnim saradnikom koji ispunjava uslove u pogledu stručne spreme u skladu sa pravilnikom kojim se definiše vrsta i stepen stručne spreme nastavnika i stručnih saradnika, najduže do 60 dana, ukoliko u toj školi nema nastavnika sa nepunom normom časova, a koji ispunjava propisane uslove.

Kako se odlazak u penziju prethodnog profesora geografije u ovoj školi nikako ne može svrstati u „iznenadno odsustvo“, štaviše, datum njegovog penzionisanja je mjesecima, pa čak i godinama unaprijed bio poznat, jasno je da je direktorica škole Senada Zlokapa svjesno prekršila zakon i B. Kondića zaposlila na dva mjeseca u ovoj školi mimo dozvoljene procedure.

O ovom nezakonitom zaposlenju na dva mjeseca ništa se nije znalo sve do raspisivanja konkursa koji je trebao da „ozakoni“ Kondićev ostanak na mjestu profesora geografije. Do tada su za njegov rad u školi znali samo zaposleni, ali se niko nije usudio ili nije uzeo za shodno da ovaj slučaj prijavi nadležnoj inspekciji.

Nakon Kondićevog nezakonitog zaposlenja na dva mjeseca, uslijedila je „priprema terena“ kako ovom kandidatu obezbijediti da i na zvaničnom konkursu osvoji najveći broj poena i trajno osigura mjesto u ovoj školi. Međutim, rukovodstvo škole, iz njima znanih razloga, čini niz nepravilnosti na koje su kasnije „zatvorili oči“, pravdajući se da je sve urađeno „u skladu sa zakonom“.

Svaka škola, nakon što se u njoj pojavi upražnjeno mjesto, dužna je prije raspisivanja konkursa poslati cirkularno pismo predsjedniku aktiva direktora srednjih škola regije u kojoj se škola nalazi (u ovom slučaju riječ je o regiji Prijedor), a koji dalje obavještava sve škole pomenute regije (Član 76, stav 3, Zakona o srednjem obrazovanju i vaspitanju RS).

JU Srednjoškolski centar „Nikola Tesla“ Kozarska Dubica obavještava 10. oktobra 2016. godine predsjednika aktiva direktora srednjih škola regije Prijedor da u ovoj školi „u školskoj 2016/17. godini postoje slobodni časovi i to: profesor geografije – 10 časova, do 31.08.2017.godine“ (dokument u posjedu redakcije).

Zanimljivo je i da škola, nakon penzionisanja prethodnog profesora nije izrazila potrebu za radnikom na neodređno vrijeme, iako je mjesto ostalo trajno upražnjeno. Ali, u tom slučaju u razmatranje ne bi mogao doći neko ko je pripravnik, a školi je, kasnije će se ispostaviti, „baš takav trebao“.

Manje od mjesec dana nakon slanja cirkularnog pisma škola raspisuje konkurs koji je imao izmijenjen sadržaj u odnosu na cirkularno pismo što predstavlja nepravilnost i zloupotrebu od strane rukovodstva škole zbog kojeg bi konkurs trebao biti oboren i ponovo sproveden u skladu sa zakonom. Ali, ništa od toga nije urađeno.

Konkurs je objavljen 2. novembra prošle godine u dnevnom listu „Glas Srpske“, i u njemu se, za razliku od cirkularnog pisma, traži „pripravnik za normu od 10 časova“, te nikakva vremenska odrednica nije napisana. Iako rukovodstvo škole negira da se na ovaj način Kondiću pokušalo „na mala vrata“ obezbijediti posao na neodređeno, jer nepostojanje vremenske odrednice upravo to i znači, iz škole su ipak morali priznati grešku, ali pravdajući je „tehničkom“. Inače, raspisanim konkursom za mjesto pripravnika, bez navođenja vremenske odrednice, najvjerovatnije se pokušalo Kondića primiti na neodređeno, kako bi se izbjegao drugi konkurs koji bi nužno morao biti raspisan nakon 12 mjeseci, nakon isteka njegovog pripravničkog staža.

Kako se pripremao teren za rad favorizovanog kandidata na neodređeno, škola sebi najvjerovatnije nije mogla priuštiti i da u cirklarnom pismu profesorima geografije u regiji Prijedor ponudi tako primamljivu vremensku odrednicu. Odlučili su se ponuditi „10 časova do 31.08.2017.“, nadajući se da neće biti prijava. I bili su u pravu.

Nakon što nije bilo prijava na pomenutu ponudu škola se odlučila na zloupotrebe, objavljujući konkurs bez pominjanja vremenske odrednice, pokušavajući obezbijediti Kondiću rad na neodređeno vrijeme.

Podsjećamo, prema Zakonu u radu RS, u slučajevima kada se ne spominje vremenska odrednica podrazumijeva se da je riječ o zaposlenju na neodređeno vrijeme.

To dokazuje član 33., stav 2., Zakona o radu RS (Službeni glasnik RS 16/1) koji kaže da „ugovor o radu u kome nije naznačeno vrijeme trajanja (…), smatra se ugovorom o radu na neodređeno vrijeme“.

Međutim, iz škole su se pozivali na član 49., stav 2. istog zakona, kojim je naznačeno da pripravnički staž traje 12 mjeseci, te „kako su smatrali da se to podrazumijeva“, ali su, nakon što je nezadovoljna kandidatkinja u žalbi školskom odboru spomenula i ovaj „propust“, ekspresno odlučili da ipak dopišu vremensku odrednicu.

U istom listu u kojem je objavljen i konkurs, 7. decembra 2016. godine objavljena je „odluka o ispravci i dopuni teksta konkursa“, u kojoj je između ostalog navedeno sljedeće:

– (…) poslije riječi pripravniku obje tačke dodaje se odredba “na određeno vrijeme, radi obavljanja pripravničkog staža”.

Time je vremenski period na koji izabrani kandidat dobija zaposlenje ograničen na godinu dana, odnosno 19. decembar 2017. godine, kada će ugovor sa izabranim kandidatom isteći. Krajem 2017. godine moraće se sprovesti još jedan konkurs kako bi se zaposlio radnik na neodređeno vrijeme. Možemo samo pretpostaviti koji kandidat će se naći na prvoj poziciji, sa gotovo maksimalno osvojenim brojem bodova na testu, te šest bodova na osnovu intervjua?!


JU Srednjoškolski centar “Nikola Tesla” Kozarska Dubica

Tako se škola u samo dva mjeseca više puta predomislila i potražnju za radnikom prvobitno trebala do 31. avgusta ove godine, zatim na neodređeno, a u finalnoj verziji na godinu dana. Škola nije obezbijedila ni tačne informacije zaposlenim profesorima geografije iz regije Prijedor, koji su preko cirkularnog pisma obaviješteni o jednim, a preko konkursa utvrdili da je riječ o drugačijim uslovima.

Zanimljvo je i to da je uporedo sa izborom profesora geografije u ovoj školi raspisan i konkurs za mjesto profesora muzičkog vaspitanja (dva časa) i da se i u njemu potkrala „tehnička“ greška, ista kao u slučaju profesora geografije, koja je u kasnijoj ispravci korigovana.

Konkurs

Prema riječima nekoliko prisutnih kandidata na konkursu održanom 15. novembra prošle godine, već po dolasku u školu, saznali su da „na mjestu za koje se konkurs raspisuje već radi B. Kondić iz Kozarske Dubice, da je zaposlen mimo konkursa na dva mjeseca i da će upravo on dobiti posao, jer je konkurs naštiman“.

Sve što se kasnije dešavalo, tvrde oni, samo je potvrdilo rečeno.

“Raspitivala sam se prije odlaska na konkurs da li je on naštiman, da bespotrebno ne putujem iz Banjaluke u Kozarsku Dubicu ako jeste, ali nisam uspjela ništa saznati, te sam se odlučila da odem. Međutim, već pri samom ulasku u školu od više osoba sam čula da je konkurs naštiman i za koga. To su svi tako ležerno govorili kao da je to nešto potpunosti ispravno. I sama znam da je većina konkursa naštimana, ali to prihvatati sa takvom lakoćom me zaista duboko razočaralo”, rekla je za portal „eTrafika“ Milijana Đurić, master geografije i jedna od kandidatkinja na pomenutom konkursu.

Ona navodi da je sve bilo potpuno jasno i kada su dobili test, te kada su pročitali postavljena pitanja.

“Vjerujte mi da se u tom momentu čovjek samo može nasmijati i ništa više. Pitanja su svjesno birana, kako bi kandidati koji ih nisu dobili unaprijed, što slabije odradili test. Prepričavala sam pitanja mnogim mojim kolegama, ali i pojedinim asistentima pa čak i dvojici profesora sa PMF-a i svi su bili saglasni da je sam izbor testnih pitanja dokaz da je konkurs bio naštiman. Spremna sam javno da se provjerava moje znanje i znanje kandidata koji je bio prvorangiran, ali da to radi neko nepristrasan”, kaže naša sagovornica.

Sa Đurićevom se slaže i druga kandidatkinja sa pomenutog konkursa, S. Srdić, diplomirani geograf iz Prijedora, koja za naš portal ističe da je po izlasku konkursa, baš kao i prethodna kandidatkinja, pokušala saznati da li je mjesto već unaprijed „rezervisano“.

“Nakon izlaska konkursa raspitala sam se da li je to mjesto već popunjeno. Rečeno mi je da na tom mjestu skoro dva mjesece radi neki momak, ali sam svejedno odlučila da odem, nadajući, se, valjda, nekom boljem ishodu”, kaže naša sagovornica.

Kako dalje navodi, po dolasku na konkurs u školu i od drugih kandidata je saznala „da su čuli kako je mjesto već popunjeno“.

“Već po samom izboru pitanja u testu bilo je očigledno da su ona napisana za unaprijed odabranog kandidata koji je već radio u školi, a da bi ostali kandidati osvojili što manje bodova. Iskreno, ne bi me čudilo da je favorizovani kandidat sam sastavljao test! Za pripravnika mislim da bi pitanja trebala biti malo uopštenija, što sam i rekla na razgovoru, na šta su mi odgovorili da sam trebala prelistati udžbenike srednje škole”, navodi ona i dodaje da je iz više izvora saznala da se ovoj dubičkoj školi „do zaposlenja dolazi stranačkom osnovom“.

Naša redakcija je uspjela kontaktirati i trećeg, od ukupno pet prijavljenih kandidata na ovom konkursu. Ovaj kandidat, koji je izrazio želju da ostane anoniman samo je potvrdio riječi prethodne dvije kandidatkinje i dodao da „što se tiče konkursa, svim kandidatima je prije bilo mjesto u školi nego izabranom kandidatu, a sam prosjek je dovoljan za tu tvrdnju“.

Nakon što su objavljeni rezultati testa, Kondić je imao 3,60 od moguća četiri boda, dok je četvoro drugih kandidata osvojilo redom: 1,60 bodova, 0,90 bodova, 0,60 bodova, te 0,50 bodova. Simptomatično je da je od Kondića bolji prosjek imalo troje od četvoro kandidata, pa je zgodno za zaključiti da ova škola iz Kozarske Dubice ima neke drugačije kriterije od banjalučkog Prirodno-matematičkog fakulteta. Prosto je nevjerovatno da fakultet kroz četiri godine ispitivanja i testiranja svojih studenata ocijeni ovo četvoro studenata potpuno suprotno od dubičkog Srednjoškolskog centra.

Neko svakako nije radio kako treba, ili fakultet koji nije adekvatno ocjenjivao svoje studente ili pomenuta škola koja nije adekvatno sprovela konkursno testiranje.

Nakon konkursa, Đurićeva se žalila školskom odboru, u kojem je pored zamjerki za test, spomenula i ostale nepravilnosti vezane za: cirkularno pismo, Kondićevo zaposlenje na dva mjeseca bez konkursa, nepostojanje vremenske odrednice u konkursu itd., ali je u odgovoru koji je dobila 1. decembra prošle godine napisano da se njen prigovor „odbija kao neosnovan“.

Ona takođe navodi i da ne očekuje posao u ovoj školi ali da „nije mogla vjerovati koliko su joj svi nakon njega govorili da je konkurs naštiman i da se tu ništa ne može, te je odlučila da se dalje žali“.

“Sve se završava na žalbi školskom odboru. Ja zaista ne očekujem posao u toj školi ali ću iscrpiti sva pravna sredstva koja mogu, pa ako već žele da silom obezbjeđuju radna mjesta neka se, pored školskog odbora, obruka i Inspektorat RS i sudstvo, pa da na papiru mogu pokazati koliko su svi uvezani, čast izuzecima”, kaže ona.

Portal „eTrafika.net“ pokušao je dobiti odgovore i iz same škole o svim gore navedenim nepravilnostima, ali smo za njih ostali uskraćeni, jer se iz škole nisu oglašavali, iako smo pitanja poslali još 10. januara.

Slučajem „geografija“ iz Kozarske Dubice, kako saznajemo, bavi se i kancelarija Ombudsmana za ljudska prava BiH, sa sjedištem u Banjaluci, ali do zvanične odluke prosvjetne inspekcije neće se zvanično oglašavati o ovom predmetu.

Podsjećamo, ova institucija nudi građanima besplatnu pravnu pomoć te joj se mogu obratiti svi koji smatraju da su im povrijeđena prava.

Ćutanje iz Inspektorata

Nakon odbijene žalbe školskog odbora, Inspektorat RS je prvi bio „na testu“. Svojom pasivnošću su pokazali da i nisu bili pretjerano raspoloženi baviti se ovim slučajem. Tome svjedoči ćutanje iz njihovih kancelarija, koje traje od 30. novembra 2016., iako je na njemu bila oznaka „hitno“. Nisu pomogli ni učestali pozivi, a ni urgent koji je poslat glavnom republičkom prosvjetnom inspektoru Goranu Aljetiću 22. decembra.

“Ono što sam uspjela saznati nakon mnogobrojnih poziva jeste da je prijavu zadužila inspektorica Tatjana Popović i ništa više. U decembru sam jednom prilikom zvala četiri puta prosvjetnu inspekciju u razmaku od sedam dana. Na pitanje da li mogu stupiti u kontakt sa inspektoricom Popović jednom sam dobila odgovor da je ‘na službenom putu’, drugi put da je ‘na terenu’, a onda u samo dva dana da je ‘na bolovanju’, a potom i ‘godišnjem odmoru’. Zaista smiješno, da su barem usklađeni, nego daju tako raznovrsne odgovore dan za danom” prepričava naša sagovornica.

Da su iz prosvjetne inspekcije djelovali blagovremeno mogli su se baviti i Kondićevim zaposlenjem na dva mjeseca bez konkursa i ukoliko bi utvrdili nepravilnosti, raskinuti ugovor. Taj period je prošao, te inspektorka može na osnovu toga samo kazniti školu i samu direktoricu.

Takođe, kako u RS nakon 12 mjeseci radnog iskustva profesor nužno mora imati položen stručni ispit, a kako je Kondić odradio dva mjeseca i prije raspisivanja konkursa, a nakon konkursa je dobio posao na 12 mjeseci, uočljivo je da će posljednja dva mjeseca odraditi bez položenog stručnog ispita, što je protivno Zakonu o radu i Zakonu o srednjem obrazovanju i vaspitanju. To je samo još jedno u nizu nepravilnosti vezanih za ovaj slučaj.

SNSD čuva Zlokapina „leđa“?

Inače, direktorica škole Senada Zlokapa uporedo je i odbornik Saveza nezavisnih socijaldemokrata u lokalnoj Skupštini. Ona je kao četvrta na listi SNSD-a na lokalnim izborima održanim u oktobru prošle godine osvojila 964 glasa i u Skupštinu Kozarske Dubice ušla sa petog mjesta.

Direktorica JU Srednjoškolski centar “Nikola Tesla” Senada Zlokapa

Zlokapi ovo nije prvi put da u lokalnoj Skupštini predstavlja građane koji su joj dali povjerenje. Na izborima 2012. godine takođe je, zahvaljujući osvojena 522 glasa obezbijedila odbornički mandat.

Ovi podaci pokazuju i odakle Zlokapa crpi smjelost da se poigrava sa zakonima i propisima, jer je svima poznata sprega politike i zapošljavanja u školama.

 


 

Dodatak: Inspekcija poništila konkurs, škola i direktor bez kazne!

Neposredno nakon zaključenja teksta o „slučaju geografija“ u Kozarskoj Dubici saznali smo da je prosvjetna inspekcija postupila po prijavi te posjetila školu početkom ove sedmice.

Simptomatično je da je inspekcija nakon ćutanja koje trajalo gotovo 50 dana, u školu otišla isti dan kada se naš portal krenuo zanimati za ovaj slučaj.

U rješenju koje je inspektorica Tatjana Popović poslala školi naloženo je poništenje spornog i raspisivanje novog konkursa u skladu sa zakonom, u roku od 15 dana od dana prijema rješenja.

Međutim, Popovićeva se uopšte nije bavila Kondićevim zaposlenjem na 60 dana, iako je utvrdila i u riješenju napisala da je „prethodni profesor otišao u penziju“. Ovim je „zažmirila“ školi iako je pismeno potvrdila da je prekršen član 76., stav 14. Zakona o srednjem obrazovanju i vaspitanju Republike Srpske, o kojem smo u tekstu detaljno pisali.

Inspektorica je samo djelimično obavila posao jer ni škola a ni odgovorno lice, tj. direktorica nisu dobili prekršajni nalog, a razloga je bilo i zbog konkursnih nepravilnosti ali i pomenutog zaposlenja na 60 dana, kojim se Popovićeva nije ni bavila.

Kazna školi za gore navedeno, prema članu 134, stav 1, jeste novčana i to u rasponu od tri do devet hiljada KM, a kazna odgovornom licu (član 134, stav 2), odnosno direktorici, od jedne do tri hiljade KM.

Portal „eTrafika.net“ pokušaće naredne sedmice saznati zašto inspektorica Tatjana Popović, ako je utvrdila nepravilnosti, nije postupila u skladu sa članom 58.,tačka a) i b) Zakona o inspekcijama RS, te izdala prekršajni nalog za učinjeni prekršaj i podnijela zahtjev za pokretanje prekršajnog postupka protiv JU Srednjoškolskog centra „Nikola Tesla“ Kozarska Dubica i direktorice Senade Zlokape. Pokušaćemo saznati i zašto se nije bavila nezakonitim zaposlenjem B. Kondića na 60 dana.

Nakon dobijenih odgovora javnost će biti blagovremeno obavještena. Takođe, naši novinari će pratiti i ponovoljeni konkurs i njegove rezultate.

Dodatak 2: Izbjegnut odgovor

Naša redakcija je juče dobila odgovore iz Inspektorata RS, ali su u njima izbjegnuti odgovori na naša konkretna pitanja zašto se niko nije bavio Kondićevim nezakonitim zaposlenjem na 60 dana i zbog čega nije uslijedila nikakva kazna školi i odgovornoj osobi zbog niza urađenih nepravilnosti i kršenja zakona.

(Preneseno sa eTrafike)