HAPŠENJA U BiH I HRVATSKOJ:Krajišnici za dva mjeseca prebacili 200 Turaka i Sirijaca u Evropsku uniju
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Istraga

HAPŠENJA U BiH I HRVATSKOJ: Krajišnici za dva mjeseca prebacili 200 Turaka i Sirijaca u Evropsku uniju

U Cazinu jutros pronađeno devet turskih emigranata. Vođa kriminalne grupe Zeid Šabić. Za dva mjeseca zaradili 200 hiljada KM. Koristili ilegalne prelaze u blizini Izačića. Pomagala im najmanje trojica državljana Hrvatske

Krajišnici za dva mjeseca prebacili 200 Turaka i Sirijaca u Evropsku uniju

Na desetak lokacija u Unsko-sanskom kantonu, te na tri lokacije na području Hrvatske od jutros traju pretresi, saznaje Žurnal. U koordiniranoj međunarodnoj akciji Granične policije BiH, MUP-a USK-a i policijskih agencija Hrvatske uhapšeno je najmanje jedanaest osoba, osumnjičenih za krijumčarenje emigranata iz Turske i Sirije. Prilikom pretresa u Cazinu, u kući jednog osumnjičenog, pronađeno je devet turskih državljana koji su tokom dana trebali biti ilegalno prebačeni u Hrvatsku.

Prema informacima Žurnala, na čelu ove međunarodne kriminalne skupine krijumčara ljudima je Zeid Šabić, čiji objekti u Velikoj Kladuši od jutros, po nalogu Tužilaštva i Suda BiH, pretresaju pripadnici Granične policije BiH i MUP-a USK. Osim Šabićevih, policija pretresa i objekte u vlasništvu Uzeira Čovića u Kladuši i Cazinu, te porodičnu kuću Bečića u selu Čavnik kod Bihaća.

Šabić i njegovi pomagači u posljednja tri mjeseca na teritoriju Hrvatske, preko ilegalnih graničnih prelaza, prebacili su najmanje 200 državljana Turske i Sirije, a istražni organi procjenjuju da su, zajedno sa saradnicima iz Hratske, za tri mjeseca zaradili najmanje 200 hiljada maraka. Uglavnom, emigranti su prvo na teritoriju BiH prebacivani iz Crne Gore, odakle su transportovani do Krajine. Tu su ih, nadomak Bihaća, preuzimala četverica braće Bečić, Amir, Alen, Amel i Husein,te su ih, preko šuma u blizini Graničnog prelaza Izačić prebacivali na teritoriju  Hrtvatske. Akcijama je koordinirao Zeid Šabić, koji je već ranije hapšen i osuđivan zbog organizovnog kriminala u vezi sa krijumčarenjem ljudima, ali i međunarodnom trgovinom ljudima. I njegov pomagač Uzeir Čović ranije je hapšen zbog krijumčarenja ljudima. Tada je Čović bio optužen da je ilegalnim emigrantima za prebacivanje na teritoriju Hrvatske uzimao oko dvije hiljade eura po osobi. No, i on se, nakon izlaska iz zatvora ponovo vratio organizovanom kriminalu i ilegalnim emigracijama. 

( zurnal.info )