PRAZNA PANDORINA KUTIJA (1):Kriminal težak nekoliko milijardi sveo se na tri lica i dva registratora
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Istraga

PRAZNA PANDORINA KUTIJA (1): Kriminal težak nekoliko milijardi sveo se na tri lica i dva registratora

Konačno je prije nekoliko dana kompletirana optužnica protiv bivšeg direktora UIO Kemala Čauševića te dva suoptuženika Anesa Sadikovića i Sedineta Karića. Žurnal nakon uvida u optužnicu analizira kako bi se predstojeći proces mogao odvijati te da li će tužilaštvo, nakon svih bombastičnih navoda o milijardama „teškom“ kriminalu, moći barem dokazati da je Čaušević tražio i dobio 1,7 miliona maraka mita

Kriminal težak nekoliko milijardi sveo se na tri lica i dva registratora

Kada su prije tri godine uhapšeni službenici Uprave za indirektno oporezivanje BiH, od bivšeg direktora Kemala Čauševića, preko pomoćnika direktora Sektora za carine Zdravka Cvjetinovića pa do šefova carinskih ispostava i niza carinika, ukupno više od 50 osoba, predmet nazvan“Pandora” sadržavao je 14 velikih registratora dokaznog materijala. Cijeli predmet u međuvremenu je sveden na samo dva registratora i tri optužena (vidi galeriju). Tako se umjesto organizovanom kriminalu unutar Uprave za indirektno oporezivanje BiH, sada sudi samo Čauševiću i dvojici uvoznika tekstila, dok su svi ostali na slobodi.

Kako nagovoriti optužene na samooptuženje ?

SDA je dala zeleno svjetlo da bivši direktor Kemal Čaušević može biti osuđen, jer on nije kadar sadašnjeg rukovodstva ove stranke. Naravno, riječ je o nezvaničnoj, prećutnoj saglasnosti. No, nadležni tužilac u ovom predmetu Dubravko Čampara ima veliki problem. Da bi Čaušević bio osuđen za traženje i primanje mita, drugi i treći optuženi u ovom predmetu, uvoznici tekstila Anes Sadiković i Sedinet Karić moraju o tome svjedočiti, što znači da bi trebali i sami sebe optužiti za davanje mita i poreznu utaju! 

Teško je očekivati da će Sedinet Karić, primjera radi, pored davanja 425 hiljada maraka mita Čauševiću, potvrditi od tužilaštva neistražene navode iz istrage, da su zajedno čak registrovali jednu firmu u Beogradu.

Posebno je tu delikatna Sadikovićeva situacija, jer je uporedo u ovom, optužen u još jednom predmetu, gdje se zajedno sa ocem Kasimom te još nekoliko članova porodice, tereti za organizovani kriminal, odnosno poreznu utaju, prevaru i pranje novca pri uvozu tekstila iz Turske, Mađarske i Kine. Eventualnim svjedočenjem protiv Čauševića, Sadiković bi sebe optužio i u ovom predmetu, za što je krivnju na ročištu već negirao. Krivnju su isto tako negirali i Čaušević i Karić.

Koliko je Tužilaštvo BiH “ozbiljno” pristupilo predmetu, govori i podatak da je nakon dostavljanja optužnice protiv Čauševića, Sadikovića i Karića, Sud BiH odbacio dio koji se odnosi na Sadikovića jer je napravljena početnička proceduralna greška. Sadiković nije bio saslušan na okolnosti kojim ga optužnica tereti!?

Formula za oslobađanje Čauševića

Svima je već jasno da od gromoglasno najavljivanog svjedočenja Kemala Čauševića protiv niza političara koje je svojevremeno smišljeno “procurilo” u javnost nema ništa. Sporazum potpisan sa državnim tužilaštvom, kako je Žurnal ranije pisao, Čauševiću je davao garanciju da će dobiti godinu dana zatvora u zamjenu za svjedočenje. Ispostaviće se da Čaušević osim “labave” priče (čak i da je apsolutno tačna), ne može ponuditi niti nijedan dokaz o svemu navedenom u iskazu. Situaciju mu je pogoršalo i tužilaštvo koje nije ni pokušalo ozbiljnije istraživati te navode te pronaći eventualne dokaze protiv niza kadrova HDZ-a, SNSD-a te SDA.  

Kako bi čak i od Tužilaštva BiH bilo previše da uopće ne optuži Čauševića, odlučili su da pokušaju na neki način „prevariti“ Anesa Sadikovića. Optužuju ga za davanje  približno 1,3 miliona maraka mita Čauševiću, podižući istovremeno protiv njega optužnicu za organizovani kriminal u drugom predmetu, o čijem sadržaju će Žurnal više pisati u drugom dijelu teksta.

Ukoliko tužilaštvo zaista želi da Čaušević bude osuđen na osnovu Sadikovićevog svjedočenja, koje bi bilo samoinkriminirajuće, moraće mu ponuditi „olakšice“ u drugom predmetu, odnosno odustati od optužnice za organizirani kriminal, koja može rezultirati i sa 10 godina zatvorske kazne.

Za sada je, kako saznaje Žurnal, obrazloženje tužioca Čampare da on ne može nuditi nagodbe za predmete u kojima je neko drugi postupajući tužilac. Ukoliko tako i ostane, Sadiković, pa ni Karić naravno neće svjedočiti protiv sebe, što otvara prostor za oslobađajuću presudu Kemalu Čauševiću.  

Kako smo naveli, SDA nema ništa protiv toga da Čaušević bude osuđen, ali ne bi mnogo žalili ukoliko bi bio i oslobođen. Imaju oni trenutno važnijih procesa, u kojima su, podsjetimo, optuženi potpredsjednici SDA Mirsad Kukić i Asim Sarajlić te generalni sekretar Amir Zukić.

(žurnal.info)