Sudski epilog predmeta Pandora:Kemal Čaušević osuđen za primanje dara, ali ne i za pranje novca

Istražujemo

Sudski epilog predmeta Pandora: Kemal Čaušević osuđen za primanje dara, ali ne i za pranje novca

Deset godina nakon što mu je "zaleđena" imovina, sud je utvrdio da Tužilaštvo BiH nije dokazalo da je Kemal Čaušević nekretnine kupio "prljavim novcem". Ipak, on s tom imovinom ne može raspolagati sve dok ne uplati 1,7 miliona KM za koje je utvrđeno da je stekao čineći krivično djelo primanje dara, odnosno da ih je uzeo u periodu od 2007. do 2011. godine od dvojice uvoznika tekstila kako bi im omogućio povlašteni položaj prilikom uvoza robe

Kemal Čaušević osuđen za primanje dara, ali ne i za pranje novca
Kemal Čaušević

Deset godina od pokretanja istrage, predmet „Pandora“ dobio je sudski epilog. Bivši direktor Uprave za indirektno oporezivanje BiH Kemal Čaušević osuđen je na pet i po godina zatvora zbog primanja dara i oduzima mu se 1,7 milion KM za koje je utvrđeno da je stekao ovim krivičnim djelom.

Drugostepenom presudom utvrđeno je da je ovo ukupni iznos koji je Čaušević od 2007. do 2011. godine uzeo od uvoznika tekstila Anesa Sadikovića i Sedineta Karića kako bi imali povlašten položaj prilikom uvoza robe.

VJEŠTAK OPTUŽBE POBIO OPTUŽBU ZA PRANJE NOVCA

Ipak, Tužilaštvo BiH nije uspjelo dokazati glavnu tezu optužbe - pranje novca, a po kojem osnovu je Kemalu Čauševiću još 2013. godine „zaleđena“ imovina. Uprkos tome, on sa tada oduzetim nekretninama neće moći raspolagati sve dok ne uplati ovih 1,7 miliona KM koje je stekao čineći krivično djelo primanje dara.

Da li se radilo o pranju novca moralo se utvrditi da su nekretnine kupljene prljavim novcem, te utvrditi porijeklo sredstava na računima optuženog i članova njegove porodice“, naglasio je predsjedavajući Apelacionog vijeća sudija Hilmo Vučinić.

On je naveo da je nalaz vještaka uopšten, štur i nepotpun, te da je i sam vještak optužbe rekao da je optuženi imao dovoljno sredstava da kupi nekretnine.

Glavni dokaz je osporen“, naglasio je sudija Vučinić.

Istovremeno je saopštio da je Apelaciono vijeće djelimično uvažilo prijedlog Tužilaštva BiH za određivanje privremene mjere za raspolaganjem imovine, te se optuženom oduzima osam nekretnina sve dok ne uplati iznos od 1,7 miliona KM.

Žurnal donosi kratki presjek ovog slučaja, koji je najavljivan kao jedan od najznačajnijih na razotkrivanju korupcije u poslijeratnoj BiH, koji je trebao razotkriti kriminal u samom vrhu političkih partija SDA, HDZ-a i SNSD-a. 

Kako su iz optužnice nestali Tihić, Čović, Špirić, Cvjetinović, Mehmedović, Zukić...Propast afere PandoraKako su iz optužnice nestali Tihić, Čović, Špirić, Cvjetinović, Mehmedović, Zukić...

UHAPŠENE 54 OSOBE, OSUĐENE SAMO TRI 

„Nakon akcije Pandora, Tužilaštvo BiH ohrabruje i poziva građane i pravne subjekte da prijavljuju nezakonitosti u radu carinskih i poreznih organa, kao i ostalih institucija, stajalo je u jednom od saopćenja Tužilaštva BiH nakon što je u junu 2014. počela ova akcija hapšenjem 54 osobe.

U istom saopćenju naveli su da nastavljaju borbu protiv organiziranog kriminala i korupcije u kojoj nema i neće biti nedodirljivih.

Saopćenje iz 2014. godine

U godinama koje su uslijedile svojim postupcima pokazat će upravo suprotno, a jedan od pokazatelja za to upravo je predmet Pandora.

Istraga počinje 2013. godine kada je Kemalu Čauševiću oduzeta i zaleđena imovina. U junu 2014. počinje akcija hapšenja 54 osobe: pritvor je zatražen za njih devet, a među njima je bio i Čaušević.

Ovo mi je najsretniji dan u životu“, reći će Čaušević novinarima, dok su ga pripadnici SIPA s lisicama na rukama sprovodili u Tužilaštvo BiH.

Kako je kriminal težak dvije milijarde, sveden na 1,7 miliona KM!Afera Pandora nakon sedam godinaKako je kriminal težak dvije milijarde, sveden na 1,7 miliona KM!

Treći mjesec od hapšenja potpisao je preliminarni sporazum sa tužiocima Dubravkom Čamparom i Olegom Čavkom kojim se obavezao da će svjedočiti u predmetima protiv Nikole Špirića, Dragana Čovića i Sulejmana Tihića, koji je u to vrijeme bio živ, ali i drugih funkcionera koji su s njim učestvovali u kriminalu.

Kemal Čaušević biće žrtvovan, nema istrage protiv kadrova SDA, SNSD-a i HDZ-aSIVE EMINENCIJE ODLUČILEKemal Čaušević biće žrtvovan, nema istrage protiv kadrova SDA, SNSD-a i HDZ-a

U međuvremenu su tužitelji odustali od sporazuma, a istrage protiv visokopozicioniranih političara, koje je Čaušević spominjao u svojim izjavama, nikada nisu pokrenute. 

U februaru 2017. Tužilaštvo BiH podiže optužnicu protiv Kemala Čauševića, te uvoznika tekstila Sedineta Karića i Anesa Sadikovića.

U junu 2017. počinje suđenje i Karić se nagodio sa Tužilaštvom, te obavezao na svjedočenje.

U maju 2021. izrečena je prvostepena presuda: Čaušević je proglašen krivim za primanje dara i pranje novca i osuđen je na devet godina zatvora. Oduzeta mu je imovina i to četiri stana u centru Sarajeva, četiri poslovna prostora, tri njive i 575.293,57 KM. Sadiković je osuđen zbog primanja mita na dvije godine zatvora.

Čaušević je nakon prvostepene presude novinarima kazao da "ne zna šta će s njim biti, život mu je pri kraju i da su imovinu oduzeli od njegovog djeteta". 

Kemal Čaušević osuđen na devet godina robije!Kriv je za kriminal težak 1,7 miliona KMKemal Čaušević osuđen na devet godina robije!

U oktobru 2022. Apelaciono vijeće je ukinulo dio presude za pranje novca, a kojom mu je bila oduzeta i protivpravno pribavljena imovinska korist, te mu je kazna smanjena na pet i po godina zatvora.

Kemalu Čauševiću smanjena kazna, novo suđenje za oduzimanje imovineKako je propala Pandora (video)Kemalu Čauševiću smanjena kazna, novo suđenje za oduzimanje imovine

Tužilaštvo BiH je u obnovljeni postupak uključilo i Čauševićevu suprugu, na osnovu zakonskih odredbi koje predviđaju da se, prilikom oduzimanja imovinske koristi pribavljene krivičnim djelom, na pretres poziva i osoba na koju je imovinska korist prenesena.

25.000 STRANICA DOKUMENTACIJE 

Podsjetimo da su tokom akcije Pandora, davne 2014., pretreseni objekti na oko 40 lokacija na području Banje Luke, Sarajeva, Tuzle, Prijedora, Prnjavora, Gradačca, Srebrenika, Bijeljine, Zvornika, Tešnja, Čelića, Doboja, Čelinca, Broda, Gradiške, Kozarske Dubice, Dervente, Bihaća, Kotor Varoši, Kiseljaka i Ilijaša. Uhapšene su 54 osobe među kojima je bilo 30 aktuelnih i bivših zvaničnika UIO BiH i carinskih organa, dok je izuzeto više desetina dokumenata, te određena količina falsifikovanih novčanica. 

Više osoba je osumnjičeno da su od uspostavljanja Uprave za indirektno oporezivanje BiH, u saradnji s pojedinim bivšim i sadašnjim visokopozicioniranim službenicima UIOBiH, organizirano vršili krivična djela, čime su određenim fizičkim i pravnim osobama omogućili sticanje monopolističkog položaja u uvozu i trgovini tekstilnom i drugom robom u BiH, čijim djelovanjem je budžet BiH oštećen u višemilionskim iznosima. 

Spominjao se tada kriminal težak dvije milijarde maraka, koji je na kraju spao na 1,7 miliona KM. 

Kemal Čaušević je i danas pred Sudom BiH okupljenim novinarima kazao da je tužiteljima, prilikom sklapanja preliminarnog sporazuma od kojeg su naknadno odustali, dostavio 25 hiljada stranica dokumenata, a da je nakon što je tražio uvid u spis u njemu pronašao samo nekoliko stranica od te dokumentacije. 

Između ostalog, izjavio je i to da će sa advokatom provjeriti da li postoji mogućnost neke žalbe i na drugostepenu presudu. 

(zurnal.info)