Dodikovi predizborni trikovi:Lažno zapošljavanje pripravnika i privremeno povećanje plata
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Pod okupacijom

Dodikovi predizborni trikovi: Lažno zapošljavanje pripravnika i privremeno povećanje plata

Zapošljavanje pripravnika pred izbore, koji će odmah poslije glasanja dobiti otkaz, i povećanje plata, koje će posle oktobra biti smanjene, samo su novi SNSD predizborni trikovi

Lažno zapošljavanje pripravnika i privremeno povećanje plata

Vlada Republike Srpske donijela je Akcioni plan za zapošljavanje mladih, prema kojem će biti zaposleno 5.150 ljudi, od kojih 1.210 pripravnika. 

Cijeli projekat koštaće 17,7 miliona evra.

Mada iz Vlade RS tvrde da se radi o „sveobuhvatnom, ambicioznom planu, koji pokazuje da ekonomija Republike Srpske raste, kao i bruto domaći proizvod i industrijska proizvodnja, što omogućava otvaranje više radnih mjesta“, riječ je o klasičnoj predizbornoj gimnastici, koja je praktikovana i pred lokalne izbore 2016. godine. 

U javna preduzeća i ustanove, koja širom Republike Srpske kontroliše vladajuća koalicija, zapošljavaju se pripravnici, kako bi se dobili njihovi glasovi na izborima, a nakon izbora im se uruče otkazi. 

Funkciju Zavoda za zapošljavanje RS preuzimaju lokalni čelnici Saveza nezavisnih socijaldemokrata, DNS-a i Socijalističke partije, koji odlučuju ko će od osoba sa spiska Biroa za zapošljavanje doboti posao. 

Potvrđuje to i dopis Zavodu za zapošljavanje koji je uputio predsjednik SNSD-a u Doboju Uroš Gostić, koji je nedavno objavio portal Tanjug.Ba. 

„Obraćam vam se sa zahtjevom za učešće u raspodjeli radnih mjesta po programu Vlade RS za obuku pripravnika, da u skladu sa dogovorom i uz saglasnost Gradskog odbora SNSD Doboj i predsjednika Gradskog odbora SNSD Doboj izvršimo tačnu raspodjelu pripadajućih radnih mjesta za grad Doboj, koju ste vi dobili po programu Vlade RS po programu za obuku priparavnika“, naveo je Gostić. 

„Poslodavac“ Gostić u dopisu izričito navodi da se „raspored i popunjavanje pripadajućih radnih mjesta mora odvijati uz saglasnost predsjednika GO SNSD Doboj“. 

Prema saznanjima Žurnala, vladajuća koalicija planirala je da u svakoj od opština zaposli u prosjeku 50 pripravnika, a ko će dobiti posao odlučivaće lokalni SNSD knezovi. U manjoj mjeri oni iz DNS-a i SP-a. 


U zvorničku „Aluminu“ stigao je zahtjev lokalnog SNSD-ovog šefa Zorana Stevanovića da se prije izbora u tu kompaniju zaposli 80 novih radnika. Spiskove pripravnika će, kao i Gostić u Doboju, praviti lično on. 

Naravno da zapošljavanje više od 5000 ljudi u RS nema veze sa ekonomskim rastom, povećanjem bruto društvenog proizvoda i industrijske proizvodnje, kako to tvrdi vlast u RS, jer ništa od toga nije tačno. Radi se o čistoj predizbornoj akrobatici, u kojoj nekom date posao, a samim tim i nadu da su riješili osnovno egzistencijalno pitanje, a posle izbora tim istim ljudima oduzmete posao i gurnete ih u potpuno crnilo realnosti u kojoj žive. 

POVEĆANJE PA SMANJENJE

Nije to jedina predizborna prevara vlasti u RS. Plate koje su nedavno povećane u RS, u prosjeku za 20 do 30 maraka, zbog veće osnovice neoporezivog dijela dohodka, biće smanjene odmah poslije izbora. 

Potvrđuju to i informacije iz Vlade RS u kojoj se, prema saznanjima Žurnala, već piše novi Zakon o državnim službenicima

Novim Zakonom je, između ostalog, predviđeno smanjenje koeficijenta za VSS sa 13 na 11.

Zakon će biti usvojen odmah nakon izbora, a ključni razlog za njegovo usvajanje je što je MMF postavio uslov da ne smiju rasti rashodi za plate. U suprotnom, doći će do prekida aranžmana sa MMF-om i vlasti RS neće dobiti novu tranšu kredita.

Rashodi će porasti zbog nedavne odluke o povećanja plata u javnom i realnom sektoru, ali će to povećanje odmah nakon izbora biti anulirano smanjenjem plata.

Oba ova projekta, zapošljavanje pripravnika pred izbore, koji će odmah poslije glasanja dobiti otkaz, i povećanje plata, koje će posle oktobra biti smanjene, su van svake pameti. Nažalost, Vlada RS već godinama funkcioniše po matrici koja je uspostavljena na osnovu dnevno-političkih kriterijuma.

(zurnal.info)