SDA-HDZ U ODBRANI KADROVA:Licemjerno optuživanje radnika za finansijske probleme Reumala
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Istražujemo

SDA-HDZ U ODBRANI KADROVA: Licemjerno optuživanje radnika za finansijske probleme Reumala

Prvo su uništili Aquareumal, svi su šutjeli o krivcima. Potom je opljačkan NCF, svi su šutjeli o krivcima. Sada je u pitanju opstanak Reumala. Ponovo, šutnja...

Licemjerno optuživanje radnika za finansijske probleme Reumala
FOTO: (zurnal.info)

Gorljiva odbrana svojih kadrova i skrivanje istine o kriminalnom načinu rukovođenja Reumalom te firmama-kćerkama Aquareumalu i NCF-u nije pojava, nego metod SDA i sabraće iz HDZ-a BiH koji upravljaju Fojnicom.

Žurnal je za posljednje četiri godine opisao sumnjivo poslovanje uprave Reumala i pratećih firmi, o prevarama putem formiranja Aquareumala, o licemjerju SDA koja je skrivala dubiozu u koju je Reumal doveo dugogodišnji direktor Eldan Lokmić, o načinu na koji kladioničarski kartel preuzima hotel Nature, o ulozi Salkana Merdžanića i Općine Fojnica, o tužiocima koji podaništvo SDA-HDZ politici iskazuju neprovođenjem istrage o kriminalu u i oko Reumala te u konačnici kako pređašnje sumnjive investicije uzimaju danak i prijete zatvaranju “hranitelja” Fojnice. Ukratko, najavili smo bankrot Reumala...

Aquareumal i Hotel Nature (NCF)

Da, došao je i taj trenutak, kada su iz Fojnice zavapili usljed prijetnje zatvaranjem Reumala što bi 400 radnika ili porodica ostavilo bez egzistencije.

Uporedo, općinski čelnici i sadašnja uprava imaju još nekoliko problema i pratećih zadataka. Treba amnestirati sve “ukradene” prethodne godine i skriti aktere kriminala od neke dosljedne istrage o utrošku milionskih kredita i sumnjive dokapitalizacije. Znaju da, kada bi bila otvorena ta “kutija”, mnogi bi mogli na optuženičku klupu.   

Održana je i vanredna sjenica Općinskog vijeća sa uopćenim zaključcima.

 

sjednica OV Fojnica 25.9.2020.                                                                                                                  foto: fojnica.ba

Umjesto ukazivanja na prave krivce, općinski i stranački čelnici Fojnice krivca pronalaze, a gdje bi drugdje, nego među radnicima!?

Priča da će isplata po sudskim presudama onim radnicima koji su tužili Reumal za neisplaćena dugovanja, dovesti firmu do zatvaranja, da su oni krivci za propast Reumala je prije svega lažna i licemjerna

Razdor među radnicima već je evidentan. Na sceni su mobing, prijetnje otkazima, smanjenja plaća prema nahođenju uprave,

“Fizioterapeutima koji su tužili Reumal data su rješenja da rade, ”jednostavne poslove'' npr spasioci na vanjskom bazenu!? Radnici koji rade 20-30 godina sada ne rade, a brat izvršnog direktora je dobio rješenje na neodređeno vrijeme u martu mjesecu ove godine, pored priče o višku radnika. Kolege huškaju da treba dati otkaz onima koji su tužili Reumal jer zbog toga nema plate”, priča za Žurnal nekoliko radnika uz uslov anonimnosti.

U međuvremenu, izvršni direktor Reumala Alija Mukača nepotrebno troši novac na žalbe i apelacije na presude po tužbama radnika, koje Reumal gubi. Umjesto Tužilaštva SBK, sada krivca traže općinski i stranački čelnici, dakle iz struktura koje su birale kadrove i davale podršku finansijskim dubiozama koje su pravili. A povik “držite lopova” usmjeren je sada ka radnicima, upravo onima kojima opstanak Reumala, ali ne ovakvog, najviše znači.

Nezvanično, agonija Reumala će se pokušati neutralizirati barem do izbora. Nakon toga, tvrde pojedini izvori Žurnala iz Fojnice, Reumal bi mogla preuzeti jedna velika bh. poslovna grupacija, čije su gazde, naravno, iz SDA ešalona.

(zurnal.info)