Završena istraga u slučaju Senade Alimanović:Ljekari nisu krivi iako su odbili pomoći teško bolesnoj ženi

Istražujemo

Ljekari nisu krivi iako su odbili pomoći teško bolesnoj ženi

Ljekari nisu krivi iako su odbili pomoći teško bolesnoj ženi

Interna istraga koju je najavio direktor KCU Tuzla prof. dr. Elmir Čičkušić u slučaju Senade Alimanović iz Lukavca završena je. Podsjećamo, Senadi su ljekari u UKC Tuzla, prema njenim riječima, odbili pomoći iako je bila životno ugrožena nakon spontanog pobačaja. Iz UKC-a Tuzla, nakon provedene istrage, za Žurnal kažu kako sankcionisanih neće biti jer je "pregledom dokumentacije i izjavama zaposlenika još jednom potvrđeno da nije bilo propusta".

Kada se Senada javila ljekarima u kliniku, tvrde, njeno stanje "nije imalo karakter hitnog". Potvrđuju ipak kako je Senadi rečeno da će intervenciju morati platiti:

"Pacijentica je pregledana i upućena da se javi na Odjeljenje za dnevnu hirurgiju radi zakazivanja termina za kiretažu. S obzirom da je neosigurana, dato joj je da potpiše izjavu da će snositi troškove intervencije, što je i učinila. Uvidom u evidencije utvrđeno je da se, nakon toga, pacijentica više nije pojavljivala u našoj Ustanovi. Zbog čega je tako postupila, koliko je vremena prošlo prije nego se radi intervencije javila u drugu zdravstvenu ustanovu i da li je, u međuvremenu, stanje pacijentice poprimilo karakter hitnog, pitanja su na koja mi ne možemo odgovoriti."
Ono što je Senadi, kako tvrde ona i njen suprug, rečeno u četiri oka, ne nalazi se u ovoj izjavi. Senada, podsjećamo, tvrdi kako su joj ljekari rekli da zahvat neće obaviti dok ne donese novac. I to po nalogu direktora Čičkušića. Kako ga nije imala nije se ni javila na Odjeljenje za dnevnu hirurgiju.

Iz KCU Tuzla još navode da je Senada i ranije liječena u ovoj ustanovi te da nije podmirila troškove liječenja:

"Istoj pacijentici je u našoj ustanovi više puta pružana usluga koju nije platila, pa nije bilo razloga da se to ne uradi i ovaj put. Radi se o slijedećim slučajevima pružanja usluga i njihovog plaćanja, odnosno neplaćanja: boravak u bolnici u periodu 23.-25.12. 2006.godine i porod, troškovi od 439,80 KM nisu plaćeni; specijalistički pregled dana 16.06.2008. godine, troškovi od 38,30 KM plaćeni; boravak u bolnici i porod u periodu 4. i 5.07.2008. godine, troškovi od 372,97 KM nisu plaćeni; ambulantni pregled dana 09.05.2011. godine, troškovi od 7,20 KM nisu plaćeni. Postupak je svaki puta bio isti. Pacijentici je bilo dato da potpiše izjavu da će izvršiti plaćanje troškova, a hitna usluga se pružala odmah. Pored toga, pacijentica je mogla, nakon obavljenog specijalističkog pregleda, uložiti prigovor zbog daljeg uskraćivanja prava na zdravstvenu zaštitu, što nikada nije učinila."

Senada ove navode negira i, kako nije uložila žalbu, danas je njena riječ protiv riječi mendžmenta KCU Tuzla.
Žurnalu je u dobojskoj bolnici potvrđeno da je izveden zahvat, ali o rizičnosti stanja nisu mogli govoriti zog ljekarske obaveze.

 

Sami sebe oslobodili odgovornosti

Ostaje ipak činjenica da niko izvan KCU Tuzla nije detaljno ispitao slučaj.

Treba skrenuti pažnju i na drugi aspekt ove priče. Ombudsman BiH uputio je preporuku relevantnim institucijama – kantonalnim i Federalnom ministarstvu zdravstva u vezi sa ovim slučajem. Institucije su imale rok od 90 dana da odgovore na preporuku. Ponavljamo spisak onih koje je Ombudsman obavijestio o slučaju.
Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH
Ministarstvo zdravstva Federacije BiH
Ministarstvo zdravstva Kantona Sarajevo
Ministarstvo zdravstva Tuzlanskog kantona
Ministarstvo zdravstva Zeničko-dobojskog kantona
Ministarstvo zdravstva Srednjobosanskog kantona
Ministarstvo zdravstva Zapadnohercegovačkog kantona
Ministarstvo zdravstva Unsko-sanskog kantona
Ministarstvo zdravstva Hercegovačko-neretvanskog kantona
Ministarstvo zdravstva Posavskog kantona
Ministarstvo zdravstva Kantona 10
Ministarstvo zdravstva Bosansko-podrinjskog kantona
Gender centar Federacije BiH
Vijeće nacionalnih manjina Bosne i Hercegovine
Odbor za zdravstvo Parlamenta Federacije BiH .
Iako rok od 90 dana ističe 25. februara na adresu Ombudsmana stigla su samo dva odgovora - Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine i Ministarstva zdravstva i socijalne politike Unsko-sanskog kantona. U odgovorima ove institucije navode korake koje sa svoje strane mogu poduzeti u oblasti zdravstvene zaštite svim kategorijama stanovništva.
Ostali – još uvijek ništa.

UKC Tuzla nije obavijestio Ministarstvo o završetku istrage

Ministrica zdravstva Tuzlanskog kantona Nada Pavlović-Čalić nije imala vremena za Žurnal prokomentarisati ovaj slučaj. Tek nam je u telefonskom razgovoru sekretar Ministarstva Devleta Čičkušić rekla kako se brojni neosigurani pacijenti liječe u UKC Tuzla a "eto, ne znam zašto su se svi uhvatili za ovaj slučaj".
U Federalnom ministarstvu zdravstva navode kako su nakon saznanja o slučaju Senade Alimanović uputili Ombudsmanima pojašnjenja zakonske regulative. Ne odgovaraju, međutim, na pitanje, zbog čega još uvijek nisu odgovorili na preporuku Ombudsmana BiH. O svemu što se sa Senadom dešavalo saznaju iz medija:
- Napominjemo da smo za potpune detalje vezane za slučaj S.A. Iz Lukavca saznali iz medija (tačnije, članka objavljenog na vašem portalu zurnal.info) nakon čega smo obaviješteni da će UKC Tuzla ispitati sve okolnosti vezane za tretman S.A. u ovoj ustanovi, i na osnovu utvrđenih činjenica donijeti odgovarajuću odluku o daljem postupanju.Zanimljivo je također da UKC Tuzla Ministarstvo nije obavijestio da je istraga završena. Evo prilike da i o tome "saznaju iz medija":
- Federalno ministarstvo zdravstva do sada nije zaprimilo rezultat provedene interne istrage. Treba naglasiti da osiguranje primjene i praćenja poštivanja prava pacijenata prate, između ostalog, i nadležne zdravstvene inspekcije i zavodi zdravstvenog osiguranja, te predlažu mjere unapređenja stanja u ovoj oblasti, kao i otklanjanje uočenih nedostataka, i to s aspekta svojih nadležnosti utvrđenih posebnim propisima.

U instituciji Ombudsmena kažu kako odgovore i dalje očekuju:
-Institucija ombudsmena do danas nije zaprimila odgovor Federalnog ministarstva zdravstva i ostalih kantonalnih ministarstava. Naglašavamo da je Instituciji ombudsmena posebno bitno da isti ubuduće koordiniraju svoje aktivnosti kako bi došlo do jednake implementacije postojećih propisa na području Federacije BiH.
Institucija ombudsmena će u narednom periodu sagledati sve odgovore koji budu pristizali, te donijeti odluku o daljim radnjama u ovom predmetu, o čemu ćemo pravovremeno obavijestiti javnost.
Do tada, opredjeljenje Ombudsmana zvuči prilično nerealno:
Naglašavamo da je trajno opredjeljenje Institucije ombudsmena za jednak i nediskriminirajući tretman svih žena na području Bosne i Hercegovine u pogledu zdravstvene zaštite žena u toku trudnoće, porođaja i materinstva nakon porođaja, kao i drugih prava, između ostalog, i prava na porodiljske naknade.

Unapređenje zdravstvene zaštite

U Federalnom ministarstvu kažu kako su, u okviru svojih nadležnosti i shodno preporuci Ombudsmena, poduzeli aktivnosti u cilju unapređenja dostupnosti zdravstvene zaštite neosiguranima osobama, s posebnom pažnjom na pripadnike romske nacionalne manjine.
- Zajedno sa Zavodom zdravstvenog osiguranja i reosiguranja Federacije BiH, kao i u saradnji sa kantonima, ovo ministarstvo kontinuirano provodi aktivnosti, i nastavit će insistirati na implementaciji Odluke o osnovnom paketu zdravstvenih prava u svim kantonima, te pronalaženju novih izvora finansiranja sektora zdravstva. Međutim, treba naglasiti i da kantoni, posebno sa aspekta finansiranja navedene Odluke, sa svoje strane, moraju uložiti dodatni napor da ispune svoje obaveze u skladu sa važećim propisima u cilju konzistentnosti i jedinstvenosti sistema zdravstva Federacije BiH u cjelini.
Ministarstvo je Programom rada za 2012. godinu planiralo u Budžetu Federacije BiH iznos od 50.000 KM za finansiranje zdravstvene zaštite osoba romske nacionalnosti koje, kako kažu, zbog tradicionalnog načina života nemaju stalno prebivalište, odnosno boravište u Federaciji BiH.

(zurnal.info)