Nepotizam:LJUBAV U DOBA KORUPCIJE: Direktor odlučio da je najbolji kandidat - njegova supruga!

Istražujemo

LJUBAV U DOBA KORUPCIJE: Direktor odlučio da je najbolji kandidat - njegova supruga!

Direktor škole u Lukavici razgovarao je sa četiri kandidata za radno mjesto i na kraju odlučio da je najbolje odgovore dala njegova supruga

LJUBAV U DOBA KORUPCIJE: Direktor odlučio da je najbolji kandidat - njegova supruga!
OŠ Lukavica; FOTO: monkstk.ba

Plenum Gračanice primio je tri prijave zbog korupcije i nepotizma pri zapošljavanju u Osnovnoj školi Lukavica. Na mjesto administrativno-finansijskog zaposlenika, po ugovoru na određeno vrijeme i na pola radnog vremena, primljena je – supruga direktora škole. Nova uposlenica škole je na posao primljena nakon intervjua kojeg je vodio njen suprug.

Almedin Devedžić/Foto: http://www.osnovnaskolalukavica.com.ba


Na upit Plenuma Gračanice o spornom konkursu i prijemu u radni odnos, direktor OŠ Lukavica Almedin Devedžić je odgovorio:

- Pozdrav uvaženim prijateljima iz Plenuma Gračanica.Ja sam Almedin Devedžić, direktor osnovne škole "Lukavica". Vrlo rado ću Vam odgovoriti na upit vezan za konkursnu proceduru u ovoj školi i eventualne nepravilnosti.

Već 5 godina obnašam ovu dužnost i nikada nisam imao niti jednu osnovanu žalbu vezanu za Konkurs. Konkretno moj odgovor na Vaš upit: Na osnovu potreba za zaposlenicima u šk.2014/15. god. šk. odbor je uredno iskazao iste na osnovu čega je monkstk raspisao Konkurs za nastavnike i Oglas za ostale zaposlenike osnovnih škola.

Na Oglas po gore navedenoj poziciji prijavilo se 20 kandidata od kojih je intervjuu, kojeg obavlja Direktor škole, pristupilo 4 kandidata. Napominjem da je po važećem Pravilniku o zapošljavanju ostalih zaposlenika predviđeno da iste u radni odnos prima Direktor škole na osnovu intervjua,odnosno bod liste koja se sačinjava na osnovu istog. Svi kandidati koji ispunjavaju opće uslove Oglasa, a ne pristupe intervjuu smatraće se da su odustali od Oglasa.

Na intervju su se prijavili sljedeći kandidati:

1. Softić Irma iz Gračanice

2. Žunić Elma iz Gračanice

3. Devedžić Ismeta iz Lukavice

4. Begović Selma iz Gračanice.

Na osnovu intervjua najveći broj bodova je imala kandidatkinja Devedžić Ismeta iz Lukavice, na osnovu čega je izvršen prijem u radni odnos iste, nakon čega svi ostali kandidati nisu imali primjedbi niti žalbi. Prijem u radni odnos prvorangirane Devedžić Ismete je izvršen u potpunosti u skladu sa važećim Pravilnikom o zapošljavanju ostalog osoblja u osnovnim školama. Ovo je ukratko objašnjeno, a ako je potrebno možete doći u prostorije škole gdje možete dobiti svu potrebnu propratnu dokumentaciju.Lijep pozdrav i u svako doba sam Vam na raspolaganju.

Iako u Pravilniku o uslovima, kriterijima i postupku zapošljavanja u javnim ustanovama osnovnog i srednjeg obrazovanja na području Tuzlanskog kantona ne stoji izričito da na posao ne može biti primljen član porodice direktora škole, iz Plenuma Gračanice smatraju da su u ovom slučaju morale biti primijenjene odredbe Zakona o sukobu interesa.
Plenum Gračanice je tražio mišljenje pravnog tima Antikorupcijske mreže ACCOUNT, a najavili su i raspravu o ovom slučaju na svom sljedećem sastanku.

(Žurnal.ba)