Žurnal tačno informiše o poslovima Marka Aćića:Loši projekti “izbili” dodatnih 613.000 KM
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Istražujemo

Žurnal tačno informiše o poslovima Marka Aćića: Loši projekti “izbili” dodatnih 613.000 KM

Otkako je, kao kadar SNSD-ovog koalicionog partnera DNS-a, sjeo u direktorsku fotelju, za dodatne radove na i oko zgrada građenih za izbjegle i raseljene u Republici Srpskoj Marko Aćić je potpisao sedam direktnih ugovora ukupne vrijednosti – 612.761 KM.

Loši projekti “izbili” dodatnih 613.000 KM

“Republički sekretarijat za raseljena lica i migracije saopštio je da je u tekstu portala ‘Žurnal’ iznesen niz tendencioznih, neprovjerenih i netačnih informacija, a koje se odnose na dodatna sredstva za realizaciju projekata izgradnje stanova za izbjegle i raseljene u Brodu i Gradišci.”

Objavila je ovo 21. maja Radio-televizija Republike Srpske, nakon što je vijest preuzela od Vladine novinske agencije SRNA. Saopštenje je prethodno napisao direktor Sekretarijata Marko Aćić.

NIJE DOVOLJNO REĆI - LAŽETE!

Da, Žurnal je pogriješio. Ali, samo zato što je pisao o slučajevima u Brodu, Gradiški i Derventi u vrijeme pandemije korona virusa i nije uzeo u obzir sve direktne ugovore koje je Aćić potpisao od imenovanja na ovu funkciju polovinom oktobra 2019. godine.

Ispravljamo grešku.

Otkako je, kao kadar SNSD-ovog koalicionog partnera DNS-a, sjeo u direktorsku fotelju, za dodatne radove na i oko zgrada građenih za izbjegle i raseljene u Republici Srpskoj Aćić je potpisao sedam direktnih ugovora ukupne vrijednosti – 612.761 KM sa uračunatim PDV-om.

U jedinom demantiju koji je krajem aprila uputio Žurnalu priznao je i pravdao da “svi ugovori u vezi sa gradnjom navedenih objekata, kao i izvođenje dodatnih radova, usljed nedostataka u projektima, prolaze saglasnost i odobrenja svih partnera u projektu, kako Republičkog sekretarijata za raseljena lica i migracije, tako i nadležnog nadzornog organa, Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH, opštine i Razvojne banke Savjeta Evrope, te su tako isključene bilo kakve nepravilnosti u provođenju javnih nabavki”.

Međutim, Aćić je zaboravio da napomene da nedostatke u projektima, zbog kojih objekti ne mogu da prođu tehnički prijem, ne plaćaju oni koji su ih loše razradili, već građani Republike Srpske. To je ujedno i opravdanje direktora Sektretarijata da raspisuje takozvani pregovarački postupak bez obavještenja javnosti, kako bi sa firmama koje sam odabere sklapao preskupe ugovore.

O vlastitom tendencioznom trošenju javnog novca ne govori mnogo, osim što značajno umanjuje cifre.

“Iz Republičkog sekretarijata ističu da vrijednost dodatnih sredstava koja su odobrena i ugovorena iznosi ukupno 26.000 KM, odnosno 16.500 KM za Brod i 9.500 KM za Gradišku, a ne 90.000 KM, kako je navedeno u tekstu Žurnala”, prenijeli su vlasti bliski mediji.

Dokumentacija koja je u posjedu Žurnala, demantuje DNS-ovog direktora.

UGOVOR PO UGOVOR

Loše projektovanje dvije zgrade u Bijeljini građane je koštalo 124.008 KM sa uračunatim PDV-om. Aćić je direktni ugovor 10. decembra prošle godine potpisao sa bijeljinskim “Buk prometom”. Toliko je koštala regulacija otpadnih voda, odnosno “nabavka i ugradnja bioloških uređaja za pročišćavanje sanitarno-fekalnih voda”.

Istog dana banjalučkim firmama “Rotor”, “Inkoprom”, “Intermetal” i “Energetik” obezbijedio je posao vrijedan 185.024 KM. U odluci o dodjeli ugovora nije navedena vrsta dodatnih radova na zgradi u Bileći, ali stoji da su tokom gradnje utvrđeni nedostaci koji nisu bili obuhvaćeni osnovnim ugovorom. Ipak, sada su “neodvojivi od radova koji se izvode prema osnovnim ugovoru”.

Po početku pandemije, a kako je Žurnal pisao, ugovor za dodatne radove za 32 stana u Gradiški, bez obavještenja javnosti, potpisan je 22. aprila ove godine sa banjalučkim firmama “Tekton” i “Hidrokop”. Vrijednost - 19.492 KM. Nakon toga, nedostaci na projektu su se pojavili i kod gradnje 15 stanova u Brodu pa je 8. maja, na isti način, potpisan ugovor sa gradačačkim firmama “Belegem” i “Džena”, “Energotehnikom” iz Doboja i “Braćom Mićić” iz Modriče. Ugovori su bili “teški” 71.557 KM.

Obrazloženje za oba tender dila – istovjetno: “Neophodno izvesti dodatne radove, koji nisu bili obuhvaćeni projektnom dokumentacijom i osnovnim ugovorom”.

Ključeve u Gradiški Aćić je pompezno, uz kamere i prigodnu scenografiju sa ikebanama i rolapom Sekretarijata, podijelio 13. maja, 25 godina nakon završetka rata u BiH. Stanovi u Brodu useljeni su još u januaru.

Usijedio je “demanti” uz standarno etiketiranje novinara, ali i novi ugovor. Teslićki “Rad” i “Graditelj”, kao i “New Sanatron” iz Novog Grada 8. juna zaduženi su za dodatne radove u Derventi, koji koštaju 35.071 KM. Toliko, naime, procijenjeno polaganje cijevi u kanal i asfaltiranje pješačkog prilaza jer, prema dokumentaciji, zgrada nije povezana s ulicom. Ni ovo nije bilo predviđeno osnovnim projektom.

Gradnja ovih 30 stanova 17. januara 2018. godine povjerena je istim firmama i to za 1.279.624 KM.

Osam dana nakon ovog posla, Aćić “se seli” u Vlasenicu. Istim povodom. Dodatni radovi banjalučkim firmama “Građenje Đurić” i “Tekton” plaćeni su 146.461 KM. Dodatnog posla ima i u Istočnom Novom Sarajevu, a za firmama se ne traga mnogo. Direktni ugovor od 31.148 KM namijenjen je preduzećima “Saša trade” iz Doboja i “Geokop” i “Ehta-R” iz Dervente.

“Tvrdnje iznesene u tekstu na vašem portalu o tome da javnost nije obavještena, te da su obavještene samo ‘pogodne’ firme, nisu tačne”, glasno bi rekao Aćić.

Ipak, svi ugovori potpisani su nakon pregovora sa firmama koje je Sekretarijat, odnosno Marko Aćić kao odgovorni u direktorskoj fotelji, odabrao za pregovaranje. Jer, pregovarački postupak bez objave obavještenja ostavlja jedino tu mogućnost, a funkcioneri je prečesto i obilato koriste. Samim tim, svi ostali ponuđači nisu imali pravo da se jave na tender.

(zurnal.info)