In Memoriam:MARIO BRANCAGLIONI: Naš, svjetski umjetnik!
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Selvedin Avdić

MARIO BRANCAGLIONI: Naš, svjetski umjetnik!

Bilo bi sasvim pogrešno napisati da smo izgubili bosanskohercegovačkog umjetnika. Ne, Mario Brancaglioni bio je svjetski umjetnik!

MARIO BRANCAGLIONI: Naš, svjetski umjetnik!

Napustio nas je Mario Brancaglioni, jedan od vodećih političkih karikaturista u Švedskoj. Objavljivao je u tamošnjim najznačajnijim listovima i predstavljao Švedsku na svjetskim salonima i konkursima. Kod nas je povremeno objavljivao u “Slobodnoj Bosni”.

Porijeklo vodi sa Sicilije, odakle se pradjed Brancaglioni preselio u Istru a odatle dalje u Zenicu gdje je dobio posao mašinovođe u željezari. Mario se rodio i odrastao u Zenici, a u intervjuu koji je dao “Slobodnoj Bosni” rekao je da mu je tamo bilo sasvim lijepo, sve dok nije završio srednju školu.

Mene je Zapad oduvijek privlačio, jer sam volio sve dekadentne stvari koje je nudio. Jednostavno rečeno, izgledalo je zabavnije.

Zenicu je napustio tokom rata i otišao u Švedsku gdje je radio u fabrikama, skladištima, brao voće, bio poštar i neprestano slao svoje radove različitim redakcijama. Sve dok, nakon osam godina neuspjeha, karikature konačno nisu došli u prave ruke. Njegove političke karikature imale su originalan pristup, bile pronicljive, koncentrirane na suštinu i uvijek oštre, beskompromisne – kakav je bio i njihov autor.

Nikada nije krio prezir prema današnjoj Bosni i Hercegovini i bio je u stanju da ga energično, argumentirano i vrlo uvjerljivo obrazloži. Kao i u onom intervjuu:

I nisam neki veliki patriota, jer sam se opasno razočarao u sve te naše narode, tako da bih sada hladno mogao otići u Japan da tamo živim i radim.

Zbog toga bi bilo sasvim pogrešno napisati da smo izgubili bosanskohercegovačkog umjetnika. Ne, Mario Brancaglioni bio je svjetski umjetnik!

(Ali, ne samo zbog njegovog stava prema rodnoj grudi, pogledajte izbor iz galerije koju prilažemo ili posjetite njegovu stranicu, pa zaključite sami)Volio bih dodati i nešto sasvim lično. Mario je bio čovjek koji je očuvao onu fantastičnu dječju radoznalost i neprestanu ushićenost nad detaljima. Do kraja je volio život, imao velike planove i još veće nade. Njegov kraj je najveći dokaz da su blebetanja iz priručnika o samopomoći kako velika volja za životom može pobijediti smrt čista glupost!

Jedino je tačno da će sada biti manje svjetla jer Mario Brancaglioni imao je energije kao nuklearni reaktor.

Zbogom druže!(zurnal.info)