Svjedočio Tegeltijin kum:Marka Pandžu poznajem više od dvadeset godina!
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Istraga

Svjedočio Tegeltijin kum: Marka Pandžu poznajem više od dvadeset godina!

Advokat Feraget pitao je svjedoka da li je ikada kontaktirao direktora za vještačenje Zenit iz Banje Luke za predmet Memić, što je on negirao

Marka Pandžu poznajem više od dvadeset godina!

 

„Mićane, ono što smo pričali. Evo, to je“, ovako se nekadašnjem predsjedniku VSTV-a Milanu Tegeltiji obratio 23. novembra 2018. godine, u banjalučkoj kafani „Borik“, sad već optuženi SIPA Marko Pandža.

Tada je i nastao čuveni snimak „Potkivanje“ zbog kojeg se danas u Sudu BiH sudi privredniku iz Velike Kladuše Nerminu Aleševiću koji je preko Pandže stupio u kontakt sa Tegeltijom, a sve kako bi mu prijavio dugogodišnji kriminal u pravosuđu.

 

"Ovo je moj kum Vlado"

 

Upravo na ove okolnosti danas je u Sudu BiH saslušan Tegeltijin vjenčani kum Vladimir Jurišić, inače, sekretar Osnovnog suda u Banjoj Luci.

„Ovdje je moj kum Vlado. Pred njim možeš pričati šta hoćeš. Tako da slobodno“, obratio se, tog novembra 2018., u kafani „Borik“ Milan Tegeltija biznismenu iz Velike Kladuše.

Jurišić je danas u sudnici kazao da Marku Pandžu poznaje više od 20 godina: „Kada sam ja počeo raditi u CJB Banja Luka on je već bio inspektor. U korektnim smo odnosima. Marko je bio cijenjen kao inspektor i čovjek“.

Odgovarajući na pitanja tužiteljice Merise Nurkić, svjedok je potvrdio i da Tegeltija poznaje Pandžu: „Ne druže se, ali se poznaju. U vrijeme kada je Pandža radio kao inspektor u CJB, Tegeltija je bio tužilac u Okružnom tužilaštvu“.

Podsjetimo da se ovo kosi s ranijim Tegeltijinim izjavama kao što je ona da je Pandžu vidio dva puta u životu. On je, također, ranije tvrdio da se sastanak sa Pandžom i Aleševićem prvo trebao održati u zgradi Osnovnog suda. Međutim, njegov kum je danas izjavio da sastanak nije bio planiran i da taj dan nije očekivao Milana na kafi.

„Taj dan sam djecu odveo na folklor ili trening i otišao sam u kafanu da ih sačekam. Sjedio sam sam. I dolazi Milan i ja mu kažem „hajde sjedi“ i on mi kaže doći će Marko i taj čovjek“, ispričao je Jurišić. Dodao je da nije pažljivo slušao šta su pričali, gledao je u mobitel i povremeno se uključivao u razgovor.

Sjeća se da se pričalo o predsjednici suda u Velikoj Kladuši koja je navodno u vezi sa nekim advokatom.

„Cijelo vrijeme sam mislio da se priča o Velikoj Kladuši i iznenadio sam se kada sam u medijima pročitao da se spominje Kantonalno tužilaštvo u Sarajevu. Ni danas mi nije jasno kakve veze Tužilaštvo u Sarajevu ima veze sa Kladušom“, čudio se Tegeltijin kum u sudnici.

Tužiteljicu Merisu Nurkić zanimalo je šta je Tegeltija rekao Aleševiću nakon što mu je ovaj iznio problem.

„Milan ga je pitao šta on očekuje od njega da uradi, a Alešević mu je na to rekao ništa, samo da ne zna više kome da se žali. Milan mu je na to rekao da prijavi sve disciplinskom tužiocu“, kazao je svjedok.

Nije se mogao sjetiti da li se tada spominjalo i ime Dalide Burzić, koja je u to vrijeme bila glavna tužiteljica Tužilaštva KS, a danas je sudija Suda BiH. Nije se mogao sjetiti ni da li je Tegeltija na tom sastanku rekao Aleševiću da će kontaktirati Burzić.

Nermin Alešević je godinama imao problem sa Općinskim sudom Velika Kladuša koji je izdao dva ZK izvadka za imovinu koju je on koristio, a na osnovu tih izvadaka direktor Autoceste FBiH Adnan Terzić je dobio kredit od Bobar banke od dva miliona KM. Alešević je u ovom slučaju podnio prijavu SIPA, ali je istragu preuzelo Tužilaštvo KS koje do danas nije donijelo tužilačku odluku u ovom predmetu.

Aleševićev advokat Ifet Feraget postavio je Jurišiću niz pitanja s namjerom da provjeri da li je bilo još osoba koje su preko njega željele da ostvare kontakt sa njegovim kumom.

Feraget: Da li poznajete Avdu Ćenanovića?

Jurišić: Ne.

Feraget: Da li poznajete Dragana Salića, direktora za vještačenje Zenit Banja Luka?

Jurišić: Površno.

Feraget: Da li ste ga ikada (Salića) kontaktirali za predmet Memić?

Jurišić: Ne. Ne. Ne.

Po okončanju suđenja Feraget nam je pojasnio da je on pitao svjedoka ono što su njemu svjedoci rekli – da je određena osoba pokušala kod Jurišića da utiče na Tegeltiju da malo uozbilji rad pravosuđa u predmetu Memić.

“Ali danas je Jurišić to negirao. Planiramo za svjedoka pozvati osobu koja je meni rekla da je kontaktirala Jurišića i preko njega željela da ostvari kontakt sa Tegeltijom, ukoliko pristane da svjedoči. Navodno je odgovor Milana Tegeltije, barem je tako Jurišić saopštio tom svjedoku, nemoj se petljati u to”, pojasnio nam je Feraget. Međutim, Jurišić je danas negirao ovaj kontakt. 

 

Alešević je bio koristan SIPA

 

Iskaze su danas dala i dvojica uposlenika SIPA Kemal Tatarević i Neven Veseljak. Obojica su kazali da su sarađivali sa Aleševićem, koji im je kao građanin dostavljao informacije.

„Bio nam je operativno koristan. Alešević je bio izuzetno fer i korektan“, naglasio je Tatarević.

Obojica su, također, potvrdili da se vidjelo da Alešević ima problema sa pravosuđem, ali mu oni u tom pogledu nisu mogli pomoći, samo su ga savjetovali da se obrati advokatu, sudu, pa čak i OHR-u.

Na osnovu informacija koje su, tokom 2017., dobijali od Aleševića uspješno su zaokružili dva ili tri predmeta.

 

Zapisnik o saslušanju Aleševića je nezakonit

 

Na današnjem suđenju advokat Feraget je uložio i niz prigovora, za koje je sudija Goran Radević naglasio da pokreću vrlo ozbiljna pitanja o kojima će se očitovati na narednom ročištu 21. aprila.

182887220_163596499011639_3528972848691133029_n

 

Naime, Feraget tvrdi da su svi materijalni dokazi tužilaštva pribavljeni na nezakonit način. Radi se o tome da je Alešević u Tužilaštvo BiH prvi put pozvao kao svjedok i on je tom prilikom rekao da želi da dobije imunitet. Međutim, problem je u tome što mu je postupajuća tužiteljica uzela izjavu kao svjedoku i prije nego je glavna tužiteljica donijela odluku o imunitetu.

 „Taj zapisnik je već nezakonit dokaz jer ne moze isto lice imati dvostruki status i svjedoka i osumnjičenog, jer imaju različita prava“, tvrdi Feraget.

 

(zurnal.info)