Novi heroji rata:Mate Boban i Smiljko Šagolj predloženi za Medalju organizatora otpora
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Pošta sa okupirane strane

Novi heroji rata: Mate Boban i Smiljko Šagolj predloženi za Medalju organizatora otpora

Udruge boraca HVO-a za dobitnika Medalje otpora predložile i predsjednika HDZ-a Dragana Čovića. Na spisku najmanje dvojica optuženika za ratne zločine kojima se sudi na Sudu BiH

Mate Boban i Smiljko Šagolj predloženi za Medalju organizatora otpora

Utemeljitelj Hrvatske zajednice Herceg-Bosne Mate Boban nalazi se na spisku osoba kojima bi Vlada Federacije BiH trebala dodijeliti priznanje „Medalja otpora“.  Bobana su predložile udruge bivših pripadnika HVO-a, a konačan spisak dobitnika ove medalje sačinila je Komisija koju je formiralo Federalno ministarstvo za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata. 

Tačno je da je Komisija dostavila spisak.  Međutim, zbog nekih imena, ja ne mogu ovaj materijal poslati na sjednicu Vlade FBiH. Tražit ćemo dodatne provjere“, potvrdio je za Žurnal federalni ministar za pitanja boraca Salko Bukvarević.

Prema Uredbi o utvrđivanju kriterija, načinu i postupcima za dodjelu Medalje otpora za osobe koje su organizirale pripremama za odbranu i u odbrani Bosne i Hercegovine, ovo priznanje se dodjeljuje zaslužnim osobama koje su bile nositelji aktivnosti u organiziranju odbrane BiH. Dobitnici Medalje otpora mogli bi ostvariti skoro sva prava koja, recimo, pripadaju dobitnicima „Zlatnog ljiljana“. Konačni spisak dobitnika ovih priznanja trebala je sačiniti Komisija koju je formiralo Ministarstvo za pitanja boraca F BiH. Prethodno su svoje prijedloge Komisiji dostavila boračka udruženje bivših pripadnika Armije RBiH i HVO-a. 


Prema pravosnažnoj presudi Haškog tribunala, kandidat za „Medalju otpora“ Mate Boban bio je dio udruženog zločinačkog poduhvata zajedno sa Franjom Tuđmanom i šestoricom tadašnjih čelnika Herceg Bosne koji su u Hagu osuđeni na ukupno 111 godina zatvora. 

Osim Bobana, na spisku kandidata za „Medalju otpora“  je i novinar Smiljko Šagolj koji je, faktički, bio megafon Herceg-Bosne. Za ovo priznanje kandidiran je i Đuro Matuzović iz Orašja, kojem se trenutno sudi na Sudu BiH zbog ratnih zločina nad srpskim civilima i zarobljenicima u Posavini. I kolega mu iz optuženičke klupe Tado Oršolić, unatoč optužnici za ratne zločine, kandidat je za „Medalju otpora“. Naravno, na spisku organizatora otpora koji kandidiraju za „Medalju“ nalazi se i predsjednik HDZ-a BiH - Dragan Čović. 

(zurnal.info)